ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Pressrelease

Prevas stödjer kunskapsplattform för industriell digitalisering

Demonstratorprojektet ”Smarta fabriker” syftar till att belysa digitaliseringens möjligheter, öka ungdomars intresse för teknik och erbjuda kompetenshöjning för industrin. Göteborgs Tekniska College projektleder bygget av en fabrik i miniformat på Lindholmen i Göteborg. Som industriell partner bidrar Prevas med teknisk expertis och handledning av studentarbeten.

Smarta fabriker är en plattform för samverkan mellan utbildningssystemet och näringslivet. Cirka 80 studenter från högskola, yrkeshögskola, yrkesvux och gymnasieskola har sedan januari 2017 varit involverade i arbetet.

– Studenterna har till exempel byggt upp en digital kopia av fabriken, de har arbetat med smarta arbetssätt, förstärkt verklighet och hållbar produktion, säger Johan Bengtsson, Göteborgs Tekniska College, som är projektledare för satsningen. Projektet är ett utmärkt exempel på hur utbildningssystem och näringsliv kan samverka.

Det övergripande målet med Smarta fabriker är att sprida kunskap om digitalisering och att förmedla en positiv bild av yrken inom industrin. Prevas är en av cirka 50 industriella partners som levererar kompetens, tekniska system och komponenter till projektet.

– Tillsammans med Göteborgs Tekniska College har vi utvecklat och installerat fabrikens order- och planeringssystem, säger Lars Sandberg, säljansvarig för Prevas industrisystem i Västsverige. Installationen är baserad på Prevas produktionsplattform eLIPS, som används av våra stora industrikunder.

Utbildningsdimensionen av projektet är central för Prevas, som bland annat har tillhandahållit handledare för studentarbeten inom underhållssystem. Dessutom används projektet Smarta fabriker för intern kompetensutveckling och marknadsföring av Prevas som arbetsplats.

– Genom att engagera oss i Smarta fabriker visar vi presumtiva medarbetare vad vi gör och vad vi står för, säger Lars Sandberg. Samtidigt ger projektet unika möjligheter att på ett professionellt sätt samverka med såväl studenter som kunder och samarbetspartner i regionen.

Prevas minimässa
Den 24 augusti arrangerade Prevas en intern utbildningsdag och minimässa i den färdiga fabriken som har byggts upp på Lindholmen i Göteborg. Johan Bengtsson och Adrian Bentland från Göteborgs Tekniska College hälsade välkommen och visade fabriksmiljön. Ett antal profilprojekt inom Prevas olika kompetensområden visades upp, vilket gav deltagarna tillfälle att lära av varandra och även knyta kontakter med kollegor på andra kontor.


Bild 1: Tommy Andersson visar AutArch, ett Prevas-system för insamling, analys och presentation av produktionsdata.


Bild 2: Johan Bergsten (till höger) och Patrik Åkerlind (till vänster) inspekterar stansen som trycker ut det kartongark som viks ihop till fabrikens slutprodukt – ett par VR-glasögon.


Bild 3: Patrik Olsson Bichis visare en Prevas AR-applikation för maskinunderhåll.


Bild 4: Torjus Færsnes testar möjligheten att styra en robot via en Prevas-utvecklad VR-applikation.


Bild 5: Lars Sandberg, säljansvarig för Prevas industrisystem i Västsverige, tillsammans med Johan Bengtsson, Göteborgs Tekniska College, projektledare för Smarta fabriker.

För mer information och uppföljning

Christer Ramebäck, Chief Operating Officer (COO) Prevas AB
E-mail: christer.rameback@prevas.se, Tel: +46 31 725 18 88, Mobil: +46 70 227 33 95

Lars Sandberg, Senior Sales Manager Prevas AB
E-post: lars.sandberg@prevas.se, Tel: +46 705 69 49 00

Björn Andersson, Vice President Product Development Solutions Prevas AB
E-post: bjorn.andersson@prevas.se, Mobil: +46 70 370 10 30

Om Prevas
Prevas är utvecklingspartner till företag inom många branscher. Vår passion är att lösa teknikutmaningar för att utveckla smarta produkter och smarta fabriker. Med spetskompetens inom teknisk produktutveckling, inbyggda system och industriell IT & automation bidrar Prevas med innovativa lösningar och tjänster som skapar tillväxt. Prevas startade 1985 och är huvudleverantör och utvecklingspartner till ledande företag inom branscher som Life Science, telekom, fordon, försvar, energi samt verkstadsindustrin. Kontor finns i Sverige, Danmark, Norge och Indien med ca 600 medarbetare. Prevas är börsnoterade på NASDAQ Stockholm sedan 1998. För mer information, se www.prevas.se.

 

Följande bilagor finns för nedladdning:
Prevas pressrelease 2017-09-12, stödjer kunskapsplattform för industriell digitalisering

Cision News
Läs mer om publicering på DI.se
Tyck till