Annons

80 000 lökar planteras när minnesvården på Djurgården skulpteras fram

Om ett drygt halvår invigs minnesvården för offren i flodvågskatastrofen 2004. Sedan det vinnande tävlingsbidraget, Gravitational Ripples, presenterades har ett febrilt arbete pågått på Blockhusudden. Nu kan man mer än ana formerna i Lea Porsagers gestaltning.

Minnesvården är ett regeringsuppdrag som Statens fastighetsverk, i samarbete med Statens konstråd, och i samråd med Kungliga Djurgårdsförvaltningen skapar. På platsen, en vacker södervänd sluttning invid Thielska galleriet på Djurgården, har 1 250 kubikmeter jord, med hjälp av grävskopor, skovlar, mallar och skickliga händer formats till mjukt rundade landskapsvallar i en stor dubbelspiral.

- Det är ett hårt fysiskt arbete, speciellt om det regnat och jorden är lerig och tung. För att utförandet ska få den höga kvalitet som Lea Porsager och hennes medarbetare önskar har jordvallarna i det närmaste skulpterats fram, säger Maria Lundkvist, projektledare vid Statens fastighetsverk.

Fröer som ska göra vallarna grönskande har just såtts och inte mindre än 80 000 blomsterlökar, tjugo sorters vår- och höstlökar i lila nyanser, har planterats.

- Än dröjer det förstås tills blommorna spirar men redan nu, trots grävmaskiner och lera, kan man ana att det kommer att bli en vacker och värdig minnesplats, säger Maria Lundkvist.

Minnesvårdens form – ett prisat fenomen

Konstnären Lea Porsagers förslag för minnesvården, en dubbelspiral av jordvallar som stiger ur marken, utgår ifrån det kosmiska fenomen som Einstein förutspådde redan år 1916. Det handlar om de pulserande rörelser som är en del av allt liv i universum, både i mikro- och makroformat. Och just i år tilldelas nobelpriset i fysik de fysiker som kunnat mäta och bevisa att det här fenomenet existerar.

- Minnesvården berättar om de energier som uppstår när naturens krafter sätts i rörelse och samtidigt naturens och mänsklighetens förmåga att återställa och läka sår efter plötsliga händelser, säger Lotta Mossum, curator på Statens konstråd.

Minnesvården beräknas att vara klar i slutet av våren och invigas i juni 2018. Därefter kommer växtligheten att behöva rota sig över sommaren och en bra bit in på hösten. Från hösten 2018 kan dock alla som önskar besöka minnesvården.

- Verket berättar om det ständiga och eviga samspelet mellan människa och natur. Det är i allra högsta grad levande, det förändras med årstiderna och bildar flera olika rum för både stillhet och rörelse. Minnesvården är till för dem som drabbades av flodvågskatastrofen. Här ges de möjlighet att vara tillsammans med sina nära i en rofylld och vacker miljö säger Lotta Mossum.

För mer information kontakta:

Maria Lundkvist, projektledare Statens fastighetsverk, 010 478 72 16, maria.lundkvist@sfv.se

Lotta Mossum, curator Statens konstråd, 08 440 12 96, lotta.mossum@statenskonstrad.se

Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, 010 478 76 00, asa.carlberg@sfv.se

Pressbilder: https://news.cision.com/se/statens-fastighetsverk

Pressfilm: http://www.sfv.se/sv/fastigheter/pagaende-byggprojekt/stockholm/minnesvarden-vinnande-forslaget

Minnesvård efter flodvågskatastrofen 2004: https://statenskonstrad.se/konst/minnesvard-for-flodvagskatastrofen-2004/

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Electrolux ProfessionalAnnons

Med långsiktiga hållbarhetsprojekt stöttar de livsmedelskedjan

Viktoria Roos, Jennie Walther och Electrolux Professionals experimentkök på universitetet i Udine.
Viktoria Roos, Jennie Walther och Electrolux Professionals experimentkök på universitetet i Udine.

Electrolux Professional är en ledande global leverantör inom utrustning för storkök och restauranger. Men de är också ett bolag med en ambition att genom innovation, teknik, forskning och samverkansprojekt ta sitt ansvar i att stötta livsmedelskedjan.

Fram till våren 2020 tillhörde de Electroluxgruppen men sedan i mars är Electrolux Professional ett börsnoterat separat bolag och en officiellt självständig koncern. Som en etablerad och global leverantör inom storkök, dryck och tvätt förstår de och pratar gärna om vikten av att ta sitt ansvar för ett hållbart samhälle.

– När man är stor ska man vara snäll, säger Jennie Walther, nordisk marknadschef, och fortsätter: för oss är Agenda 2030 inte bara ett begrepp, vi jobbar aktivt med olika partners och projekt för att skapa en klok resursanvändning som lämnar minimalt med klimatavtryck. 

Men engagemanget sträcker sig ännu längre än de globala hållbarhetsmålen. Electrolux Professionals ambition är att ta ansvar för och stötta livsmedelskedjan och därmed tillföra ett värde till den, för att i förlängningen vara med och bidra till en mer hållbar bransch och samhälle.

The Research Hub

Ett av de större initiativen är The Research Hub, där de i nära samarbete med universitetet i Udine forskar i livsmedelsteknik. 

– The Research Hub är vårt innovationsnav för samverkansforskning. Det involverar universitet och högskolor runtom i Europa och vi erbjuder stipendier för att forska i samarbete med oss inom en rad olika forskningsområden, från artificiell intelligens till miljöteknik, säger Viktoria Roos, innovationsledare med ansvar för öppen innovation.

På forskningsanläggningen i Udine i Italien finns ett professionellt experimentkök där forskare och studenter arbetar med att utveckla och optimera livsmedelsprodukter och deras produktionsprocesser. Experter i kostvetenskap och matlagningsteknik fungerar här som en länk mellan företagets kockar och produktutveckling för att tillsammans kunna minska matsvinnet.

– Vi tittar på vad som händer med näringsinnehållet vid olika processer, om man kokar, friterar eller steker. Det handlar om att våra produkter ska konsumera så lite energi som möjligt, samtidigt som näringsinnehållet optimeras, säger Viktoria.

För det handlar inte bara om miljömässig hållbarhet. Folkhälsan blir en alltmer angelägen fråga och här vill Electrolux Professional vara en framträdande samhällsaktör.

– Här vill vi verkligen bidra till samhällsnyttan med vårt arbete. Näring ger näring till hjärnan så vi vill stötta barn och ungdomar genom att se till att skolmaten som produceras innehåller maximalt med näring, säger Jennie.

Vill bidra till samhällsnyttan

Bolaget engagerar sig också i flera andra olika samverkansprojekt som syftar till ökad hållbarhet och minskat matsvinn. Bland dessa finns Chalmersprojektet Resvinn, innovationsplattformen Restauranglabbet samt projeketet 100% cirkulärt som uppmuntrar till en mer hållbar och cirkulär restaurangvärld.

– Vi vill bidra till samhällsnyttan genom vårt arbete. Innovation går hand i hand med hållbarhet och långsiktig vinst, avslutar Viktoria.

Fakta

Electrolux Professional är en global leverantör för enhets- och helhetslösningar inom storkök, dryck och professionell tvätt. Innovativa och effektiva lösningar hjälper kunderna att förenkla sina arbetsliv samtidigt som de blir mer lönsamma på ett verkligt hållbart sätt. Verksamheten har ett starkt hållbarhetsfokus och alla lösningar är utformade för låg vatten-, energi- och kem-förbrukning samt har låga livscykelkostnader.

Läs mer på www.electroluxprofessional.com och www.theresearchhub.electroluxprofessional.com

 

Mer från Electrolux Professional

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Electrolux Professional och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?