Annons

Har avtal med de stora i USA - Skall nu ta större marknadsandel

Det Uppsalabaserade dentalbolaget Doxa AB (”Doxa” eller ”Bolaget”) genomför nu en företrädesemission som vid full teckning inbringar en bruttolikvid om 32,1 miljoner kronor före emissionskostnader, vilka beräknas uppgå till 2 miljoner kronor. Med förbättrad finansiell ställning stärks även förhandlingspositionen och trovärdigheten i förhandlingar med andra större aktörer inom den internationella dentalmarknaden. Pengarna ska vidare användas till produktutveckling och bolaget räknar med att kunna lansera två nya produkter, en 2018 och ytterligare en 2019.

Doxa för sedan en tid förhandlingar med stora industriella aktörer som vill sälja bolagets biokeramiska dental-cement Ceramir under eget varumärke. Förhandlingarna har dock dragit ut på tiden. En av anledningarna har varit Doxas svaga balansräkning, ett hinder som kommer att försvinna efter nyemissionen.

Emissionslikviden ska dessutom användas för att finansiera utveckling av två nya produkter, där målsättningen är att lansera en produkt under senhösten 2018, och ytterligare en produkt under senhösten 2019. Idag har Doxa ett nätverk av drygt 20 distributörer över 4 kontinenter, och Doxa kommer kunna rikta nya produkter mot befintliga kunder via då rådande distributionsnätverk vilket underlättar införsäljning.

Igår (2017-11-22) publicerade analyshuset Analyst Group en aktieanalys på Doxa. Följande är ett sammanfattande utdrag från den analysen.

”Doxa kommer vid fullteckning av pågående nyemission tillföras en nettolikvid om ca 19,6 MSEK, vilken ska användas för att finansiera framtida tillväxt och utveckling av nya produkter. Kursen har sedan september 2017 sjunkit med ca 60 %, vilket kan förklaras av försenad privat label-förhandling och rådande kapitalbehov. 2018 prognostiseras Doxa omsätta 26 MSEK i ett Base-scenario. Givet en målmultipel om EV/S 5 härledd från en relativvärdering, samt en diskonteringsränta om 12 %, erhålls ett potentiellt värde om 1,8 kr per aktie.”, skriver Patrik Olofsson, chefsanalytiker på Analyst Group.

Tre anledningar ges för att investera i Doxa:

      1. Marknaden för kronor och broar förväntas fortsätta växa

Marknaden för dentalcement drivs av användandet av kronor och bryggor, vilka cementeras fast på befintlig tand. Globalt är Europa den största marknaden för kronor och bryggor (43 % av marknaden), och kan förklaras av en väl utbyggd tandvård som prioriteras högt. Nordamerika är näst störst med en andel om 28 %.

      2. Prisbelönad produkt och befintligt distributörsnätverk

Ceramir C&B har erhållit flertalet priser, dels Top Innovative Cement av tidskriften The Dental Advisor fyra år i rad, samt Best in Class Technology fyra år i rad av Cellerant Consulting Group. Dessa utmärkelser är viktiga för Bolaget då det skapar varumärkeskännedom. Att vinna priserna flera år i rad ger även Ceramir C&B en tydlig kvalitetsstämpel som är viktig för att nå ut till samtliga inom branschen för dentalcement. Doxa har idag ett befintligt försäljningsnätverk bestående av drygt 20 distributörer över fyra kontinenter.

      3. Bundling med kronor kan ge hävstångseffekt

För Doxa innebär det dels ett nytt distributionssätt av Bolagets produkter, dels en hävstång då många av dessa distributörer tillverkar kronor i stora volymer. Doxa har idag ett avtal om bundling med  Drake Dental Labs USA och Doxa arbetar för att ytterligare etablera denna affärsmodell.


Om nyemissionen

Teckningskurs: 1,0 SEK per aktie.

Antal aktier innan emission: 32 105 467.

EmissionsvolymErbjudandet omfattar nyemission av högst 32 105 467 aktier. Vid full teckning tillförs Doxa 32,1 MSEK före emissionskostnader (2 MSEK).

Antal aktier efter emission: 64 210 931.

Teckningsåtaganden: Doxa har erhållit teckningsåtaganden avseende företrädesemissionen från två aktieägare i Bolaget omfattande cirka 24,0 procent av det totala antalet aktier i företrädesemissionen (motsvarande cirka 7,7 MSEK).

Avstämningsdag: Innehav av en (1) aktie på avstämningsdagen den 10 november 2017 berättigar till teckning av en (1)  aktie till en teckningskurs om 1,0 SEK.

Teckningsperiod: 14 – 28 november 2017.

Handel med teckningsrätter: 14 – 24 november 2017.

Handel med BTA: 14 november 2017 fram till dess att Bolagsverket har registrerat nyemissionen.


Om Doxa

Doxa AB (”Doxa” eller ”Bolaget”) utvecklar, tillverkar och säljer biokeramiska dentalprodukter. Den första produkten Ceramir® Crown & Bridge (”Ceramir C&B”) lanserades i Sverige under 2009, och har i såväl klinik- som marknadsstudier visat imponerande resultat. Ceramir C&B lanserades i USA under våren 2011 och på senare tid har Doxa expanderat i Europa. Ceramir har mottagit flertalet utmärkelser under de senaste åren. Under de kommande åren avser Doxa lansera fler produkter baserade på Ceramir, med ambitionen att lansera ytterligare en produkt under 2018 samt en under 2019.


Läs prospektet här,


http://investor.doxa.se/media/191600/doxa_prospekt_2017.pdf

För teckningssedel,

http://investor.doxa.se/media/191601/doxa_teckningssedel_2017.pdf

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?