Annons

92 procent av Europas företag är inte förberedda för GDPR

Europeiska företag är oförberedda inför EU:s General Data Protection Regulation, GDPR, som blir lag i maj 2018.

  •  28 procent av företagen är obekanta med det nya regelverk som de kommer att behöva anpassa sig till inom mindre än ett år.
  •  Över hälften tycker att regelverket är alltför komplicerat för små- och medelstora företag, men tycker på samma gång att det är nödvändigt med ökad reglering kring användningen av personuppgifter.

Europeiska företag är oförberedda inför EU:s General Data Protection Regulation, GDPR, som blir lag i maj 2018. Detta visar en undersökning som utförts på uppdrag av RSM – världens sjätte största revisions-, skatte- och rådgivningsnätverk – av European Business Awards.

400 ledare i framgångsrika europeiska företag har deltagit i undersökningen och tillfrågats om i vilken grad de är förberedda för GDPR och hur det nya regelverket kommer att påverka deras verksamheter.

Med mindre än ett år kvar tills det nya regelverket träder i kraft är det endast åtta procent av företagen som är förberedda på GDPR och som har gjort de förändringar som är nödvändiga för att följa regelverket. Samtidigt är var fjärde företagsledare helt omedveten om det regelverk de behöver anpassa sig efter. Det är oroande att 26 procent av de företagsledare som har inblick i sin GDPR-strategi uppger att deras organisationer inte kommer att vara redo när det nya regelverket träder i kraft under maj 2018.

Företag som inte klarar att genomföra förändringarna före deadline riskerar böter på upp till fyra procent av den globala omsättningen, eller 20 miljoner euro, beroende på vilket av dessa som är det högre beloppet.

Förberedelserna inför GDPR har redan fått inverkan på affärsverksamheter. Undersökningen visar att ett oroande antal företag skär ned på andra verksamhetsområden – även planer på nya innovativa produkter (23 procent) eller på att skapa tillväxt genom internationell expansion (22 procent).

Jean Stephens, vd på RSM, kommenterar med följande ord:

– Om mindre än sju månader behöver företag över hela kontinenten arbeta i överensstämmelse med GDPR. Vi märker en ökad mängd förfrågningar från våra kunder när det gäller konsultation kring GDPR. Undersökningen visar att många företag inte till fullo inser vilka utmaningar som ligger framför dem när deadline nu snabbt närmar sig.

– Detta är inte en fråga om att snabbt och lätt kryssa i några rutor på ett formulär och det måste företagsledare inse. De kommer sannolikt att behöva implementera betydande förändringar som kan påverka deras organisationer som helhet. Ju förr de påbörjar förberedelserna, desto bättre.

Fredrik Högström, IT-ansvarig på RSM i Sverige, kommenterar GDPR med följande ord:

– Vi har diskuterat regelverket för GDPR under en längre tid här på RSM i Sverige. Vi får mycket frågor ifrån våra kunder och nu arbetar vi för att hjälpa de kunder som efterfrågar vår kompetens och som behöver stöd när de ska implementera GDPR-regelverket.

GDPR och dess komplexitet börjar nu tynga de europeiska företagen. Bland de som nu tittar närmare på regelverket tycker 51 procent att det är alltför komplicerat för små- och medelstora företag. Två av fem företag (41 procent av de som är involverade i eller medvetna om sin organisations strategi) tror att kraven från GDPR-regelverket kommer att innebära en betydande kostnadsökning, inklusive kostnader för externa konsulter. Användningen av extern expertis är förhärskande och 60 procent av företagen söker efter externt stöd för att kunna anpassa sina verksamheter till GDPR, före deadlinen i maj 2018.

Trots regelverkets komplexitet, har företagen förståelse för nödvändigheten av GDPR. Företagsledare över hela Europa stödjer förändringarna och en majoritet – 52 procent – håller med om att ett regelverk för att övervaka användningen av personuppgifter är nödvändigt.

RSM ger för närvarande råd till företag gällande förberedelser inför anpassningen till GDPR-regelverket. Information kan hämtas på vår GDPR-hemsida www.rsm.global/gdpr. Företag kan även lyssna till RSM:s experter direkt genom att anmäla sig till det webinarium som RSM erbjuder den 30 november 2017 kl 13.00.

SLUT

Till redaktören

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Gillian Hawkes                                                               Kate Fox
RSM                                                                               Hill + Knowlton Strategies
gillian.hawkes@rsm.global                                            Kate.Fox@hkstrategies.com
+44 (0)20 7601 1092                                                     +44 (0)20 7413 3703 


Fredrik Högström
RSM i Sverige
fredrik.hogstrom@rsm.se
+46 (0) 31 719 17 38


Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?