Annons

Oniva Online Group Europe AB (publ) Delårsrapport januari – september 2017

Renodling av verksamheten mot hosting och molnbaserade tjänster

Kvartalet juli – september 2017

  •  Nettoomsättningen uppgick till 36,9 MSEK (41,7).
  •  Rörelseresultatet, EBIT, uppgick till 0,2 MSEK (3,4), inklusive reservering för avvecklingskostnader för den kvarvarande onlineverksamheten på 4,0 MSEK.
  •  Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 4,9 MSEK (6,2).
  •  Periodens resultat före skatt uppgick till -0,3 MSEK (3,0) och periodens resultat inkl. avvecklade verksamheter var -0,3 MSEK (3,0).
  •  Periodens resultat per aktie för kvarvarande verksamheter uppgick till -0,02 SEK (0,15).

Delårsperioden januari – september 2017

  •  Nettoomsättningen uppgick till 114,0 MSEK (130,4).
  •  Rörelseresultatet, EBIT, uppgick till -2,1 MSEK (6,9), inklusive kostnader för avveckling av all onlineverksamhet på 8,0 MSEK.
  •  Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 1,9 MSEK (6,0).
  •  Periodens resultat före skatt uppgick till -6,2 MSEK (5,5) och periodens resultat inkl. avvecklade verksamheter var -6,2 MSEK (-16,2).
  •  Periodens resultat per aktie för kvarvarande verksamheter uppgick till -0,31 SEK (0,27).

Väsentliga händelser under kvartalet

Under juli månad har bolaget slutfört tvångsinlösenprocessen av Servage aktier vilket påverkat kassaflödet med -1,9 MSEK. Detta innebär att samtliga dotterbolag nu är helägda. 

Väsentliga händelser efter kvartalets utgång

Den 24:e oktober avyttrades dotterbolaget Getupdated AB i syfte att renodla koncernens verksamhet till hosting och molnbaserade tjänster. Köpeskillingen har erhållits och uppgick till 5 MSEK. Den bokförings-mässiga resultateffekten av transaktionen beräknas till -4 MSEK. Detta är sista delen i renodlingen av verksamheten.

VD-kommentar,

Renodling mot hosting och molnbaserade tjänster

Hostingverksamheten har utvecklats som förväntat under perioden. Online-verksamheten, som nu har avvecklats till sin helhet, har tyngts av avvecklingskostnader vilket har påverkat helhetsresultatet.

Vi kommer nu att fokusera vår affärsverksamhet på vårt kärnområde hosting och molnbaserade tjänster. Det är inom det området vi ser störst tillväxt och det ligger helt i linje med vår strategiska inriktning. Som ett led i detta säljer vi nu vår kvarvarande onlineverksamhet Getupdated. Tidigare i år har vi också avyttrat den franska och engelska onlineverksamheten. Från och med nu är vårt kunderbjudande ett brett utbud av applikations- och infrastrukturtjänster för såväl företag som privatpersoner i syfte att säkert kunna driva en digital närvaro.

Lokalt erbjudande

Vi är fokuserade på att göra ett högkvalitativt arbete på vår hemmamarknad. Efter många år inom hosting, molntjänster och IT-drift har vi en bra förståelse för vad kunderna behöver i form av service, närvaro och säkerhet.

Ökad kapacitet

Vi kommer sålunda ännu mer fokusera på lokal support, med ännu högre tillgänglighet på lokalt språk för att stödja de utmaningar och frågor som kunder har. Vi har idag molntjänster i vårt produkterbjudande, men våra kunder ställer allt högre krav på lokal närvaro samt säkerhet ur flera olika aspekter. För att säkerställa denna leverans på ett kostnadseffektivt sätt utvärderar vi i dagsläget alternativ för att öka vår kapacitet. Jag ser att denna renodling av vår verksamhet kommer att följas av fler kraftfulla steg i utvecklingen av vår interna infrastruktur och tekniska plattform. Målet är att vara en ledande lokal aktör på den svenska och nordiska molnmarknaden inom en treårsperiod.

Engångseffekter

Resultatet har påverkats negativt av kostnader av engångskaraktär till följd av avyttringen av dotter-bolaget Getupdated om 4 MSEK i kvartalet, samt avvecklingen av den franska onlineverksamheten om 4 MSEK under första halvåret. Justerad för dessa poster om totalt 8 MSEK har vi ett positivt rörelseresultat om 5,9 MSEK under årets första nio månader. Under tredje kvartalet har vi även slutfört tvångsinlösenprocessen av Servage aktier vilket påverkar kassaflödet med -1,9 MSEK. Detta innebär att alla dotterbolagen nu är helägda.

Ökad kundnöjdhet  

Under våren och sommaren har delar av vår supportenhet flyttats till Kramfors. Flytten har fallit ut väl, och vi ser redan kvalitetsförbättringar i form av bättre svarstider och ökad kundnöjdhet. Nöjda kunder är givetvis viktigt för oss och en avgörande faktor för att skapa tillväxt och nya kunder.

Äntligen kan vi nu fokusera med all vår kraft på att utveckla vår kärnverksamhet. 

Stockholm i oktober

Göran Gylesjö

VD

För mer information, kontakta:

Göran Gylesjö, VD

Mobil: 070-510 36 56

Mail: goran.gylesjo@onlinegroup.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från PolestarAnnons

Nya Polestar 2: Uppgraderingen som ger snabbare laddning och längre räckvidd

Bilmodellen är den samma – och namnet lika så.

Men när Polestar 2 nu uppgraderas handlar det om så mycket mer än bara ett visuellt lyft.

Nya motorer och batterier som ger längre räckvidd, snabbare laddning, och mer effekt. Dessutom nu med bakhjulsdrift.

– Det höjer körupplevelsen till en helt ny nivå, säger Joakim Rydholm, chef för chassiutveckling på Polestar.

Läs mer om uppgraderade Polestar 2 med längre räckvidd, mer effekt och bättre prestanda 

Det svenska bilmärkets första modell presenterades i oktober 2017 och fick namnet Polestar 1. Bilen, som byggdes på Volvos SPA-plattform var en framhjulsdriven laddhybrid med 600 hästkrafter och ett vridmoment på 1 000 Nm. Karossen var i kolfiber och fjädringssystemet var utvecklat tillsammans med Öhlins Racing.

När vi nu skriver 2023 har bil nummer två redan funnits på marknaden i ett par år – men den får nu ett ansenligt och rejält lyft.

– Vanligtvis i bilbranschen brukar en uppdatering bestå av mindre visuella förändringar som ofta förstör intentionen hos bilens ursprungliga design. Med det nya modellåret av Polestar 2 har vi istället arbetat under ytan och uppgraderat viktiga tekniska och mekaniska komponenter i den elektriska drivlinan. Det här är den bästa Polestar 2 hittills och med den uppdaterade fronten med nya SmartZone är det också den snyggaste, säger Polestars vd, Thomas Ingenlath.

Snabbare laddning

De största uppgraderingarna av Polestar har alltså skett under skalet då modellen har fått både nya motorer, växelriktare och kraftfullare batterier  som ger bättre effektivitet, högre kapacitet och snabbare laddningstider.

Fyra olika drivlinor finns att välja mellan. Long range-versionerna får 82 kWh-batterier, och i Standard range-versionen är kapaciteten 69 kWh.

Polestar 2 klarar att ta emot AC-laddning med upp till 11 kW laddeffekt och DC-laddning med upp till 205 kW. Vid DC-laddning med upp till 205 kW kan det stora batteriet i Long range-versionerna snabbladdas från 10 till 80 procent på 28 minuter och batteriet i Singel motor-versionen klarar en laddeffekt på 135 kW och kan snabbladdas  från 10 till 80 procent på 34 minuter.

Ännu mer responsiv

Hos Single motor-versionerna har motorn en effekt på upp till 299 hk (mot tidigare 231 hk) och ett vridmoment på 490 Nm (tidigare 330 Nm), som ger en klar förbättring av bilens prestanda.

Versionen Long range Single motor accelererar nu 0-100 km/h på 6,2 sekunder, vilket är 1,2 sekunder snabbare än tidigare.

– Körupplevelsen hos Polestar 2 har nått en ny nivå. Det är tack vare att vi har bytt från fram- till bakhjulsdrift hos Single motor-versionerna och kalibrerat om vridmomentsfördelningen i Dual motor-versionerna för en mer bakhjulsdriven känsla, säger Joakim Rydholm på Polestar.

Hos Dual motor-versionerna är den nya bakre motorn den primära drivkällan. Effekten på 421 hk och 740 Nm (tidigare 408 hk och 660 Nm) gör att bilen klarar 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Väljer man versionen med Performance-paket ökar effekten till 476 hk och 0-100 km/h går då på 4,2 sekunder. Effektivitetsvinsterna hos Dual motor-versionerna beror på att den främre motorn kopplas bort automatiskt när den inte behövs.

Längre räckvidd

Uppgraderingen av batterier och motorer har ökat räckvidden hos Polestar 2. Versionen med dubbla motorer kan nu ta dig 592 km (enligt WLTP), vilket är en förbättring med hela 105 km.

Även räckvidden hos Standard range Single motor-versionen har förbättrats och är nu upp till 518 km (enligt WLTP), och för Long range Single motor-versionen är motsvarande siffra 635 km (enligt WLTP) – en ökning med 84 km.

– Polestar 2 är en spänstig bil, den behåller sin kompakta karaktär och känsla av fullständig kontroll, samtidigt som den blir mer mogen med adderad komfort, säger Joakim Rydholm på Polestar.

Aktiva säkerhetsfunktioner

Nytt är även SmartZone som finns i fronten med samma teknik som tidigare aviserats hos  Polestar 3. SmartZone är alltså namnet på det område där alla ”smarta” funktioner är samlade, det vill säga viktiga aktiva säkerhetsfunktioner som de sensorer och kameror som möjliggör förarassistanssystemet och radarn som aktivt övervakar området framför bilen.

Minskat koldioxidavtryck

Polestar har också  lyckats få ner koldioxidavtrycket hos Polestar 2 med 1,1 ton hos det stora batteriet från 7,0 ton till 5,9 ton per bil, mycket tack vare förbättrad cellkemi i batteriet.

Inför uppgraderingen av bilen har även standardutrustningen setts över och från och med nu är ”Driver Awareness”, ”BLIS med styrassistans”, ”Cross Traffic Alert med bromsassistans”, ”Rear Collision Warning and Mitigation” tillsammans med 360-kamera och automatiskt avbländande backspeglar standard. Lägg därtill också trådlös telefonladdning, som nu är standard på alla versioner.

Uppgraderade Polestar 2 finns nu för beställning på polestar.se. De första leveranserna beräknas till tredje kvartalet 2023.

Upptäck och designa din uppgraderade Polestar 2 här

Mer från Polestar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Polestar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera