Frankfurtsalongen: Audi visar tre nivåer av autonom körning

· Nya Audi A8 –  först med självkörande nivå 3 · Två konceptbilar med  intelligent  Audi AI-teknik nivå 4 och 5 · Två nya R och RS modeller  Audi visar upp sin strategi för självkörande bilar på Frankfurtsalongen IAA 2017.  Nya Audi A8 är först i världen med villkorad automatiserad körning på nivå 3. Två konceptbilar kommer dessutom att ge en fingervisning om Audis vision för nivå 4 och 5 och samtidigt en inblick i märkets kommande Audi AI teknik. I Audi-montern visas ännu flera nyheter –  från sportiga RS till ultraeffektiva A4 Avant g-tron.

Nya Audi A8 först med villkorad automatiserad körning på nivå 3.

Nya Audi A8 är den första serietillverkade bilen i världen med att kunna köra själv enligt den internationella standarden nivå 3, som förutsätter att vissa villkor är uppfyllda. På motorvägar kan Audi AI traffic jam pilot ta över körningen i trögflytande trafik i upp till 60 km/h. Systemet hanterar både start, acceleration, styrning och inbromsning i sin egen fil. Om traffic jam pilot är aktiverad via AI-knappen på mittkonsolen kan föraren ta foten från gaspedalen och ta händerna från ratten under en längre period. Till skillnad från i nivå 2, behöver man inte längre övervaka bilen hela tiden och kan, avhängigt nationella lagar, ägna sig åt andra aktiviteter som stöds av bilens infotainmentsystem. Föraren måste fortfarande vara alert och kunna ta över ratten om systemet uppmanar till det.

Audi AI traffic jam pilot är baserad på två innovationer som Audi är första tillverkare i världen att lansera i serieproduktion. Systemets hjärna, den centrala förarassistansstyrenheten (zFAS), skapar en bild av omgivningen genom att sammanföra all sensordata och tolka den. Den andra nyheten, laserskannern, ger systemet en ännu mer detaljerad information om andra fordon och omgivningen.

Lanseringen av Audi AI traffic jam pilot kräver både juridiska förutsättningar i varje land och därutöver speciell anpassning och testning av systemet. Dessutom måste hänsyn tas till olika homologeringsprocesser. Audi kommer därför att introducera traffic jam pilot i nya Audi A8 stegvis, avhängigt den juridiska situationen i respektive land.

Ny konceptbil självkörande på nivå 4 - högautomatiserad körning.

Den ena konceptbilen mäter 4,90 meter och baseras på SUV-coupen Audi e-tron Sportback concept, med samma attraktiva linjer, avancerade ljusteknik, eleganta interiör och eldrivet quattrosystem med tre elmotor och en kombinerad toppeffekt på 370 kW.

Nytt är all intelligent teknik som avlastar föraren och gör att tiden som spenderas i bilen kan göras mer meningsfull och trivsam. Systemen samlas under begreppet Audi AI och använder sig i många fall av strategi som hämtats från artificiell intelligens och maskininlärning. Bilen är uppkopplad mot molnet och andra bilar (car-to-X) – vilket ger den möjligheten att lära och tänka proaktivt och empatiskt. Föraren vinner mer tid, åker säkrare, mer effektiv t och dessutom mer anpassat efter egna behov. I konceptbilen används dessutom nästa generation zFAZ för högautomatiserad körning på nivå 4. Systemet styr autopiloten som kan ta över körningen i hastigheter upp till 130 km/h och byta fil.

Autonom framtid i konceptbil på nivå 5.

Den andra konceptbilen från Audi kör autonomt mot framtiden och ger alla passagerare en helt ny frihet genom att de inte längre behöver koncentrera sig på trafiken. Tiden kan användas till någonting annat än att köra. Till det bidrar många nya intelligenta funktioner inom uppkoppling, kommunikation och handhavande som gör resandet ännu mer komfortabelt.

Den nya konceptbilen från Ingolstadt är framförallt byggd för längre resor. Fyra elmotorer sköter framdrivningen och räckvidden beräknas till mellan 70 och 80 mil. Den eldrivna och självkörande bilen är både spektakulär och banbrytande då konceptet skapat helt nya möjligheter för Audis designers.

Två nyheter från Audi Sport

Audi Sport GmbH bjuder på två världspremiärer under IAA 2017. Dels den fjärde generationen av prestandamodellen som härstammar från den första RS-modellen, Audi RS2 Avant. Audis dotterbolag kommer även att för första gången visa en limiterad specialmodell med bakhjulsdrift.

Nyheter HERE

Audi och HERE Technologies samarbetar allt närmare. I nya Audi A8 använder biltillverkaren redan flera nya tjänster och teknik från HERE, som är ett av de ledande mjukvaruföretagen för digitala navigationskartor och platsbaserade tjänster. Audi är delägare i HERE och under New Mobility World, som är en del av IAA, kommer de båda företagen att gemensamt presentera flera nyheter.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Audi visar tre nivåer av autonom körning på Frankfurtsalongen

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?