1515

Nu får obelisken på Slottsbacken sitt välbehövliga lyft

Obelisken på Slottsbacken, den nära 30 meter höga stenpelaren i granit, plockas i dagarna ner för att renoveras från grunden. Förvaltaren Statens fastighetsverk har länge haft obelisken under bevakning sedan inventeringar visat att stenen haft stora sprickbildningar. Obeliskens samtliga delar kommer under renoveringen att demonteras och grundläggning och konstruktion ska ses över. Skadad sten byts ut mot nyhuggna delar innan obelisken, om cirka ett år, ska stå på plats igen.

Det var kung Gustav III som 1788-90 lät beställa obelisken på Slottsbacken som ett tack till Stockholms borgerskap för dess insatser i svensk-ryska kriget. Obelisken, som inklusive bas och fundament är närmare 30 meter hög och 300 ton tung, består av 17 granittrummor monterade med järn.

- Varför obelisken trots sitt beständiga material farit så illa av tidens tand är inte klarlagt. Förmodligen beror det på att konstruktionen, som kritiserades redan vid uppförandet, är felaktig eller på att grundläggningen är otillräcklig, säger Malin Myrin, projektledare vid Statens fastighetsverk.

Utmaning med stora och tunga block

Obelisken har inventerats ett flertal gånger under de senaste åren. Skadorna har bedömts vara pågående vilket betyder att konditionen ständigt försämras. De öppna sprickorna och spruckna fogarna gör att fukt kan tränga in i konstruktionen. Fukten urlakar materialen, förvärrar rostangreppen och ökar spänningen i stenen. För att undvika att riskera att någon förbipasserande skulle kunna skadas av fallande stenbitar satte Statens fastighetsverk upp en avspärrning runt obelisken 2012. Sedan dess har man bland annat inventerat och mätt upp obelisken vilket resulterat i beslutet att montera ned den. Att åtgärda obeliskens skador utan nedmontering bedömdes inte vara möjligt.

- Det känns bra att projektet nu är igång på riktigt. Samtidigt är det en utmaning att arbeta med stenblock av den här digniteten. Jag kan se risker i samtliga moment eftersom blocken är så enormt stora och tunga; i demontering, sågning, passning och montering, säger Malin Myrin.

Den ursprungliga graniten, så kallad Stockholmsgranit från Ulfsunda, går inte längre att få tag på. Istället kommer Statens fastighetsverk att använda en annan granitsort med liknande tekniska och estetiska egenskaper. Nedmonteringen påbörjas nu och kommer att pågå till slutet av juni. Våren 2018 väntas obelisken åter pryda sin plats på Slottsbacken.

För mer information kontakta:

Malin Myrin, projektledare Statens fastighetsverk, 010 478 71 05,  malin.myrin@sfv.se

Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, 010 478 76 00,  asa.carlberg@sfv.se

Pressbilder:  http://news.cision.com/se/statens-fastighetsverk

Kort historik

Obelisken på Slottsbacken grundlades 1788 och avtäcktes i oktober 1800. Ritningarna är signerade Louis Jean Desprez, en för tiden mycket framstående arkitekt som även ritat Kinesiska paviljongen och Koppartälten i Hagaparken samt Déjeunersalongen inom Drottningholms slottsteater.

Obelisken skänktes till Stockholms borgerskap av Gustav III som tack för vakthållningen under det svensk-ryska kriget 1788-90. Efter att kungen dött fullföljde sonen, kung Gustav IV Adolf, faderns löfte och färdigställde obelisken. Den 30 oktober 1800 avtäckte han obelisken och överlämnade den till borgerskapet. Obelisken är för övrigt det enda stället i Stockholm där det fortfarande går att utläsa Gustav IV Adolfs namn. Detta togs systematiskt bort efter statskuppen 1809.

Obelisken på Slottsbacken förvaltas av Statens fastighetsverk.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?