1515
Annons

Sju tips för ett smartare och mer inbrottssäkert hem i sommar

5 juni, 2017: Under förra sommaren begicks drygt 9000 inbrott i hem, källare och fritidshus enligt BRÅ. De flesta av brotten klaras sällan upp. Skall du resa bort i sommar och kanske lämna ditt hem obevakat? Jonas Redin från företaget D-Link tipsar om hur du kan dra nytta av moderna smarta hem-produkter, inte bara för att göra hemmet säkrare när du är bortrest, utan även för att hjälpa till att förenkla din vardag när du är hemma.

Hur gör du ditt hem både säkrare...

- Kontrollera staket, murar och buskar på tomten. Titta närmare på om du kan göra något åt täta buskar där någon kan gömma sig. Se även upp för t ex glesa häckar på tomten där en inkräktare enkelt kan ta sig igenom. Grannsamverkan där man hjälps åt att klippa gräset är bra. Kanske kan en granne ta hand om din post när du är bortrest?

- Har du ett garage eller redskapsbod? Där kanske du förvarar värdefulla verktyg som du inte gärna vill bli av med. Eller en ännu värre tanke – tänk om tjuvarna skulle använda dina egna verktyg till att göra inbrott i ditt eget eller grannens hem. Se även gärna till att du har bra lås på både garage och bodar, samt att du säkrar stegen om den är inomhus eller förser den med ett rejält lås om den hänger kvar utomhus.

...och smartare i sommar?

Smarta hem-produkter kan som sagt inte bara användas för att öka säkerhet i ditt hem, utan även för att underlätta vardagen. En stor fördel är att du själv enkelt kan installera produkterna, samt att du slipper betala en abonnemangskostnad.

- Belysning och rörelsesensorer. Utomhusbelysning som tänds via rörelsesensorer är effektivt, inte minst i kombination med att dina inomhuslampor tänds och släcks efter ett tidsinställt schema. Gärna en radio som är igång då och då. Ljus är alltid effektivt att använda sig av för att avskräcka potentiella tjuvar. Olika timers har nu allt oftare börjat ersättas av smartplugs. Dessa kan användas till så mycket mer och samtidigt fjärrstyras via t ex en app i din smarta telefon. Om du t ex har installerat smarta hem-rörelsesensorer vid en altandörr, så får du ett meddelande direkt till din smarta telefon om något är på gång.

- Larm och övervakning. Hem som är övervakade och/eller har larm är något tjuvar helst undviker. En smart siren som tjuter till direkt om den upptäcker rörelser kan vara fullt tillräckligt för att skrämma iväg den tillfällige tjuven. Även sensorer vid t ex fönster och dörrar kan löna sig att installera. Beroende på vilken modell du väljer kan smarta hem-kameror känna av rörelser och ta bilder även i mörker. Smarta hem-kameror skickar meddelanden och bilder till din smarta telefon så att du snabbt kan larma polisen även från solstolen. Polisen löser i snitt bara ca 4 procent av inbrotten men en bild eller film på tjuven kan säkert öka chansen.

Du kan även enkelt addera t ex vattensensorer och rökdetektorer som går att styra och kontrollera via samma app. Förutom en ökad säkerhet mot inbrott erbjuder det smarta hemmet dig även en ökad trygghet mot brand och vattenskador. När det är vardag och du är hemma kan samma smarta hem-produkter användas givetvis även bidra till ökad myskänsla, med t ex lampor som tänds och släcks i vardagsrummet, samt garantera så att du inte glömmer att stänga av t ex strykjärn och TV, när du går hemifrån.

Av/Jonas Redin, marknadschef D-Link Nordic

Om D-Link

D-Link är ett världsledande företag som kopplar samman människor, företag och städer. Vår strävan är att koppla samman fler hem, företag av alla storlekar och tjänsteleverantörer. D-Link implementerar och supporterar samordnade nätverkslösningar som integrerar funktioner för switchar, trådlös kommunikation, bredband, lagring, IP-baserad övervakning och molnbaserad nätverkshantering. D-Link har fått många utmärkelser inom design, utveckling och tillverkning. Företaget har växt från sju anställda vid grundandet i Taiwan 1986 till dagens mer än ca 2000 anställda.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från SISAnnons

Så kan standarder förbereda organisationer för utmaningar – och höja samhällsberedskapen

Susanna Björk, projektledare Samhällssäkerhet på SIS.
Susanna Björk, projektledare Samhällssäkerhet på SIS.

Trovärdighet, säkerhet, resilience, kontinuitet och efterlevnad är viktigt i en organisation för att minska påverkan av avbrott, misstag, incidenter eller andra oförutsedda händelser.

Standarder erbjuder systematiska tillvägagångssätt för att höja organisationers beredskap och försörjningsförmåga – och här kan SIS, Svenska Institutet för Standarder, hjälpa till.

– Det är inte lätt att förutse de olika scenarion som vi kan tänkas ställas inför. Därför behöver vi se till att det finns en allt högre grad av robusthet i samhället i stort, säger Susanna Björk, projektledare Samhällssäkerhet på SIS.

När Sverige under de senaste åren upplevt en pandemi, stora skogsbränder, stormar och stora mängder nederbörd som resulterat i översvämningar, och nu senast när ett pågående krig kraftigt påverkat det säkerhetspolitiska läget, har det visat sig att fördelarna med standarder är många. 

För att öka förmågan att stå emot, ställa om och minska påverkan av avbrott krävs ett systematiskt arbete, där en framgångsfaktor visat sig vara att ha principer, processer, metoder och tillvägagångssätt på plats redan innan det oväntade inträffar.  

Standarder säkerställer kontinuitet vid kris

Organisationer som arbetar proaktivt med exempelvis kontinuitet står även bättre rustade vid händelse av kris och i värsta fall krig. Standarderna för kontinuitetshantering underlättar förmågan att till exempel produktion och annan viktig verksamhet hålls igång vid ett krisläge.

– Finns det exempelvis rutiner och processer på plats för hur man ska hantera ett strömavbrott, produktionsstopp eller störningar i leverantörskedjor, blir påverkan betydligt mindre än om de inte fanns. Har man därtill varit med och utformat de rutiner och processer som finns beskrivna i standarder skapas konkurrensfördelar för dessa organisationer, säger Susanna Björk. 

Grundläggande inom standarder är att enas om definitioner. Nästan alla organisationer har ett utbyte, både nationellt och internationellt. Då är det en fördel att man tillämpar samma metod.

– Kan man säga att ”Vi jobbar enligt …” har man redan där kommit väldigt långt. Det betyder att man talar samma språk och har samma definitioner. Det underlättar all kommunikation, säger Susanna Björk.

Organisationer kan påverka innehållet i standarder

På SIS sker framtagningen av standarder globalt genom ISO, på EU-nivå genom CEN och i Sverige genom SIS. Mellan de tre nivåerna flödar arbetet. I Sverige kan organisationer anmäla sig för att vara med och utforma en standard genom SIS.

– Inom området för Samhällssäkerhet arbetar vi med att förebygga incidenter och att hantera kriser. Att då vara med och ta fram en standard ger givna konkurrensfördelar genom att man får ett visst informationsförsprång för att kunna ställa om sin verksamhet snabbare när något sker. Dessutom finns möjligheten att föra in specifika aspekter och behov i standarden som är viktiga för just den egna organisationen, säger Susanna Björk och avslutar:

– Genom att implementera de standarder som finns kan en organisation säkerställa att ett systematiskt tillvägagångssätt finns på plats när något oväntat sker. Då slipper man överraskningar eller att behöva improvisera. Det kommer organisationen att vinna på.

Läs mer om standardarbete inom samhällssäkerhet där kontinuitetshantering men också annat ingår på: www.sis.se/tk494 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SIS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?