Pressmeddelande: Fyra procent av svenskarna har drabbats av ransomware

Ransomware är en vanlig form av skadlig kod som sprids i rasande takt och som nu drabbar både privatpersoner och företag. I Sentors (https://www.sentor.se/) rapport Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2017 där över 1000 svenskar tillfrågats i frågor som rör IT-säkerhet, så uppger fyra procent att de har drabbats och fått sin enhets filer krypterade och därefter fått ett krav på att betala lösensumma. 

Ransomware, eller gisslanprogram som de ibland kallas i svenska medier, är en form av elakartad kod som ökar i oroväckande hög takt. Ransomware krypterar i regel filer eller hela hårddiskar, både lokalt och nätverksanslutna och kräver därefter en lösensumma från offret för att låsa upp de krypterade filerna.

Orsaken till att attackerna ökar och att offren blir fler är att affärsmodellen är otroligt lukrativ. Enligt FBI omsatte ransomware-attacker 209 miljoner dollar under första kvartalet 2016*, dvs. motsvarande en årsinkomst på ungefär en miljard dollar under förra året.

Sverige är inget undantag, även här sprids ransomware i stor omfattning. Dagens Nyheter gjorde under 2016 en undersökning där det framgick att 80 svenska myndigheter och 130 kommuner (44 procent av Sveriges kommuner) fått sina filer krypterade till följd av ransomware.**

Statistik från Sentors Security Operations Center (där våra säkerhetsanalytiker övervakar kunder dygnet runt) visar också på en kraftig ökning av attacker mot svenska organisationer samtidigt som analyser visar att ransomware-typerna blivit allt mer avancerade i syfte att undgå att upptäckas.

Attackerna drabbar även privatpersoner – 4 procent av svenskarna har redan drabbats

Eftersom ransomware primärt sprids via mejl (nätfiske) drabbar attackerna både privatpersoner och företag. I rapporten Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2017 har Sentor tillfrågat över 1000 svenskar i frågor kopplade till IT-säkerhet. I rapporten framgår det att hela 4 procent av svenskarna har drabbats av ransomware och fått sin enhet krypterad.

Den som drabbats av ransomware och har fått sina filer krypterade ställs inför ett svårt dilemma, ska vederbörande betala eller inte? 12 procent av svenskarna uppger i undersökningen att de skulle vara beredda att betala 1000 kr för få tillgång till filerna igen, medan 88 procent svarar ”nej”.

- Det är inte förrän man själv drabbas som frågan verkligen ställs på sin spets. Ifall det enda alternativet som återstår för att få tillbaka ens privata bilder och dokument är att betala så kommer många att göra det. Man bör dock vara medveten om att det inte finns några garantier för att man verkligen får tillbaka sina filer om man betalar, och även om man får det kan skadlig kod finnas kvar på datorn, säger Kalle Zetterlund IT-säkerhetskonsult på Sentor.  

Säkerhetskopior viktigt för att minimera skadan av en ransomware-infektion

En av de viktigaste förebyggande åtgärderna man kan vidta är att göra regelbundna säkerhetskopior av ens viktigaste filer. På så vis kan man i händelse av en attack ändå ha fullt fungerade kopior av filerna lagrade på en annan plats.

I rapporten uppger 7 av 10 att de gör säkerhetskopior av sin viktigaste information, men 4 av 10 gör säkerhetskopior mer sällan än varje månad. När de tillfrågas kring hur de gör säkerhetskopiorna uppger de svarande följande:

 • 53 procent uppger att de säkerhetskopierar till en extern hårddisk
 • 21 procent uppger att de säkerhetskopierar till molntjänster (som ex. Dropbox och Google Drive)
 • 7 procent uppger att de säkerhetskopierar till en nätverksansluten enhet som ex NAS
 • 12 procent uppger att de säkerhetskopierar på annat sätt

- Det är viktigt att ta säkerhetskopior regelbundet, ju mer aktuella kopior du har desto mindre förlorar du. Se även till att säkerhetskopiorna förvaras separat och inte är i ständig åtkomst med systemen som kopieras, för annars kan den skadliga koden kryptera säkerhetskopiorna också. Verifiera även att säkerhetskopieringen fungerar som den ska genom att testa att göra en återställning, säger Kalle.

- Ifall du misstänker att du har öppnat en bifogad fil eller liknande som innehåller ransomware bör du stänga av datorn så snart som möjligt. Görs det i tid kan det fortfarande vara möjligt att starta i systemåterställningsläge och återställa datorn till en tidigare tidpunkt, avslutar Kalle Zetterlund.  

https://www.scmagazineuk.com/fbi-says-ransomware-soon-becoming-a-billion-dollar-business/article/630615/

** http://www.dn.se/nyheter/sverige/myndigheter-och-kommuner-drabbade-av-utpressningsvirus/

Om rapporten Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2017

Rapporten är baserad på en undersökning som är utförd av Ipsos på uppdrag av Sentor. Över tusen svenskar i åldrarna 18-75 år har tillfrågats och resultatet är riksrepresentativt och statistiskt säkerställt.  

- - - 

5 tips - Så kan du som internetanvändare skydda dig mot ransomware

 1. Var försiktig när det gäller att klicka på länkar eller bifogade filer i mejl eftersom ransomware till största del sprids på det sättet.
 2. Koppla inte in okända enheter i din dator eftersom det kan få till följd att ransomware sprids från dessa enheter till din dator.
 3. Se till att du använder en modern webbläsare (Internet Explorer version 10 och tidigare säkerhetsuppdateras inte längre t.ex.) och att dina insticksprogram är uppdaterade till senaste versionen. 
 4. Besök inte oseriösa webbplatser (piratsidor, porrsidor, tvivelaktiga kontaktsiter osv.) eftersom dessa kan vara infekterade och försöka utnyttja sårbarheter i din webbläsare eller insticksprogram som Adobe
  Flash. Ladda inte heller ned filer från opålitliga sidor. 
 5. Använd inte ett administratörskonto till vardags om du inte verkligen behöver det. Det ökar risken för att ransomware kan köras på din dator och spridas vidare till nätverksanslutna enheter.  

Kontaktperson
Tomas Wahlstedt
Marketing Manager
tomas.wahlstedt@sentor.se
0707 573 009 

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?