1515

Fortsatt stigande priser på bostadsmarknaden

Den senaste månaden steg bostadsrättspriserna i landet med +1% och villorna med +2%. Den senaste tremånadersperioden ökade bostadsrätter med +3% och villor med +4%. Helårstakten är oförändrad mot föregående månad med +8% på bostadsrätter och +10% på villor, visar den senaste månadens mätningar från Svensk Mäklarstatistik.

- Priserna på bostäder fortsätter öka med undantag för bostadsrätter i centrala Stockholm och villor i Stor-Göteborg där de är oförändrade sedan förra månaden. Priserna i Malmöområdet fortsätter att öka med månadsuppgång på mellan +2-3% för bostadsrätter och villor. Även bostadsrätter i centrala Göteborg har ökat med +3% senaste månaden. De högsta årstakterna för bostadsrätter med +10% eller mer hittar vi i centrala Göteborg, Stor-Göteborg, centrala Malmö och Stor-Malmö. Samma höga årstakt för villor återfinner vi i Stor-Göteborg och Riket exklusive storstadsområdena, noterar Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik. 

- Summerar vi första kvartalet kan vi konstatera att det såldes 6% fler bostadsrätter och 5% fler villor i riket jämfört med motsvarande period förra året. Totala försäljningsvärdet för bostadsrätterna uppgick till 68 miljarder kronor och för villorna 34 miljarder, vilket är ca +15% mer än förra årets första kvartal. Det slogs också nya prisrekord. Församlingen Hedvig Eleonora på Östermalm i Stockholm som under sju kvartal i sträck haft kvadratmeterpriser på över 100.000 kronor fick sällskap av sex andra centrala församlingar som under kvartalet också passerat nivån 100.000 kronor per kvadratmeter, avslutar Hans Flink.

- Antalet nya bostäder som kom ut på marknaden under första kvartalet i år var högre jämfört med samma period förra året. Antalet villor ökade med 7 procent och antalet bostadsrätter ökade med 6 procent jämfört med samma period 2016, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, mars 2017 

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket + 1% + 3% + 8% 40 407
Centrala Stockholm ± 0% + 3% + 7% 94 309
Stor-Stockholm + 1% + 3% + 6% 60 227
Centrala Göteborg + 3% + 4% + 10% 62 097
Stor-Göteborg + 1% + 4% + 13% 44 663
Centrala Malmö + 2% + 7% + 19% 31 491
Stor-Malmö + 3% + 8% + 16% 28 098

Statistiken baseras på försäljningen av 25 795 bostadsrätter under januari 2017 - mars 2017. Tremånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2016 - december 2016, tolvmånaderssiffran med januari 2016 - mars 2016 och i enmånadssiffran jämförs december 2016 - februari 2017 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik VILLOR, mars 2017 

VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket + 2% + 4% + 10% 3 207 000
Stor-Stockholm + 2% + 4% + 5% 5 944 000
Stor-Göteborg ± 0% + 4% + 12% 4 816 000
Stor-Malmö + 2% + 2% + 8% 3 756 000

Statistiken baseras på försäljningen av 10 435 villor under januari 2017 - mars 2017. Tremånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2016 - december 2016, tolvmånaderssiffran med januari 2016 - mars 2016 och i enmånadssiffran jämförs december 2016 - februari 2017 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik Fritidshus 

FRITIDSHUS 12 mån Medelpris
Riket + 9% 1 592 000

Statistiken baseras på försäljningen av 5 274 fritidshus mellan april 2016 och mars 2017. Utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.

Nästa pressmeddelande publiceras den 15 maj 2017 kl 08:00

Fakta om Svensk Mäklarstatistik AB

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Statistiken är framtagen av SCB - Statistiska Centralbyrån, på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och baseras på över 90 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

På www.maklarstatistik.se är det möjligt att följa utvecklingen på riks-, län- och kommunnivå.

Det går också att följa oss på Twitter: @maklarstatistik

För ytterligare kommentarer vänligen kontakta:

Per-Arne Sandegren, Analyschef Svensk Mäklarstatistik AB 08-588 00 452 eller

Hans Flink, Försäljningschef Svensk Mäklarstatistik AB 08-588 00 451

Ingrid Eiken, VD Mäklarsamfundet, 070-669 34 34

Erik Olsson, Ordförande Fastighetsmäklarförbundet, 070-760 66 00

Lars–Erik Nykvist, VD Fastighetsbyrån 0706-07 08 06

Tanja Ilic, VD Svensk Fastighetsförmedling, 0727-33 59 16

Staffan Tell, Pressansvarig Hemnet 0733 – 67 66 85

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?