1515

Detaljhandelskedjan Europris väljer JDA för centralisering av planering och layout för 240 butiker

Norska lågpriskedjan Europris inför JDA Floor Planning och JDA Category KnowledgeBase

 Samordnar sina processer för butiksplanering och layout – utökar investeringen i JDA Category Management 

Stockholm. – 28 mars, 2017 –  JDA Software Group, Inc.  meddelar att den norska detaljhandelskedjan Europris, med 240 lågprisbutiker, har valt att införa optimeringslösningar från JDA Software. Europris utökar sin satsning på JDA Category Management genom att införa JDA® Floor Planning och JDA Category Knowledge Base. I och med satsningen knyter Europris samman sina befintliga lösningar JDA Space Planning, JDA Floor Planning och JDA Knowledge Base för att på så sätt skapa en centraliserad lösning för både planogram- och layoutprocesser.

Europris har sitt huvudkontor i Fredrikstad i Norge och säljer matvaror, köksredskap, textilier, leksaker, verktyg med mera. Företaget har fler än 2 500 anställda och fler än 28 miljoner betalande kunder i sina 240 butiker. Europris börsnoterades i juni 2015. 2016 omsatte företaget 5,5 miljarder NOK.

Europris behövde automatisera sin space planning-process genom att skapa en samordnad lösning för att hantera den data som krävs både för att skapa planogram och hantera layout. Dessutom behövde Europris få bättre kontroll på optimeraringen av både avdelningar och varukategorier i varje butik.

-        Vi har använt JDA Space Planning sedan 2014 och behövde expandera lösningen till att även omfatta JDA Floor Planning för att därigenom få en helhetsbild som möjliggör samordning av planogramarbetet och butikslayoutarbetet, säger Fredrik Wessel, Space Manager på Europris. JDA var ett naturligt val av samarbetspartner och vi ser fram emot att uppdatera våra butikslayouter mer frekvent, särskilt säsongbaserat, samtidigt som vi får en övergripande bild på hur bra de olika butikerna presterar så att vi kan vara snabbrörliga i vårt arbete med att anpassa erbjudanden utifrån efterfrågan.

I tillägg till att skapa mer sofistikerade planogram för sina butiker kommer Europris med JDA Category Knowledge Base att kunna optimera den datahantering som krävs för att kunna ta faktabaserade beslut kring planogram och butikslayout. Det innebär också att Europris kan automatisera dataintegration och att sömlöst kunna koppla samman planogram- och floor planning-processer. Med JDA Floor Planning kan Europris bättre hantera butikslayout och öka produktiviteten baserat på butiksytan.

-        I takt med att branschen förändras behöver butikernas utbud och layout uppdateras mer frekvent, säger Franck Lheureux regional vice president, sales, EMEA på JDA. Inte minst baserat på säsongsvariationer har det blivit viktigt att ha kontroll på effektiviteten både när det gäller avgränsade ytor och butikerna som helhet. Samtidigt är det viktigt att space management och produktivitet och butikslayout behöver optimeras på specifik butiksnivå. Vi är glada att hjälpa Europris i sin fortsatta satsning på att centralisera butiksplanering i sina 240 butiker.

Mer information:

Tweet this:  Europris Drives Centralized Store Planning with @JDASoftware Across 240 Stores http://bit.ly/2mM6oKO

About JDA Software Group, Inc.

JDA Software is the leading provider of seamless supply chain planning and execution solutions for retailers, manufacturers, logistics providers and wholesale distributors.  Our unmatched solution portfolio enables our clients to reduce costs, increase profitability and improve visibility so they can deliver on customer promises every time.   More than 4,000 global customers run JDA, including 73 of the top 100 retailers, 71 of the top 100 consumer goods companies, and 13 of the top 16 3PLs.  With JDA, you can plan to deliver.  www.jda.com

RSS Feeds:

JDA press releases: https://jda.com/rss?feed=press

JDA news: https://jda.com/rss?feed=news

JDA events: https://jda.com/rss?feed=events

Social Networks:

Web: https://jda.com

Blog: http://blog.jda.com

Twitter: https://twitter.com/JDASoftware

Facebook: https://www.facebook.com/JDASoftwareGroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/jda-software

YouTube: https://www.youtube.com/user/JDASoftware

“JDA” is a trademark or registered trademark of JDA Software Group, Inc. Any trade, product or service name referenced in this document using the name “JDA” is a trademark and/or property of JDA Software Group, Inc. 

JDA Software Group, Inc. 
15059 N Scottsdale Rd, Ste 400
Scottsdale, AZ 85254 

###

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Bostadspolitisk expert: Saknas dedikerade satsningar för att upprätthålla byggtakten

Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.
Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Äntligen ligger byggtakten av nya bostäder på en acceptabel nivå. Men Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen, menar att det inte räcker.

– Det krävs dedikerade politiska satsningar för att hålla byggandet uppe över tid, och om vi väntar tills nästa lågkonjunktur slår till med att införa dem är det för sent.

Nästan alla Sveriges kommuner rapporterar bostadsbrist, men, för första gången på många år visar nu Boverkets siffror att bostadsbyggandet 2021 kommer att ligga över den takt som krävs för att på sikt nå balans på bostadsmarknaden.

– Det är så klart jättepositivt att vi har en hög byggtakt generellt sett, men det betyder inte att den bara kommer att rulla på. Det är långa ledtider i bostadsbyggandet och får vi en konjunkturändring är risken att bostadsbyggandet avstannar uppenbar, säger Johanna Ode.

Stödet är avgörande för om det byggs

För att undvika den risken efterlyser hon och Riksbyggen flera åtgärder från politiskt håll, bland annat höjda nivåer och mer långsiktiga besked kring det statliga investeringsstödet för hyresrätter.

– Det här stödet gör det möjligt att bygga nya hyresrätter över hela landet, även på orter där vi inte hade fått ihop kalkylen annars. De orterna behöver också fler bostäder, och stödet är avgörande för om de blir byggda eller inte, men det finns en stor politisk osäkerhet kring hur det kommer att utvecklas, något som hämmar bostadsbyggandet.

Läs mer om Riksbyggens bostadspolitiska opinionsarbete

Men även på bostadsrättsmarknaden efterlyser Johanna Ode fler åtgärder, framförallt statliga garantier innan byggstart.

– I dag vill färre privatpersoner köpa ny bostad på ritning i samma grad som tidigare. Samtidigt kräver bankerna att hälften av lägenheterna i ett nytt projekt ska vara sålda innan de ska bevilja ett lån, och det här glappet ställer till det.

Satsningar som gynnar hela samhället

Därför skulle Johanna Ode gärna se att staten går in och erbjuder statliga garantiåtaganden som kan hjälpa till att överbrygga glappet och möjliggöra för fler projekt att sätta spaden i marken tidigare. Eftersom bostadsbyggandet står för 11 procent av BNP menar Johanna Ode att sådana här och liknande satsningar inte bara gynnar de enskilda personer som äntligen kan skaffa en bostad, utan hela samhället.

– Man brukar säga att varje byggarbetare sysselsätter ytterligare tre personer i nästa led, så att hålla igång bostadsbyggandet ger stora effekter på samhällsekonomin.

Men det är inte bara nybyggnation som löser problemen på bostadsmarknaden.

– Det är jättepositivt att vi har en hög nybyggnadstakt, men ska vi vara ärliga innebär det att bostadsmarknaden är i balans först om ett decennium, och det är lång tid att vänta för den som behöver bostad här och nu.

Läs mer om Riksbyggens förslag om ett startlån för unga vuxna

Vill se startlån för unga vuxna

Därför menar Johanna Ode att det behövs satsningar som gör att vi kan nyttja det befintliga beståndet på bättre sätt, något som dessutom är bra ur hållbarhetsperspektiv, samt satsningar som gör det lättare för unga vuxna att ta sig in på bostadsmarknaden. På Riksbyggen har man därför konceptet Hyrköp av bostadsrätt för unga vuxna, där personer upp till 35 år får hyra sin lägenhet i fem år medan de sparar ihop till kontantinsatsen. Men Johanna Ode vill även här se statliga satsningar.

– Vi på Riksbyggen har tagit fram förslag på något vi kallar Ungbolån, ett startlån för unga vuxna som kan jämföras med CSN-lån, och som gör det möjligt för dem att starta sitt vuxna liv och bidra till samhället med den trygghet en egen bostad innebär. Det finns en statlig utredning som tittar på startlån för förstagångsköpare.

– Nu gäller det att det blir tillräckligt enkelt och attraktivt utformat för att det ska vara användbart och att regeringen ser till att det införs, så fler unga vuxna kan köpa en egen bostad.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?