1515

Positivt test av Botnias guldförande kvartsgång i Bolidens smältverk i Rönnskär

Det första testet av Botnia Explorations guldmineralisering Fäbodtjärn i Bolidens smältverk Rönnskär gav mycket positiva besked. Resultatet tyder på att företagen tillsammans kan ha hittat en alternativ kvartsleverantör för Boliden – och samtidigt utvinna både guldinnehåll och kvarts i Botnias guldfyndigheter i Vindelgranseleområdet i Västerbotten.

Nu fortsätter de kommersiella diskussionerna mellan bolagen. Till sommaren planerar Botnia att starta nästa fas med provbrytning av cirka 8 000 -10 000 ton guldhaltig kvartsmineralisering. Provbrytningstillståndet ger Botnia rätten att bryta totalt 25 000 ton inklusive gråberg..

– Jag är mycket glad över att testet gått så bra. Vi ser långsiktiga affärsmöjligheter för både Botnia och Boliden – och dessutom kan vi bidra till en hållbar utveckling i Västerbotten, säger Bengt Ljung, VD Botnia Exploration Holding AB.

Affärsmodellen innebär att det tonnage som utvinns vid brytning av fyndigheten inte behöver anrikas, vare sig på plats eller i ett externt anrikningsverk, vilket är mycket positivt för Botnia. I stället kan materialet gå direkt från gruvan till ett smältverk där man kan använda kvartsen som slaggbildare och utvinna de mängder guld som tidigare tester har påvisat. Detta innebär både stora besparingar och bättre utbyte av värdemineral.

Den planerade provbrytningen i Vindelgransele ska inledas under försommaren och pågå under cirka två månader. Arbetet bygger på det provbrytningstillstånd som erhölls av Länsstyrelsen 2015.

Fakta om testet:

Cirka 16 ton guldrik kvartsmineralisering användes som enda slaggbildare i en kopparkonverter där cirka 200 ton järnhaltig skärsten från smältugnen omvandlades till råkoppar. Försökskörningen förlöpte utan problem och de analyser som gjordes visar på fullt normala värden.

Konverterns uppgift är att avlägsna järn och andra föroreningar från kopparsmältan till en slaggprodukt. Den guldrika kvartsgången i Fäbodtjärn har en sammansättning som är idealisk för ändamålet.

För ytterligare information kontakta:
Bengt Ljung, VD – Botnia Exploration
Telefon: +46 705 431605
E-post: bengt.ljung@botniaexploration.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Se nyhet

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?