1515

Världens största ordförandeklubba på Styrelseplan, förlåt Stureplan, fredagen den 26 augusti

Styrelseakademien flyttar ut verksamheten till folktäta och soliga Stureplan imorgon fredag och har med sig en ordförandeklubba i jätteformat, 2,5 x 2,5 meter. Det gör vi för att missionera om vad ett professionellt  styrelsearbete i kombination med rätt ordförande kan göra för företagens lönsamhet och framgång. Günther Mårder, vd Företagarna samt styrelseledamot i Styrelseakademien Stockholm intervjuar förbipasserande styrelseproffs, företagare och chefer om deras syn och förväntningar på styrelsen. Ackrediterade lärare finns på plats och svarar på frågor om gott styrelsearbete och hur rekrytering av styrelseledamöter bör gå till.

Styrelseakademien flyttar ut verksamheten till folktäta och soliga Stureplan imorgon fredag och har med sig en ordförandeklubba i jätteformat, 2,5 x 2,5 meter. Det gör vi för att missionera om vad ett professionellt  styrelsearbete i kombination med rätt ordförande kan göra för företagens lönsamhet och framgång. Günther Mårder, vd Företagarna samt styrelseledamot i Styrelseakademien Stockholm intervjuar förbipasserande styrelseproffs, företagare och chefer om deras syn och förväntningar på styrelsen. Ackrediterade lärare finns på plats och svarar på frågor om gott styrelsearbete och hur rekrytering av styrelseledamöter bör gå till.

Styrelseakademiens ordförandeklubba är en symbol för långsiktigt hållbart styrelsearbete. Klubbans runda form symboliserar beslut som resultatet av en process i en värld där globaliseringen nästan alltid är närvarande, och markerar ordförandens nya roll i dagens och morgondagens värld.

Ordföranderollen har utvecklats och förändrats under det senaste decenniet vilket gör att det ställs allt högre krav på ordföranden. Hen ska inte bara ska förbereda och leda sammanträdena samt vara VDs bollplank utan även ha yttersta ansvaret för att styrelsearbetet skapar värde i en värld med hög förändringstakt och många nya möjligheter. Under de senaste veckorna har flera framträdande vd:ar fått sparken – ett typisk arbetsuppgift för styrelse och särskilt styrelseordföranden som får stora konsekvenser för företagen. Det gäller att göra rätt i rätt tid så att det blir en positiv konsekvens och inte leder till mediakris eller försvagat varumärke.

Tider:

Styrelseakademien Stockholms vd Suzanne Sandler och världens största ordförandeklubba på Stureplan 3, kl 8-18.

Lärare på plats på Styrelseplan 3 kl 12-13 och 16-17

Günther Mårder intervjuar näringslivet kl 11-15

Läs mer om Styrelseakademiens ordförandeklubba här:

http://www.styrelseakademien.se/web/page.aspx?refid=255  

För mer information

Suzanne Sandler, VD Styrelseakademien Stockholm 0735356635

Torsten Örtengren, Utbildningsansvarig  0703414748

StyrelseAkademien är en ideell förening som verkar för ett bättre styrelsearbete i svenska företag. Vår mission är att öka kunskapen om styrelsearbetets betydelse för lönsamhet och utvecklingskraft. Vi arbetar med utbildning, nätverk, rekrytering och opinionsbildning.  StyrelseAkademien Sverige har arton medlemsföreningar med över 6 500 individuella medlemmar. Vi utbildar ca 2 000 personer om året i styrelse- och ägarfrågor. 

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från DentmeAnnons

Företagstandvård är viktigare än du tror

Det är ingen hemlighet att det är viktigt att ta hand om sina tänder, men alla kan drabbas av plötslig tandvärk. Det påverkar hela kroppen och vårt allmäntillstånd vilket kan leda till att vi även presterar sämre på jobbet. 

Det är många arbetsgivare som är medvetna om det, men det är få som erbjuder företagstandvård som en förmån. 

Enligt David Kruse, medgrundare och vd på Dentme, är det dags för företagen att tänka om.

En förmån som gör skillnad: Så fungerar företagstandvård.  

Alla som har haft problem med sina tänder vet att hela kroppen påverkas. Men varför värderas inte tandvård lika högt av arbetsgivare som till exempel friskvård – eller annan personalhälsa?

– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas hälsa och välmående. Det finns massor av skattefria förmåner som till exempel träning, kostrådgivning och tobaksavvänjning. Tänderna är också en del av kroppen. Det är viktigt att arbeta förebyggande och ha kontakt med en tandläkare regelbundet. Det kommer att löna sig i längden, säger David Kruse, medgrundare och vd på Dentme. 

Dentme är en digital plattform som kopplar ihop patienten och tandläkaren via mobilen eller surfplattan. Förutom privatpersoner ger Dentme företag möjligheten att erbjuda tjänsten till sina anställda som en konkurrensfördel i den hårda kampen om kompetens på arbetsmarknaden.

– Med Dentme som personalförmån får du friskare medarbetare samtidigt som du blir en attraktiv arbetsgivare och stärker ditt varumärke på lång sikt. Det första besöket sker via appen, vilket betyder att dina anställda inte behöver lägga tid på att besöka en klinik – utan kan ta samtalet på en kafferast eller hemma i soffan, säger David Kruse. 

Dentmes medgrundare Hadi Ahmad och David Kruse.
Dentmes medgrundare Hadi Ahmad och David Kruse.

I kombination med appen erbjuds de anställda också en årlig undersökning på en närbelägen tandläkarklinik.  

– Tillsammans skapar detta en bra helhetslösning med förebyggande insatser och rådgivning för egenvård som lägger grunden för god tandhälsa. Det lönar sig att arbeta förebyggande – både för företaget och individen, säger Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

Hadi Ahmad förklarar att ett videosamtal via appen med en legitimerad tandläkare är ett bra första steg i patientresan. Vid mindre besvär brukar det gå att lösa direkt via samtalet, men om patienten bedöms behöva vidare vård bokar tandläkaren in ett besök hos en av Dentmes utvalda partnerkliniker.

– Hela och friska tänder är viktigt för att vi ska kunna leva ett bra liv. Du behöver dina tänder varje dag – när du äter, skrattar och pratar. För oss känns det självklart att patienten ska kunna möta tandvården digitalt på samma sätt som andra områden inom vården och samhället i stort, säger han.

Läs mer om hur du erbjuder dina medarbetare tandvård här. 

 

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?