1515

Ny fond Rhenman Global Opportunities L/S lanseras 31 augusti

Ett aktivt long/short-aktiemandat med målet att ge 7-8% årlig nettoavkastning

Rhenman & Partners Asset Management startar den 31 augusti 2016 en ny global aktiefond – Rhenman Global Opportunities L/S - som kan investera i alla sektorer världen över. Portförvaltare blir Staffan Knafve, med närmare 30 års erfarenhet som analytiker och förvaltare.

Ett aktivt long/short-aktiemandat med målet att ge 7-8% årlig nettoavkastning

Rhenman & Partners Asset Management startar den 31 augusti 2016 en ny global aktiefond – Rhenman Global Opportunities L/S - som kan investera i alla sektorer världen över. Portförvaltare blir Staffan Knafve, med närmare 30 års erfarenhet som analytiker och förvaltare.

Rhenman Global Opportunities L/S kommer att göra sina investeringar baserat på aktiva val av regioner och sektorer, helt oberoende av index. Fonden ska ta 35-50 positioner, företrädesvis i större bolag. Ungefärlig placeringshorisont för långa innehav ska vara 2-4 år, medan den för kortpositioner är 6 månader upp till 2 år. Fonden ska ha en positiv grundsyn över en konjunkturcykel, med en typisk nettoexponering på 50-90%.

”De senaste åren har fokus legat på passiv indexförvaltning och tekniskt orienterade produkter, samtidigt som det är svårt att få avkastning på ränteplaceringar. Det är mot denna bakgrund som vi har bestämt oss för att gå "back to basics”, det vill säga ett aktivt globalt L/S-aktiemandat, med målet att ge 7-8% årlig nettoavkastning”, säger Staffan Knafve, fondförvaltare på Rhenman & Partners.

Staffan Knafve har tidigare bland annat varit ansvarig för Carnegies globala fond-i-fond samt varit verksam som aktiechef på både Nordea Investment Management och Swedbank Robur.

Förvaltningen får även stöd av ett råd av tre välrenommerade marknadsbedömare:

  • Ewa Björling, bland annat styrelseledamot i SCA och BioGaia samt handelsminister åren 2007-2014.
  • Jan Risberg, oberoende finansiell rådgivare med över 25 års erfarenhet från internationella kapitalmarknader, bland annat på Aros, SEB Enskilda och Ledstiernan.
  • Henrik Mitelman, marknadsanalytiker och strateg, samt bland annat marknadskrönikör i Dagens industri och f.d. analyschef på SEB.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Carl Grevelius, Founding Partner / Head of Investor Relations
Telefon: +46 8 459 88 83
E-post: carl@rhepa.com
www.rhepa.com

 
Om Rhenman & Partners

Rhenman & Partners Asset Management, som grundades 2008, är en Stockholmsbaserad kapitalförvaltare med fokus på två nischfonder: Rhenman Healthcare Equity L/S, som startades 2009, och Rhenman Global Opportunities L/S, som startar 2016. Det totala förvaltade kapitalet uppgick vid årsskiftet 2015 till knappt 5 miljarder kronor. Förvaltningsteamen för de båda fonderna får stöd i sina respektive investeringsprocesser av namnkunniga rådgivare bestående av bl.a. professorer och sakkunniga med mångårig marknadserfarenhet och stora expertnätverk över hela världen.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Rhenman & Partners - Press Release SVE 20160819

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från SJAnnons

Så reser du smartare – nya X 2000 ännu en anledning att stanna på marken

Sitt bekvämt, surfa tryggt med 5G-baserat wifi och se fram emot ännu mer driftsäkra tågresor.

I dagarna är det världspremiär för X 2000 – ett supermodernt, men återvunnet och återanvänt tåg som redan erövrat priser.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här

Skulle Sveriges krokiga järnväg rätas ut? Eller var det kanske dags att bygga en ny typ av tåg som kunde köra snabbt även i kurvorna? På sent åttiotal var frågan högaktuell. 

Svaret blev X 2000 – och i medierna skapades genast svallvågor i samband med premiärturen. Expressen rapporterade att vagnarna följer med i kurvorna och att det inte var några ”krängningar att tala om”.

Sedan X 2000:s lansering 1990 har det gjorts cirka 200 miljoner unika resor, och tekniken har stadigt gått framåt – på alla fronter.

Nya prisbelönta X 2000 är ett supermodernt men återvunnet tåg där SJ sparat mer än 5 000 ton rostfritt stål genom att återanvända hela stålskalet från det befintliga tåget. 

– Vi har helt enkelt byggt ett helt nytt tåg inuti ett befintligt. Det visar att det går att skapa nytt, samtidigt som vi tar tillvara och återanvänder värdefullt material, säger Andrea Persson, ansvarig för förvaltningen av SJ:s X 2000-flotta.

Nya X 2000 får 110 datorer för att styra och övervaka tåget, att jämföra med 24 dessförinnan. 

– Tåget har ett avancerat system för självdiagnostik, vilket bland annat betyder att vi från distans har möjlighet att i realtid ta emot och övervaka en mängd signaler från tågets olika tekniska system och kan på så sätt agera förebyggande. Tågresan blir mer driftsäker tack vare alla nya tekniska system, säger Andrea Persson och tillägger:

– Ny styrning av innerdörrarna gör att det blir lättare att ta sig mellan vagnar och tydligare märkning av vagn och plats sparar tid vid av- och påstigningar.

Radiotransparenta fönsterglas

1990 kommenterade tidningen Expressen imponerat de tekniska innovationerna: ”X 2000 har telefon, fax, kopieringsapparat. Vid varje fåtölj kan man via freestylelurar lyssna på P3 och två interna kanaler.”

2021 har det skapats helt andra förutsättningar.

– En ny modern bistrokassa har installerats som ska göra betalningar snabbare och smidigare. Ett nytt 5G-baserat wifi-system gör det dessutom enklare att arbeta och koppla av under resan.

Nya X 2000 har radiotransparenta fönsterglas, en teknik som är helt ny i Sverige men som finns på de allra modernaste snabbtågen i Europa. 

– Det innebär att mobilsignaler från alla mobiloperatörer längs med spåren kommer in i tåget och dessutom kan metoder som snabbar på dataöverföring användas fullt ut. 

Även övrig teknik har fått en rejäl uppdatering. När de 12 996 nya stolarna monterats in har det krävts totalt 28 mil nya kablar. 

– De nya stolarna får en smart utformning. Stolarna ger bra svankstöd, har ett stort ryggbord, dubbla eluttag, avställningsytor och möjlighet till bra lutning på ryggstödet.

Uppgraderingen av X 2000 är ett enormt projekt som har tagit flera år. Att byta ut alla väsentliga delar i ett modernt tåg kan liknas vid en avancerad transplantation av hjärna, hjärta och centrala nervsystemet samtidigt. 

– Mycket arbete har lagts ner på att få de olika systemen att kommunicera och en rad tester har gjorts. Innan varje tågsätt sätts i trafik kommer det att ha provkörts minst 15 000 kilometer.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?