1515

Cleantech Invest portföljbolag Enersize mottar sina första större kundbetalningar från vinstdelningsprojekt i Kina

Cleantech Invest portföljbolag Enersize (aktieägande 44%) har under det senaste året installerat sin molnbaserade mjukvara för energibesparingar i tryckluftssystem i flera större kinesiska fabriker. Enersize affärsmodell är att debitera kunder genom vinstdelning från uppnådda besparingar under en 3-4 år lång kontraktsperiod.

Enersizes första projekt hos en större kund som nu nått vinstdelningsfas genomförs hos en av världens största plattskärmstillverkare, Bejing Opto Electronics (BOE). Enersize har nu mottagit sin första delbetalning om 300 000 EUR baserade på uppnådda energibesparingar. Totalt uppskattade intäkter för Enersize från BOE under kontraktsperioden uppgår till över 1.2 miljoner EUR.

Enersize ser den mottagna betalningen som en viktig referens av flera anledningar. För det första visar det att affärsmodellen verkligen fungerar på den Kinesiska marknaden, när avtalade milstolpar uppnås genomför kunderna överenskomna utbetalningar. För det andra så är kunden i sig en viktig faktor, BOE har flera andra stora tillverkningsenheter och denna första pilotinstallation fungerar som språngbräda för nya installationer i dessa fabriker. Slutligen så utgör detta framgångsrika projekt en viktig referens gentemot andra framtida kunder.

Enersize CEO, Sami Mykkänen :

Att vi nått denna milstolpe visar att vi träffat helt rätt med vårt fokus på kinesiska kunder. I det tillverkningsfokuserade Kina står tryckluftssystemen för nästan 10% av landets totala elförbrukningen, jämfört med ca 5% globalt. Med typiska besparingar på 15-30% från en årlig elräkning om 2-7 miljoner EUR så ger vårt erbjudande kunderna både en avsevärd finansiell uppsida såväl som en kraftig utsläppsminskning. Från och med nu har vi även bevisat att vår affärsmodell räcker hela vägen, ända fram till genomförda kundbetalningar.

Cleantech Invest CEO Alexander Lidgren:

Vi har vetat att när vinstdelningsprojekten väl når utbetalningsfasen har vårt innehav i Enersize stor potential för Cleantech Invest och det är såklart fantastiskt glädjande att detta nu händer. Det är viktigt för oss dels för att vi är den största aktieägaren i Enersize med 44%, samt att vi varit väldigt aktiva för att säkra finansiering till dessa vinstdelningsprojekt. Enersize VD, Sami Mykkänen, har levt i en resväska de senaste åren medan han byggt kundrelationer, genomfört förstudier och tecknat flera stora avtal med tunga kinesiska kunder. Det är väldigt tillfredsställande när bolags hårda och målmedvetna arbete börjar ge avkastning och vi har höga förväntningar på fortsättningen.

För mer information, kontakta:

Alexander Lidgren, Managing Director of Cleantech Invest Plc. Tel. 46 73 660 1007, alexander.lidgren@cleantechinvest.com

Christian Merheim, Executive Chairman of the Board, Enersize. Tel. 46 70 818 2853, christian.merheim@cleantechinvest.com

Certified Advisor - Access Partners Oy, tel. +358 9 682 9500

Om Enersize

Enersize är tekniskt ledande inom energibesparing för tryckluftsystem genom unik teknik och expertis. Enersize affärsmodell är att genomföra energibesparingsprojekt där Enersize står risken för genomförandet och där kundutbetalningarna sedan utgörs av en del av de uppnådda besparingarna. Industriella tryckluftssystem använder ca 5% av all el som produceras i världen och orsakar därmed utsläpp motsvarande ca 80 Millioner bilar. Enersize är ett Finskt bolag med sin huvudsakliga försäljning i Kina.

Cleantech Invest i korthet

Cleantech Invest är en Nordisk accelerator med investeringar i tillväxtbolag som löser globala utmaningar. Företaget äger innehav i portföljbolag inom energi och resurseffektivitet samt decentraliserad förnyelsebar energi i Finland, Sverige och Berlin. I företagets ledning finns bolagsbyggare och investerare som i över tio år varit aktiva inom cleantechområdet.

Bolaget är listat på First North Finland under ticker CLEAN och på First North Sweden under ticker CLEANT A.

www.cleantechinvest.com

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cleantech-invest-oy

Twitter: @CleantechInves1

IG: @cleantechinvest

FB: www.facebook.com/cleantechinvest/

Följande bilagor finns för nedladdning:
Enersize press brief infographics 160811 1

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från EKNAnnons

Så tar du del av Norrlands investeringsboom

De kommande decennierna ska 1 100 miljarder kronor investeras i Norrland, inte minst av jättar inom gruvnäring och batteritillverkning. Det öppnar stora möjligheter för småföretagen – och EKN ökar nu sin närvaro i regionen för att kunna hjälpa ännu fler exportföretag och deras underleverantörer.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

– Totalt rör det sig om gröna investeringar på runt 1 100 miljarder kronor. Det är investeringar som kommer att förändra Norrland i grunden, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på statliga EKN, som hjälper svenska exportföretag.

Investeringarna är till stor del kopplade till ett antal enorma satsningar som ska göras inom förnybar energi, elektrifiering och fossilfritt stål. Men investeringarna kommer i förlängningen att förändra hela näringslivet i norra Sverige – och kan även skapa stora möjligheter för många mindre företag.

Stor potential för mindre företag

– Förutom att så stora investeringar – med alla nyanställningar och krav på utbyggd service – skapar tillväxt generellt i samhället, stärker de också möjligheterna för Norrlands mindre företag att sälja till de stora.

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Här öppnar sig dessutom en ny världsmarknad, säger Carl-Johan Karlsson.

– Ta bara den fossilfria stålframställning som nu utvecklas i Norrland – den tekniken kommer att sprida sig globalt. De företag som är med på resan kommer att få kunder världen över.

EKN har en rad olika produkter som hjälper exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. De kan till exempel vara med och dela bankens risk när exportföretag behöver rörelsekredit för att växa eller finansiera en specifik affär. Nu ökar EKN sin närvaro i Norrland med två exportrådgivare, som på plats kan träffa och hjälpa regionens företag.

– Exportföretag som vill säkra sina betalningar, eller har behov av rörelsefinansiering via sin bank, kan få hjälp av EKN. Våra finansieringsexperter i Norrland berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa till – och sitter ofta med i det första mötet mellan företagen och banken för att ta affären framåt.

EKN kan hjälpa underleverantörer också

För Norrlands små och medelstora företag är det viktigt att veta att EKN:s garantier även är tillgängliga för underleverantörer till exportföretag.

– De flesta stora basindustrier i Norrland räknas som exportföretag så om du gör affärer med dem så ingår du i ramverket för vilka som kan få garantier från EKN, förklarar Carl-Johan Karlsson.

EKN har många olika lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?