1515
Annons

Säljstart för Nya Audi A5 och S5 Coupe

I höst är det premiär för den andra generationen av Audi A5 Coupe men redan nu är det möjligt att lägga en förhandsorder hos de svenska Audi-återförsäljarna. De eleganta linjerna från föregångaren känns igen men nya Audi A5 Coupe har inte bara fått vässad design - kraftfulla motorer och ett helt nyutvecklat chassit bidrar till en ännu sportigare körupplevelse. Dessutom erbjuds det senaste inom smarta infotainmentsystem och avancerade förarassistanssystem.

I höst är det premiär för den andra generationen av Audi A5 Coupe men redan nu är det möjligt att lägga en förhandsorder hos de svenska Audi-återförsäljarna. De eleganta linjerna från föregångaren känns igen men nya Audi A5 Coupe har inte bara fått vässad design - kraftfulla motorer och ett helt nyutvecklat chassit bidrar till en ännu sportigare körupplevelse. Dessutom erbjuds det senaste inom smarta infotainmentsystem och avancerade förarassistanssystem.

Motorer
Nya Audi A5 Coupé lanseras med fem motoralternativ; två TFSI- och tre TDI-motorer som utvecklar mellan 190 och 286 hästkrafter. Jämfört med föregångaren har motorerna nu upp till 17 procent högre effekt samtidigt som förbrukningen minskat med maximalt 22 procent. Prestandamodellen Audi S5 Coupe är försedd med en helt nyutvecklad turboladdad V6-motor - 3,0 TFSI på 354 hk, vilket är 21 hästkrafter fler än i föregångaren. 

Drivlina
Nya Audi A5 Coupé har en drivlina anpassad för varje motorvariant. Den sexväxlade manuella växellådan och sjuväxlade S tronic-lådan används tillsammans med de fyrcylindriga motorerna samt med den 218 hästkrafter starka 3,0 TDI-motorn, till såväl fram- som fyrhjulsdrift. Den åttaväxlade tiptronic-växellådan är i sin tur reserverad för den mest kraftfulla dieselmotorn och för S5. De båda motorerna kommer dessutom med quattro permanent fyrhjulsdrift som standard och sportdifferential som tillval för ännu högre kördynamik och precision.  

För första gången i A5 finns också det nya quattro-systemet med ultra-teknik tillgängligt. För närvarande kombinerat med de fyrcylindriga TFSI- och TDI-motorerna med manuell växellåda. Optimerad för maximal effektivitet – men utan att kompromissa med vare sig framkomlighet eller körkänsla. 

Chassi
Det helt nyutvecklade chassit är avstämt för maximal komfort vid landsvägskörning och rappa köregenskaper vid mer utmanande partier. Den breda spårvidden, 1 587 mm fram och 1 568 mm bak, tillsammans med en lång hjulbas på 2 764 mm är grunden för chassisättningen som är både sportig och balanserad. Som tillval finns aktiva stötdämpare som integreras i det standardmonterade Audi drive select-systemet och kan justeras i olika lägen efter körförhållanden. Den vidareutvecklade elektromekaniska servostyrningen anpassar sig efter bilens hastighet för maximal körkänsla. Som tillval finns också dynamisk styrning som varierar styrningens utväxling efter hastighet och styrutslag. 

Kaross
Tack vare en smart kombination av ultralätta material och lättviktskonstruktion har vikten sänkts med så mycket som 60 kg i nya A5 Coupe, vilket gör den till en av de lättaste i klassen. Med ett cw-värde på 0,25 har A5 Coupé dessutom segmentets lägsta luftmotstånd. Audi Coupe mäter 4,673 mm i längd, 1,846 mm i bredd och 1,371 mm i höjd. 

Interiör
Större dimensioner och längre hjulbas har resulterat i bättre kupéutrymmen med mer plats åt såväl förare och passagerare som bagage. Den horisontella designen av instrumentpanelen och de längsgående luftutsläppen förstärker dessutom känslan av bredd i kupén. Även lastutrymmet har vuxit med tio liter till 465 liter. Baksätet kan fällas i 40/20/40-delning och hanteras enkelt från lastutrymmet. Kvalitetskänslan är av toppklass och det finns en bred uppsättning av högklassiga materialval och färger att välja mellan. Nya A5 Coupé sätter dessutom ny standard i klassen vad gäller aeroakustik – med en låg ljudnivå nästan som hämtad från lyxbilsklassen.  

Digitala skärmar och intuitiva reglage
I nya A5 Coupé kan de konventionella och analoga mätarna ersättas av Audi virtual cockpit med en digital 12,3-tumsskärm och personlig och anpassningsbar förarvy. Genom enkla handgrepp på multifunktionsratten kan tex navigationskartan ta plats direkt i förarens siktfält och kompletteras med head-up display. Dessutom erbjuds en 8,3 tum stor MMI-skärm på mittkonsolen som hanteras via det runda MMI-reglaget med sin tryckkänsliga pekplatta. Genom den kan föraren skriva in kommandon och använda fingrarna för att exempelvis zooma in på kartan. Uppbyggnaden av det helt nykonstruerade MMI-systemet påminner om menysystemet hos en smarttelefon och erbjuder även fritext-sökning av funktioner och resmål. Det nya röstigenkänningssystemet förstår också vardagsfraser bättre, vilket gör det enklare att styra funktionerna med rösten. 

Infotainment och Audi connect
Kunder som väljer MMI navigation plus får automatiskt tillgång till Audi connect och nya Audi connect SIM – teknik som ger snabb internetuppkoppling och roaming över nästan hela Europa. Med ett fabriksmonterat simkort ingår kostnadsfri tillgång till Audi connect-tjänster i tre år med bl.a. Google Earth och trafikinformation online. Oberoende av Audi connect-tjänsterna kan man också köpa valfria datapaket för internetuppkoppling genom bilens inbyggda trådlösa nätverk som tillåter surf på åtta enheter samtidigt.  

Nya A5 kan också utrustas med Audi connect safety & service-paketet. Det gör att bilen automatiskt larmar efter hjälp vid händelse av en olycka. Bilen kan även självständigt signalera servicebehov till vald Audi-verkstad. I paketet ingår också fjärrstyrning av vissa funktioner via Audi MMI connect appen genom smarttelefon, smartklocka och fjärde generationens Apple TV. Med Audi smartphone interface kopplas dessutom mobiltelefoner med Apple iOS smidigt ihop med bilens infotainment-system genom Apple CarPlay. Systemet är även förberett för Android-telefoner med Android Auto, men tjänsten finns ännu inte tillgänglig i Sverige från leverantören. Tillvalet Audi phone box ger i sin tur trådlös telefon-laddning enligt Qi-standarden i armstödets förvaringsutrymme och kopplar ihop telefonen med bilens inbyggda antenn för bättre mottagning. För ljudentusiasterna erbjuds också ett ljudsystem från Bang & Olufsen med innovativt 3D-ljud, 19 högtalare och 755 watts effekt 

Förarassistanssystem
En smart kombination av olika assistanssystem maximerar säkerhet, komfort och effektivitet i nya A5 Coupé. Den breda uppsättningen av smarta förarassistanssystem sätter en ny standard i segmentet och jämfört med föregående modell är i stort sett samtliga system nya eller grundligt uppdaterade.  

Den förutseende effektivitetsassistenten hjälper exempelvis till att spara bränsle och CO2 genom att förplanera körningen, Audi active lane assist håller bilen i rätt körfält samtidigt som den adaptiva farthållaren med Stop&Go och kökörningsassisten underlättar för föraren i långsamtgående köer med delvis självkörande funktionalitet (upp till 65 km/h). Nya och viktiga funktioner är dessutom cross traffic assist rear (vid utbackning ur parkeringsruta), exit warning (vid dörröppning), och turn assist (vid vänstersväng). Audi pre sense city med autobroms samt multikollisionsbromssystem är ytterligare exempel på system som hjälper föraren för ökad säkerhet och komfort. 

Försäljning
Nya A5 Coupé lanseras i Sverige i november med säljstart i juli. Jämfört med föregående modell har standardutrustningen utökats och innehåller nu bland annat xenon-strålkastare med LED-varselljus och LED-baklampor, LED-belysning interiört, Audi MMI radio plus med sju-tums MMI-färgdisplay, bluetooth och USB-kontakt, multifunktionsratt, Audi drive select och Audi pre sense city med autobroms. Dessutom ingår 18" hjul, komfortmittarmstöd och svankstöd.

Nya utrustningsnivåer öppnar också större möjligheter att ytterligare anpassa och göra bilen mer personlig såväl interiört som exteriört. Audi A5 Coupe erbjuds i Sverige med antingen Sport- eller Designline samtidigt som S line-sportpaket och Audi design selection finns tillgängligt för maximal specialanpassning. Som vanligt finns ett stort utbud av tillvalsmöjligheter däribland LED och Matrix LED-strålkastare med dynamiska blinkers och avbländande funktion vid vägskyltar.

Motorer vid säljstart
-          2.0 TFSI 252 hk quattro S tronic – ca-pris 452.000 kr
-          2.0 TDI 190 hk S tronic – ca-pris 412.000 kr
-          3.0 TDI 218 hk quattro S tronic – ca-pris 504.000 kr
-          S5 Coupe 3.0 TFSI 354 hk quattro S tronic – ca-pris 633.000 kr 

Med säljstart under hösten erbjuds även:
-          1.4 TFSI 150 hk S tronic ca-pris 374.000 kr
-          2.0 TFSI 190 hk man/ S tronic ca-pris 379.000 kr resp 401.000 kr
-          2.0 TDI 150 hk man/S tronic ca-pris 379.000 kr resp 401.000 kr
-          3.0 TDI 286 hk tiptronic quattro ca-pris 523.000 kr         

Proline edition erbjuds till följande modeller:
Inkluderar även LED-strålkastare, Farthållare, PDC Plus, Förarinformation i färg:
-          2.0 TDI Proline Edition 190 hk, 7-växlad S tronic ca-pris 421.500 kr
-          2.0 TDI Proline Edition 190 hk, 7-växlad S tronic quattro ca-pris 430.000 kr
-          2.0 TFSI Proline Edition 190 hk, 7-växlad S tronic ca-pris 410.500 kr 

Ex. tillval utöver Sport/Design:
Proline - 19500 kr LED-strålkastare, Farthållare, PDC Plus, Förarinformation i färg
Teknikpaket - 18 900 kr 3-zons klima, Audi phone box, Connectivitypaket
Cockpitpaket - 29 900 kr (MMI Navigation Plus, Audi Virtual Cockpit, Audi Connect med e-sim) 

Audi S5 Coupé
Med en acceleration från 0 till 100 km/tim på 4,7 sekunder kombinerar nya S5 Coupé elegans med äkta sportbilsprestanda. En nyutvecklad och turboladdad V6-motor utvecklar 354 hästkrafter och 500 Nm till låga 7,3 liter per 100 kilometer vid blandad körning och 166 g/km CO2-utsläpp. Den vassare S-designen och de S-specifika designdetaljerna förstärker den dynamiska karaktären hos Audis nya tvådörrars sportcoupé.  

För detaljerad information läs även:
Online-magasinet „Audi A5 illustrated“ på www.audi-illustrated.com/en/audi-a5-s5
Presskit: https://www.audi-mediacenter.com/en/presskits/audi-a5-and-s5-coupe-5832 

Audi A5 Coupé 2.0 TFSI quattro S tronic (252 hk):
Bl. förbrukning 5,9-6,3 l/100 km**
Bl. CO2-utsläpp 136-144** g/km

Audi A5 Coupé 2.0 TDI S tronic (190 hk):
Bl. förbrukning 4.1-4.3** l/100 km
Bl. CO2-utsläpp 107-113** g/km

Audi A5 Coupé 3.0 TDI quattro S tronic (218 hk):
Bl. förbrukning 4.6-4.8** l/100 km
Bl. CO2-utsläpp 119-127**g/km

Audi S5 Coupé:
Bl. förbrukning l/100 km: 7.3-7.4**
Bl. CO2-utsläpp g/km: 166-170**

** Storlek på hjul/fälg påverkar förbrukning och utsläpp

Följande bilagor finns för nedladdning:
Säljstart för Nya Audi A5 och S5 Coupe

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit.

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?