1515
Annons

Bostadspriser både uppåt och nedåt under låg omsättning i juni

Den senaste månaden har bostadsrättspriserna på riksnivå minskat något medan villorna ökat något. Den senaste 3-månadersperioden har priserna på bostadsrätter stått still medan villorna ökat med +4%. På årsbasis har priserna på bostadsrätter ökat med +10% och villor +11% visar den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik.

Den senaste månaden har bostadsrättspriserna på riksnivå minskat något medan villorna ökat något. Den senaste 3-månadersperioden har priserna på bostadsrätter stått still medan villorna ökat med +4%. På årsbasis har priserna på bostadsrätter ökat med +10% och villor +11% visar den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik.

-  Det såldes rekordmånga bostadsrätter och villor mätt på såväl första halvåret som på kvartal två i år. Förra årets motsvarande perioder, som då var rekord, överträffades med 2-3%. Trots rekordvolymen i år såldes 15% färre objekt i juni än samma månad förra året. Det tyder på att många passade på att sälja och köpa innan amorteringskravet började gälla 1 juni. Att man också prioriterade sitt köp av primärboende före fritidsboende under den här perioden var markant tydligt. Efter flera års uppgångar i antal sålda fritidshus fick vi under första halvåret i år en nedgång med över 40%, konstaterar Hans Flink, Försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik. 

-  Vi ser en liten avmattning i prisutvecklingstakten på årsbasis från förra månaden, men som ändå är på en fortsatt hög nivå. Den stora försäljningsvolymen som rådde innan 1 juni, då de dyraste objekten omsattes, har haft en dämpande effekt på prisutvecklingen efter detta datum. Därför ser vi en tidigare prisnedgång än vad som är brukligt under sommaren. Trots det har priserna på bostadsrätter i alla storstadsområden och dess centrala delar ökat med 2-3.000 kr/kvm jämfört med juni förra året, avslutar Hans Flink.

-  Inför amorteringskravet kom det ut rekordmånga bostadsrätter till försäljning. I juni har trenden varit den motsatta med en markant minskning för antalet bostadsrätter och villor som kommit ut på marknaden, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

 

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, juni 2016 

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket - 1% ± 0% + 10% 33 605
Centrala Stockholm - 1% ± 0% + 6% 85 026
Stor-Stockholm - 1% - 1% + 10% 52 869
Centrala Göteborg ± 0% + 2% + 7% 55 000
Stor-Göteborg - 1% + 2% + 11% 38 278
Centrala Malmö - 1% + 2% + 13% 26 754
Stor-Malmö - 1% + 1% + 11% 23 069

Statistiken baseras på försäljningen av 27 953 bostadsrätter under april 2016 - juni 2016. Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari 2016 - mars 2016, tolvmånaderssiffran med april 2015 - juni 2015 och i enmånadssiffran jämförs mars 2016 - maj 2016 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik VILLOR, juni 2016 

VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket + 1% + 4% + 11% 2 641 000
Stor-Stockholm - 1% + 1% + 12% 5 030 000
Stor-Göteborg ± 0% + 3% + 11% 4 109 000
Stor-Malmö + 1% + 4% + 8% 3 425 000

Statistiken baseras på försäljningen av 15 907 villor under april 2016 - juni 2016. Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari 2016 - mars 2016, tolvmånaderssiffran med april 2015 - juni 2015 och i enmånadssiffran jämförs mars 2016 - maj 2016 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik Fritidshus 

FRITIDSHUS 12 mån Medelpris
Riket + 9% 1 598 000

Statistiken baseras på försäljningen av 6 242 fritidshus mellan juli 2015 och juni 2016. Utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.

Nästa pressmeddelande publiceras den 12 augusti 2016 kl 08:00

Följ oss på Twitter! @maklarstatistik  

Fakta om Svensk Mäklarstatistik AB

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på över 90 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

På www.maklarstatistik.se är det möjligt att följa utvecklingen på riks-, län- och kommunnivå.

Det går också att följa oss på Twitter: @maklarstatistik


För ytterligare kommentarer vänligen kontakta:

Hans Flink, Försäljningschef Svensk Mäklarstatistik AB 08-588 00 451

Per-Arne Sandegren, Analyschef Svensk Mäklarstatistik AB 08-588 00 452

Ingrid Eiken, VD Mäklarsamfundet, 070-669 34 34

Erik Olsson, Ordförande Fastighetsmäklarförbundet, 070-760 66 00

Lars–Erik Nykvist, VD Fastighetsbyrån 0706-07 08 06

Tanja Ilic, VD Svensk Fastighetsförmedling, 0727-33 59 16

Staffan Tell, Pressansvarig Hemnet 0733 – 67 66 85

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från PageroAnnons

E-banking – för enklare företagsbetalningar

Bengt Nilsson, VD för Pagero
Bengt Nilsson, VD för Pagero

Pagero är ett globalt SaaS-bolag som hjälper företag i hela världen att digitalisera och effektivisera sina köp- och säljprocesser. Inför lanseringen av den nya nordiska betalplattformen P27 är Pageros E-banking-tjänst ett enkelt sätt att integrera befintliga system med den nya betalplattformen.  

Pageros verksamhet kan aningen förenklat beskrivas som att de kopplar ihop köpande och säljande företag för digital och automatiserad kommunikation av affärsdokument. Som till exempel ordrar, fakturor och betalfiler. I dag har bolaget över 80 000 kunder – allt från små kaféer i Göteborg till globala Fortune 500-bolag.

– Vi hjälper tusentals företag hantera betalningar för över 80 miljarder kronor och är väletablerade på den nordiska marknaden, säger Bengt Nilsson, VD för Pagero. 

P27 – den nya betalplattformen i Norden 

2018 gick ett antal nordiska banker samman för att skapa ett system med namnet P27. Ett system som ska hantera betalningar inom Norden när bland annat Bankgirot fasas ut. Målet med P27 är att realtidsbetalningar och transaktioner i olika valutor ska bli enklare, snabbare och billigare. 

Det innebär att företag som idag skickar betalfiler från sitt ekonomisystem till banken och bankgirot behöver byta filformat – ISO20022. Där kan Pagero E-banking hjälpa företag att koppla ihop befintliga ekonomi- och affärssystem med sina banker och för att enkelt hantera betalningar i ett och samma gränssnitt. 

– Vår E-banking-tjänst gör det möjligt för ekonomichefer, controllers och andra att hantera betalningar och återrapportering direkt i sitt ekonomisystem, utan att behöva logga in i internetbanken. Tjänsten har stöd för de kommande P27-kraven vilket gör att våra kunder inte kommer märka av övergången. Med Pagero E-banking kan våra kunder också hantera betalningar för flera bolag, banker och valutor i samma gränssnitt vilket underlättar betalningsprocessen, säger Bengt Nilsson och fortsätter: 

– Men det finns fler fördelar, eftersom Pagero Network hanterar allt ifrån ordrar till transportmeddelanden, fakturor och betalfiler kan vi ge kunden en komplett vy över bolagets köp- och säljtransaktioner. Och på så sätt öka kontroll och möjligheten att planera sitt kassaflöde, säger Bengt Nilsson. 

Integrerat system som ger en bra översikt

E-banking ger alltså både kontroll och överblick samt är anpassat för att uppfylla lokala eller regionala krav som exempelvis SEPA, P27 och konvertering till och från ISO20022. 

– Vår E-banking-tjänst är idag väletablerad på den nordiska marknaden. Vi investerar just nu i utveckling för att på sikt lansera produkten i fler marknader runt om i världen. Vi arbetar också med att utöka funktionaliteter i tjänsten – framförallt kopplat till hur vi kan hjälpa kunder att använda data för att ta snabbare och bättre finansiella beslut, säger Bengt Nilsson. 

Om Pagero:

Pageros Smart Business Network kopplar ihop köpare och säljare för automatiserad och säker kommunikation av affärsdokument enligt lokala regler. Pageros öppna nätverk och appar, effektiviserar köp- och säljprocesser samt ger korrekt, tillförlitliga data. Erbjudandet är globalt och oberoende av företagsstorlek, bransch och affärssystem. 

Läs mer om Pagero här 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?