Annons

Cleantech Invest reser 1 MEUR investering till Watty som en del av en total investeringsrunda om 3 MEUR

Cleantech Invest SPV 3 AB, ett svenskt holdingbolag grundat av Cleantech Invest Oy (publ) har investerat 1 MEUR i Watty som en del av en total investeringsrunda om 3 MEUR. Cleantech Invest äger ca 23% av holdingbolaget och Cleantech Invest Oy (Publ) effektiva ägande i Watty ökar från nuvarande 1% till 4% efter investeringen. Cleantech Invest Oy (publ) erhåller även en ersättning om 25 000 EUR i anslutning till transaktionen.

Den nyligen etablerade europeiska riskkapitalfonden EQT Ventures som drivs av några av Europas mest erfarna investeringsrådgivare och bolagsbyggare investerar tillsammans med Cleantech Invest. Dessutom har Svenska Energimyndigheten beslutat att tilldela Watty ett utvecklingsstöd på 9.4 MSEK.

Watty har blivit marknadsledande inom dissaggregering, en teknik för att med hjälp av enbart mätdata från elmätaren identifiera när olika elförbrukare i ett hushåll är på och hur mycket el de förbrukar. Företagets teknik är mjukvarubaserad vilket tar bort behovet av ytterligare hårdvara, kablar eller komplicerad installation. Watty använder sig av visualisering för att bryta ned hushålls energiförbrukning och ge en överskådlig bild av hur el används hemma hos dig, samt vad du kan göra för att minska din elräkning. Flera större europeiska elbolag arbetar för tillfället tillsammans med bolaget för att genomföra storskalig utrullning av tekniken.

Alexander Lidgren, VD Cleantech Invest Oy (publ) och styrelseledamot i Watty: ”Teamet bakom Watty har imponerat stort på oss sedan vår initiala titthåls-investering för snart ett år sedan. Tekniken har till och med utvecklats fortare än förväntat och har redan blivit grundligt testad hos slutkunder tillsammans med några av Europas största energibolag. Det tror att det Watty gör kommer att bli framtidens elräkning.

Hjalmar Nilsonne, VD Watty, Kommenterar: ”Jag är stolt och glad över att få med nya partners på vår resa. Watty tar sig med revolutionerande maskininlärningsteknik an en av de största industrierna som finns: Energisektorn. Det är få investerare som förstår sig på maskininlärning och ännu färre som är väl bevandrade i energisektorn. Att få arbeta med Cleantech Invest och EQT är en fullträff för oss. Vi får djup marknadsexpertis från Cleantech Invest tillsammans med lång erfarenhet från global utrullning av teknikbolag genom EQT Ventures”.

För mer information

Alexander Lidgren, Managing Director of Cleantech Invest Oy (publ), tel. +46 73 660 1007, alexander.lidgren@cleantechinvest.com

Hjalmar Nilssonne, CEO, tel. +46 70 415 6362, hjalmar@watty.io

Certified Advisor Access Partners Oy, tel. +358 9 682 9500

Om Watty

Watty är ett Stockholmsbaserat bolag sprunget ur Kungliga Tekniska Högskolan/KTH. Företaget grundades 2013 och har därefter etablerat sig som marknadsledande inom dissaggregeringsteknik. 2014 erhöll bolaget Niklas Zennström´s (Grundare Skype) ”Green Mentorship Award” och 2015 valdes bolaget till ”Sweden´s next unicorns” vid Daniel Ek´s och Ash Pournouri´s Symposium.

Om EQT Ventures

EQT Ventures är en nyetablerad europeisk riskkapitalfond med ett investeringskapital på strax över 566 MEUR och några av europas mest erfarna investeringsrådgivare och bolagsbyggare i teamet. EQT Ventures är en del av EQT, ett globalt Private Equity-bolag.

Om Cleantech Invest

Cleantech Invest är en Nordisk accelerator med investeringar i tillväxtbolag som löser globala utmaningar. Företaget äger innehav i portföljbolag inom energi och resurseffektivitet samt decentraliserad förnyelsebar energi i Finland, Sverige och Berlin. I företagets ledning finns bolagsbyggare och investerare som i över tio år varit aktiva inom cleantechområdet. Bolaget är listat på First North Finland under ticker CLEAN och på First North Sweden under ticker CLEANT A. www.cleantechinvest.com


Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från Göteborgs Hamn ABAnnons

Göteborgs hamn ska bli världens mest konkurrenskraftiga hamn

Elvir Dzanic, VD Göteborgs hamn AB.
Elvir Dzanic, VD Göteborgs hamn AB.

Skandinaviens största hamn finns i Göteborg. Med Sveriges bästa logistikläge står hamnen idag för 30 procent av all svensk export och hälften av allt containergods passerar hamnen. Här är innovation och ny teknik starka ledord i skapandet av en hållbar, klimatsmart hamn och för att säkra svenskt näringslivs konkurrenskraft. 

Idag efterfrågar konsumenter i allt högre grad hur varor är transporterade. Som enda svenska hamn kan Göteborgs hamn ta emot fartyg direkt från Asien och från kaj in i Sverige finns det största linjeutbudet via järnväg. Det gör att gods till och från hela landet kan fraktas med minimalt klimatavtryck. 

– Vi ser en tydlig global trend i att man vill veta vilken klimatpåverkan en vara har och vi ser det som en stor konkurrensfördel att erbjuda en klimatsmart transport från fabrik till butik via Göteborgs hamn. För Sverige finns det goda förutsättningar till att bli bäst i världen på detta. Genom samverkan med näringsliv, akademi och politiker är ambitionen att få fart på klimatomställningen och visa på goda exempel hur man skapar maximal nytta i omställningen till att bli en grönare hamn, säger Elvir Dzanic, VD Göteborgs Hamn AB. 

Som nav för den svenska godstrafiken ligger ett stort ansvar på Göteborgs hamn i att främja en grönare, konkurrenskraftigare transportsektor i Sverige. Målet är att till 2030 ha minskat koldioxidavtrycket med 70 procent i hamnen samt transporter till och från hamnen. För att förbereda för framtidens transportsektor som möter både Sveriges och EU:s uppsatta klimatmål arbetar Göteborgs hamn med att främja klimatvänligare bränslen för hantering av gods på sjö, hamn och land. 

Ladda med förnybar el direkt vid kajen

För Göteborgs hamn är det viktigt att skapa förutsättningar för alla som arbetar med import och export för att ställa om till alternativa bränslen. Det innebär bland annat att skapa möjligheter för kunden där det är lätt att till exempel ladda fordon och fartyg med förnybar el direkt vid terminal eller kaj. För att optimera transport och godshantering arbetar Göteborgs hamn även med innovativa digitala lösningar så som bland annat informationstjänster, digital spårning av gods och avläsningssensorer vilka innebär en effektiviserad transportkedja genom alla led. 

– Vårt mål är att skapa tillgång till alternativa bränslen för allt som är kopplat till hamnen och vi satsar på att bygga ut en infrastruktur som gör det lätt att välja klimatsmarta bränslealternativ, men även att trygga framtidens elektrifierade industri med förnybar el. På sikt ser vi också att vi kan påverka transportindustrin att ställa om till att bli fossilfri genom att på olika sätt premiera de aktörer som besöker hamnen och hanterar gods med grön energi, säger Elvir Dzanic.

Läs mer på www.goteborgshamn.se 

Om oss

Göteborg hamn är Skandinaviens största fullservicehamn och en klimatsmart garant för näringslivets access till hela världen. Med direkttrafik till viktiga marknader kan vi garantera högeffektiva, hållbara och pålitliga transporter, dygnet runt, året runt. Fokus ligger på hållbarhet, innovation och digitalisering för att driva på utvecklingen av klimateffektiva godsflöden. Genom ökad elektrifiering, nya uppkopplade innovativa tjänster, fossilfria transporter och en av världens främsta lösningar för järnvägstransporter tar vi viktiga steg mot målet är vara världens mest konkurrenskraftiga hamn.

Mer från Göteborgs Hamn AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Göteborgs Hamn AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?