1515
Annons

Ny prestigekund innebär genombrott i Europa för norrländska Valutec

Valutec, en svensk leverantör av virkestorkar till sågverk, har nu fått sitt genombrott på den centraleuropeiska marknaden. Den österrikiska träkoncernen Egger, som har en omsättning på över 20 miljarder årligen, har valt att investera i Valutecs senaste typ av tork. På kort tid har Valutec nu vunnit fyra affärer, med ett totalt ordervärde på över 60 miljoner kronor, hos sågverk baserade i Centraleuropa.

Valutec, en svensk leverantör av virkestorkar till sågverk, har nu fått sitt genombrott på den centraleuropeiska marknaden. Den österrikiska träkoncernen Egger, som har en omsättning på över 20 miljarder årligen, har valt att investera i Valutecs senaste typ av tork. På kort tid har Valutec nu vunnit fyra affärer, med ett totalt ordervärde på över 60 miljoner kronor, hos sågverk baserade i Centraleuropa.

– Precis som våra andra kunder i Centraleuropa är Egger kända för sitt fokus på processkvalitet. Anläggningen blir oerhört viktig som referens och som del i arbetet att nå våra mål för tillväxt, säger Robert Larsson, vd, Valutec. 

Valutec har under lång tid varit en ledande leverantör av virkestorkar i Europa, främst tack vare en dominant ställning på de nordiska marknaderna. För att kunna växa ytterligare har företaget, som har sin bas i Skellefteå, sedan flera år arbetat för att öka sin export. 

– Kanaltorkar är en stark del av vårt erbjudande och vi har arbetat långsiktigt för att introducera den här typen av anläggning för främst tyska och österrikiska sågverk. Nu ser vi att det börjar bära frukt, förklarar Larsson. 

Kanaltorkar är anpassade för sågverk med ett jämnt inflöde av råvara. De ger vid kontinuerlig drift fördelar som ökad kapacitet och lägre energikostnad per torkad kubikmeter jämfört med kammartorkar, som under lång tid traditionellt använts av sågverk runt om i Europa. 

– När vi tar beslut om vad vi väljer att investera i och av vem tittar vi på pålitlighet, kvalitet, smidigheten i projektet och självklart också driftskostnader. Den tork vi valt att köpa av Valutec möter våra kunders behov av kvalitet till den bästa kostnaden för oss, säger Paul Lingemann, vd hos Egger sågverk i Brilon, som är baserade i tyska Hochsauerland. 

Valutecs senaste typ av kanaltork benämns TC, där förkortningen står för tvärcirkulation. Det är också denna typ av anläggning som Egger valt att investera i. Principen bygger på att virkespaketen satsas på längden genom zoner där luften cirkulerar tvärs kanalens längdriktning. Det gör det möjligt att skapa olika klimat i olika zoner av torken, vilket ger sågverket möjlighet att blanda dimensioner på virket som ska torkas ned. 

– Vi har tidigare byggt TC-torkar bland annat hos SCA Bollsta och hos Holmen Braviken. De har fått stor uppmärksamhet i branschpress runt om i hela Europa tack vare sin höga kapacitet. Torken vi bygger hos Egger blir den första kanaltorken av den här typen i Centraleuropa, säger Larsson. 

Valutecs senaste leveranser av kanaltorkar till Österrike och Tyskland har gått till de två bayerska sågverken Ziegler Holzindustrie och Josef Ziegler GmbH samt till Hasslacher, Österrike.

För mer information kontakta 
Robert Larsson, vd, Valutec, telefon 0910 87950 

 ___________________________

Viljan att öka användandet av trä är den yttersta anledningen till Valutecs existens. I snart 100 år har vi kombinerat skandinavisk kompetens inom virkestorkning med insikter i kundernas utmaningar. Allt för att tänja på gränserna för vad som är möjligt, både vad gäller värdeskapande virkestorkar och intelligenta styrsystem. Koncernen Valutec Group har bolag i Sverige, Finland, Ryssland samt Kanada och med över 4 000 levererade virkestorkar är vi ledande i Europa. Läs mer om vår inställning ”Good for Wood” på www.valutec.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?