Annons

Vårdförbundet välkomnar Kristdemokraternas engagemang för sjuksköterskor

– Serviceteam kan vara bra för att avlasta sjuksköterskor. Men det löser inte hälso- och sjukvårdens utmaningar, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, med anledning av KD:s nya förslag.

– Serviceteam kan vara bra för att avlasta sjuksköterskor. Men det löser inte hälso- och sjukvårdens utmaningar, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, med anledning av KD:s nya förslag.

Kristdemokraterna kommer idag med ett nytt förslag där de vill satsa på nya tjänster på sjukhusen, särskilda team utan vårdutbildning som ska avlasta sjuksköterskor.

– Det kan till exempel handla om att de här vårdserviceteamen hjälper till med mat, eller att finnas nära till hands eller hjälper till med transporter av patienter från en avdelning till en annan, olika typer av serviceinsatser som behövs på ett sjukhus, men som inte kräver en längre vårdutbildning, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor till Ekot.

Vårdförbundet tycker att det kan behövas praktiska resurser, men varje enhet måste få bestämma vilka behov de har. Ett exempel på praktiskt arbete är att sjukhussängar borde tas till en sänghall där de effektivt tvättas och bäddas om. Städpersonal som har goda kunskaper i hur städning på sjukhus ska gå till är viktiga. Det kan behövas hjälp med att plocka ur diskmaskiner, städa kök och fylla på linneförråd. Det finns ingenting idag som hindrar från att anställa medarbetare som utför vårdnära service. Det sker redan på flera håll i landet. 

– Idag vistas patienter mycket kort tid på sjukhus och kräver avancerad omvårdnad. Vissa uppgifter som kan verka enkla kräver dock utbildning, säger Sineva Ribeiro.

Intensivvårdspatienter kan exempelvis oftast bara förflyttas med hjälp av specialistsjuksköterskor.  Matens sammansättning och vad patienten får i sig handlar inte bara om att dela ut en bricka utan är av avgörande betydelse för många patienter, inte minst för alla våra årsrika, sköra äldre, barn och cancerpatienter. Det är viktigt att se hur mycket och vad exempelvis en intensivvårdspatient som börjat äta fått i sig.

– Det spelar ingen roll hur avancerade mediciner de får om de inte börjar äta så småningom. Sen sker även kvalificerad omvårdnad i hemmet. Kommunerna blir allt större vårdgivare och där behövs multiprofessionella team kring personen, säger Sineva Ribeiro.

Vi ser fram emot fortsatt dialog med KD och hela Alliansen där vi kan lyfta blicken och se att vården behöver ställa om till personcentrerad vård med team runt patienten där även patienten och/eller anhöriga ingår med all sin kunskap. Vi behöver också lösa den eskalerande bristen på specialistsjuksköterskor. Andelen har minskat med 20 procent under 20 år. Vi behöver införa AST, akademisk specialisttjänstgöring i hela landet. Det vill säga möjligheten för sjuksköterskor att vidareutbilda sig inom ramen för anställning och kollektivavtal.

 

Intensivvårdsavdelning
Foto: Ulf Huett 

För ytterligare information kontakta:
Cecilia Sandahl, presschef, tfn: 070-687 32 42
Alma Kastlander, pressekreterare, tfn: 070-088 67 98

VÅRDFÖRBUNDET, Adolf Fredriks Kyrkogata 11, 103 65 Stockholm

I Vårdförbundet samlas 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se

Innehåll från MyntAnnons

Redovisningsbyrån tog digitalt kliv – “Sparar tid för oss och kunderna”

Alexandra Baresso, redovisningskonsult på Elite Accounting.
Alexandra Baresso, redovisningskonsult på Elite Accounting.

Istället för att lägga tid på att manuellt knappa in kvitton gick den svenska redovisningsbyrån över till automatiserade rutiner och processer. Med hjälp av en digital allt-i-ett-plattform frigör de nu tid och resurser både för sig själva och för sina kunder.

– I min roll som redovisningskonsult sitter jag ner med varje bolag individuellt och ser över vilka processer vi kan effektivisera. Där ser vi nästan alltid att det finns ett stort behov av att effektivisera just kvittoredovisningen, säger Alexandra Baresso som är redovisningskonsult på Elite Accounting.

Realtidskoll på redovisningen

Till sin hjälp använder byrån fintechbolaget Mynt, som erbjuder en allt-i-ett-plattform för utgiftshantering och bokföring. Med hjälp av smarta företagskort som skickar kvitton direkt in i bokföringen ges full insikt och kontroll över allt som spenderas, i realtid. Direktintegrationer med marknadens ledande bokföringssystem gör det till en smidig lösning, menar Lucas Lindholm, som är VD på Elite Accounting:

– Mynt sparar tid för oss, men även för våra kunder, då inte vi behöver sitta och knappa in kvitton manuellt. Kvitton kan smidigt och enkelt fotas, skickas in och så hamnar de direkt i bokföringen.

”Hjälper oss att göra det vi faktiskt ska göra”

Genom att digitalisera redovisningen kan Elite Accounting minska antalet arbetstimmar som läggs på administration och istället lägga större fokus på att skapa mervärde för kunderna. Det uppskattas från båda håll.

– Mynt hjälper oss att göra det vi faktiskt ska göra – det som våra kunder vill att vi gör, vilket är att lägga tid på det som kommer främja deras verksamhet bäst. Tjänsten har hjälpt oss att spara tid och pengar, men framförallt att positionera oss som en modern redovisningsbyrå, säger Alexandra Baresso.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera