1515

Vårdförbundet välkomnar Kristdemokraternas engagemang för sjuksköterskor

– Serviceteam kan vara bra för att avlasta sjuksköterskor. Men det löser inte hälso- och sjukvårdens utmaningar, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, med anledning av KD:s nya förslag.

– Serviceteam kan vara bra för att avlasta sjuksköterskor. Men det löser inte hälso- och sjukvårdens utmaningar, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, med anledning av KD:s nya förslag.

Kristdemokraterna kommer idag med ett nytt förslag där de vill satsa på nya tjänster på sjukhusen, särskilda team utan vårdutbildning som ska avlasta sjuksköterskor.

– Det kan till exempel handla om att de här vårdserviceteamen hjälper till med mat, eller att finnas nära till hands eller hjälper till med transporter av patienter från en avdelning till en annan, olika typer av serviceinsatser som behövs på ett sjukhus, men som inte kräver en längre vårdutbildning, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor till Ekot.

Vårdförbundet tycker att det kan behövas praktiska resurser, men varje enhet måste få bestämma vilka behov de har. Ett exempel på praktiskt arbete är att sjukhussängar borde tas till en sänghall där de effektivt tvättas och bäddas om. Städpersonal som har goda kunskaper i hur städning på sjukhus ska gå till är viktiga. Det kan behövas hjälp med att plocka ur diskmaskiner, städa kök och fylla på linneförråd. Det finns ingenting idag som hindrar från att anställa medarbetare som utför vårdnära service. Det sker redan på flera håll i landet. 

– Idag vistas patienter mycket kort tid på sjukhus och kräver avancerad omvårdnad. Vissa uppgifter som kan verka enkla kräver dock utbildning, säger Sineva Ribeiro.

Intensivvårdspatienter kan exempelvis oftast bara förflyttas med hjälp av specialistsjuksköterskor.  Matens sammansättning och vad patienten får i sig handlar inte bara om att dela ut en bricka utan är av avgörande betydelse för många patienter, inte minst för alla våra årsrika, sköra äldre, barn och cancerpatienter. Det är viktigt att se hur mycket och vad exempelvis en intensivvårdspatient som börjat äta fått i sig.

– Det spelar ingen roll hur avancerade mediciner de får om de inte börjar äta så småningom. Sen sker även kvalificerad omvårdnad i hemmet. Kommunerna blir allt större vårdgivare och där behövs multiprofessionella team kring personen, säger Sineva Ribeiro.

Vi ser fram emot fortsatt dialog med KD och hela Alliansen där vi kan lyfta blicken och se att vården behöver ställa om till personcentrerad vård med team runt patienten där även patienten och/eller anhöriga ingår med all sin kunskap. Vi behöver också lösa den eskalerande bristen på specialistsjuksköterskor. Andelen har minskat med 20 procent under 20 år. Vi behöver införa AST, akademisk specialisttjänstgöring i hela landet. Det vill säga möjligheten för sjuksköterskor att vidareutbilda sig inom ramen för anställning och kollektivavtal.

 

Intensivvårdsavdelning
Foto: Ulf Huett 

För ytterligare information kontakta:
Cecilia Sandahl, presschef, tfn: 070-687 32 42
Alma Kastlander, pressekreterare, tfn: 070-088 67 98

VÅRDFÖRBUNDET, Adolf Fredriks Kyrkogata 11, 103 65 Stockholm

I Vårdförbundet samlas 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från Binary BrainsAnnons

Så blir ni experter på er efterfrågan – med lättintegrerad prediktiv analys

Jacob Kihlbaum, vd för Binary Brains.
Jacob Kihlbaum, vd för Binary Brains.

Inom handeln finns många komponenter att förhålla sig till för att kunna driva en tids- och kostnadseffektiv verksamhet och samtidigt vara hållbar. Därför finns Binary Brains, som med prediktiv analys och intelligenta prognoser hjälper företag att kontinuerligt optimera sin verksamhet genom att få bättre koll på utbud och efterfrågan.

När Binary Brains grundades 2018 såg teamet, som bland annat bestod av vd:n Jacob Kihlbaum, en möjlighet i att på ett mer effektivt sätt förutsäga vad som kommer att säljas med hjälp av prediktiv analys. På så sätt går det att optimera bland annat produktion, inköp, lager och personal för en så effektiv verksamhet som möjligt.

– Merparten av alla bolag arbetar redan i dag med prognoser men av ett mer traditionellt slag. Då har man kanske analytiker med bred branschkunskap som analyserar historiska försäljningsmönster för att förutspå kommande år. Intelligenta prognoser är i stället ett uttryck som vi själva myntat där prognoserna är datadrivna och kan bedöma hur försäljningen mer exakt kan komma att se ut – och detta görs genom prediktiv analys. Ju bättre prognoser desto fler optimeringar kan man göra, förklarar han.

Förutse oförutsedda förändringar – kombinationen av data är viktig

Prognoserna i sig är en viktig utgångspunkt för att på en strategisk nivå kunna förstå vad det är som driver efterfrågan. Det Binary Brains gör är att ta emot kundens försäljningsdata, samt eventuellt även marknadsföringsdata, och adderar därefter extern tredjepartsdata. Denna externa data är en samling värden som kan påverka försäljning och efterfrågan i olika riktningar på grund av olika kombinationer sinsemellan varandra; väder, närliggande evenemang, datum med flera. Slutprognosen autokorrigerar sig själv såväl på kort som på lång sikt och integreras direkt in i de system kunden redan använder och investerat i.

Enkel integrering i befintliga system

De insikter man får från prognoserna gör det enklare att anpassa produktion eller inköp, något som leder till mindre överproduktion och lägre lagerkostnader. Färre överflödiga varor behöver reas ut och färre färskvaror kasseras som passerar bäst före-datum. Detta resulterar i att företag blir mer lönsamma och hållbara i både arbetssätt och slutresultat.

– Vi har partners som hanterar logistiksystem, kassasystem och personalhanteringssystem. Ifall en kund använder något vi inte redan har tillgång till kan vi ta kontakt med de som tillhandahåller systemet man vill integrera mot och projektleda hela den processen. Samarbetet slutar inte heller efter att vi integrerat systemen, vi finns med hela tiden och arbetar aktivt med att underhålla och optimera prognoserna så att de fortsätter vara aktuella och fungera smidigt, avslutar Jacob Kihlbaum.

Om Binary Brains

Grundat: 2018
Antal anställda:16
Produkt: Lättintegrerade intelligenta prognoser som förutser efterfrågan med hjälp av intern data, tredjepartsdata och artificiell intelligens, utvecklat för butiker, e-handel och system inom supply chain management.

Läs mer på binarybrains.ai 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Binary Brains och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?