Annons

Statens fastighetsverk lånar åter ut nyckeln till Sveriges hemligaste rum

Om en månad, lördagen den 28 maj, gläntar Statens fastighetsverk på dörren till några av Sveriges hemligaste rum. För en enda dag ges alla i Sverige möjlighet att besöka rum och platser som på olika sätt spelat en avgörande roll för Sveriges historia och framtid. De tio utvalda platserna är i år spridda över sex landskap och ruvar var och en för sig på alldeles egna hemligheter och dolda historier.

Om en månad, lördagen den 28 maj, gläntar Statens fastighetsverk på dörren till några av Sveriges hemligaste rum. För en enda dag ges alla i Sverige möjlighet att besöka rum och platser som på olika sätt spelat en avgörande roll för Sveriges historia och framtid. De tio utvalda platserna är i år spridda över sex landskap och ruvar var och en för sig på alldeles egna hemligheter och dolda historier.

Det är i år fjärde gången som Statens fastighetsverk anordnar Hemliga rum. 2004, 2008 och 2012 ringlade köerna långa till de för en dag upplåsta platserna. Hittills har 157 000 personer valt att uppsöka våra hemligheter och fått fördjupad kunskap om platsernas historia genom det fysiska besöket men också genom de berättelser som viskats fram.

-       Hemliga rum är ett sätt för oss på Statens fastighetsverk att visa vilket spännande uppdrag vi har - att hållbart vårda, förvalta och utveckla några av de finaste kultur- och naturmiljöerna i Sverige. Under Hemliga rum bjuder vi på något unikt samtidigt som våra besökare får lära mer om det kulturarv de faktiskt är delägare i, säger Björn Anderson, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

Ett pärlband av berättelser

Förra gången Hemliga rum arrangerades, 2012, fokuserade Statens fastighetsverk på temat maktbalans för de platser som låstes upp. Den här gången är det medvetet mer skilda miljöer som erbjuds; vi gläntar på dörren till stall och vindar, till ruiner, rektorsrum och hemliga trädgårdar. Som besökare kommer du att ges chans att besöka en kungslada, en slottsflygel eller den högt belägna plats som en gång var ett framstående observatorium. Längtar du än längre bort kan du istället välja att få en glimt av ett generalkonsulat i fjärran land.

-       I vårt innehav har vi många intressanta miljöer att besöka och spännande historier att berätta. Varje fastighet har påverkats av sin tids politik, levnadsvillkor och ideal vilket återspeglas i arkitekturen eller i landskapet. Alla bär också spår av de människor som verkat där. Det har inte varit lätt att välja men vi tror och hoppas att våra besökare kommer att hitta just sin favorit bland årets utvalda hemligheter, säger Lena Flodin, projektledare för Hemliga rum vid Statens fastighetsverk.

Hemliga rum går av stapeln lördagen den 28 maj mellan klockan 10.00 - 16.00, fri entré till samtliga platser. Redan nu finns information och bilder från varje hemligt rum på hemligarum.se - en sida som kommer att fyllas på och fördjupas hela vägen fram till den 28 maj.

Årets tio utvalda nycklar går till:

1)     Universitetshuset och Lundagård, Lund - lager av historia i studenternas park och hus

2)     Göteborgs residens, Göteborg - stormaktstid, kungshus och en dold trädgård

3)     Vadstena slott, Vadstena - en första klassens krigsmaskin

4)     Visingsö - ekskogarna, kungsladorna, Visingsborg och Näs slottsruin

5)     Gripsholms slott, Mariefred - Kavaljersflygeln, övernattningsrum för Gustav III gäster

6)     Skoklosters slott, Håbo - takrenovering med en garantitid på trehundra år

7)     Kronobageriet, Stockholm - 60 000 limpor om dagen för flotta och artilleri

8)     Västra stallet, Stockholm - spår av 200 hästar och drivor av hö, mitt i city

9)     Generalkonsulatet i Istanbul, c/o Västra stallet, Stockholm - historiskt möte i balsalen

10)  Stockholms observatorium, Saltsjöbaden - 11 ton metall för att nå virvelgalaxen

För mer information kontakta:

Hanna Lindstedt-Hallsten, projektansvarig Hemliga rum, 010 478 70 71,

hanna.lindstedt-hallsten@sfv.se

Lena Flodin, projektledare, 010 478 70 60, lena.flodin@sfv.se

Åsa Carlberg, pressekreterare, 070 333 71 87, asa.carlberg@sfv.se

Pressbilder från varje plats: http://news.cision.com/se/statens-fastighetsverk

Film som presenterar de tio platserna: www.hemligarum.se

Trailer Hemliga rum: www.hemligarum.se

Det är ditt kulturarv. Genom staten är du, tillsammans med nio miljoner andra som lever i Sverige, delägare i flera slott, parker, teatrar, museer, skogar, renbetesland, gravfält, fästningar, residens och ambassader. Det är på ditt uppdrag, genom Sveriges regering, vi på Statens fastighetsverk hållbart förvaltar och utvecklar dagens och framtidens kulturmiljöer. Vi ser till att fastigheternas själ och karaktär bevaras så att värdet finns kvar också till kommande generationer.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande 160428 - Statens fastighetsverk lånar åter ut nyckeln till Sveriges hemligaste rum

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera