1515

Statens fastighetsverk lånar åter ut nyckeln till Sveriges hemligaste rum

Om en månad, lördagen den 28 maj, gläntar Statens fastighetsverk på dörren till några av Sveriges hemligaste rum. För en enda dag ges alla i Sverige möjlighet att besöka rum och platser som på olika sätt spelat en avgörande roll för Sveriges historia och framtid. De tio utvalda platserna är i år spridda över sex landskap och ruvar var och en för sig på alldeles egna hemligheter och dolda historier.

Om en månad, lördagen den 28 maj, gläntar Statens fastighetsverk på dörren till några av Sveriges hemligaste rum. För en enda dag ges alla i Sverige möjlighet att besöka rum och platser som på olika sätt spelat en avgörande roll för Sveriges historia och framtid. De tio utvalda platserna är i år spridda över sex landskap och ruvar var och en för sig på alldeles egna hemligheter och dolda historier.

Det är i år fjärde gången som Statens fastighetsverk anordnar Hemliga rum. 2004, 2008 och 2012 ringlade köerna långa till de för en dag upplåsta platserna. Hittills har 157 000 personer valt att uppsöka våra hemligheter och fått fördjupad kunskap om platsernas historia genom det fysiska besöket men också genom de berättelser som viskats fram.

-       Hemliga rum är ett sätt för oss på Statens fastighetsverk att visa vilket spännande uppdrag vi har - att hållbart vårda, förvalta och utveckla några av de finaste kultur- och naturmiljöerna i Sverige. Under Hemliga rum bjuder vi på något unikt samtidigt som våra besökare får lära mer om det kulturarv de faktiskt är delägare i, säger Björn Anderson, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

Ett pärlband av berättelser

Förra gången Hemliga rum arrangerades, 2012, fokuserade Statens fastighetsverk på temat maktbalans för de platser som låstes upp. Den här gången är det medvetet mer skilda miljöer som erbjuds; vi gläntar på dörren till stall och vindar, till ruiner, rektorsrum och hemliga trädgårdar. Som besökare kommer du att ges chans att besöka en kungslada, en slottsflygel eller den högt belägna plats som en gång var ett framstående observatorium. Längtar du än längre bort kan du istället välja att få en glimt av ett generalkonsulat i fjärran land.

-       I vårt innehav har vi många intressanta miljöer att besöka och spännande historier att berätta. Varje fastighet har påverkats av sin tids politik, levnadsvillkor och ideal vilket återspeglas i arkitekturen eller i landskapet. Alla bär också spår av de människor som verkat där. Det har inte varit lätt att välja men vi tror och hoppas att våra besökare kommer att hitta just sin favorit bland årets utvalda hemligheter, säger Lena Flodin, projektledare för Hemliga rum vid Statens fastighetsverk.

Hemliga rum går av stapeln lördagen den 28 maj mellan klockan 10.00 - 16.00, fri entré till samtliga platser. Redan nu finns information och bilder från varje hemligt rum på hemligarum.se - en sida som kommer att fyllas på och fördjupas hela vägen fram till den 28 maj.

Årets tio utvalda nycklar går till:

1)     Universitetshuset och Lundagård, Lund - lager av historia i studenternas park och hus

2)     Göteborgs residens, Göteborg - stormaktstid, kungshus och en dold trädgård

3)     Vadstena slott, Vadstena - en första klassens krigsmaskin

4)     Visingsö - ekskogarna, kungsladorna, Visingsborg och Näs slottsruin

5)     Gripsholms slott, Mariefred - Kavaljersflygeln, övernattningsrum för Gustav III gäster

6)     Skoklosters slott, Håbo - takrenovering med en garantitid på trehundra år

7)     Kronobageriet, Stockholm - 60 000 limpor om dagen för flotta och artilleri

8)     Västra stallet, Stockholm - spår av 200 hästar och drivor av hö, mitt i city

9)     Generalkonsulatet i Istanbul, c/o Västra stallet, Stockholm - historiskt möte i balsalen

10)  Stockholms observatorium, Saltsjöbaden - 11 ton metall för att nå virvelgalaxen

För mer information kontakta:

Hanna Lindstedt-Hallsten, projektansvarig Hemliga rum, 010 478 70 71,

hanna.lindstedt-hallsten@sfv.se

Lena Flodin, projektledare, 010 478 70 60, lena.flodin@sfv.se

Åsa Carlberg, pressekreterare, 070 333 71 87, asa.carlberg@sfv.se

Pressbilder från varje plats: http://news.cision.com/se/statens-fastighetsverk

Film som presenterar de tio platserna: www.hemligarum.se

Trailer Hemliga rum: www.hemligarum.se

Det är ditt kulturarv. Genom staten är du, tillsammans med nio miljoner andra som lever i Sverige, delägare i flera slott, parker, teatrar, museer, skogar, renbetesland, gravfält, fästningar, residens och ambassader. Det är på ditt uppdrag, genom Sveriges regering, vi på Statens fastighetsverk hållbart förvaltar och utvecklar dagens och framtidens kulturmiljöer. Vi ser till att fastigheternas själ och karaktär bevaras så att värdet finns kvar också till kommande generationer.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande 160428 - Statens fastighetsverk lånar åter ut nyckeln till Sveriges hemligaste rum

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?