1515

Byggavtalet klart - industrins märke gäller

Sveriges Byggindustrier och Byggnads har idag kommit överens om ett nytt 13 månaders avtal. Därmed är strejken över. Avtalsvärdet är 2.2 procent på 12 månader och uppräknas om 2.38 procent på 13 månader. Därmed håller även byggavtalet industrins märke.

Sveriges Byggindustrier och Byggnads har idag kommit överens om ett nytt 13 månaders avtal. Därmed är strejken över. Avtalsvärdet är 2.2 procent på 12 månader och uppräknas om 2.38 procent på 13 månader. Därmed håller även byggavtalet industrins märke.

- Det är bra att Byggnads ledning nu tagit sitt ansvar och att vi har en ny överenskommelse. Vi har i årets avtalsrörelse fått igenom att löneökningen inte blir högre än den för industrin. Vi har även enats om ett 13 månaders avtal så att den konkurrensutsatta industrin i lugn och ro hinner sätta märket 2017, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

- Sveriges Byggindustrier jobbar ständigt med jämställdhet och mångfald. Det är därför glädjande att vi nu kan arbeta partsgemensamt kring dessa viktiga framtidsfrågor. Utöver det har vi i årets avtalsrörelse fått ett utökat mandat till fackliga förtroendemän i företaget som möjliggör att ta över ombudsmännens förhandlingsmandat. Det är viktiga steg för att göra vår bransch mer öppen och konkurrenskraftig, säger Ola Månsson.

- Årets avtalsrörelse har i alltför hög utsträckning kommit att handla om lönenivåer och märket. Det var först i ett väldigt sent skede som Byggnads ledning backade från kravet på 3,2 procent. Det gjorde att vi inte fick möjlighet att diskutera andra viktiga frågor som - hur vi kan stärka våra medlemsföretags konkurrenskraft, skapa ökad säkerhet och få in fler nyanlända i branschen, säger Ola Månsson.

- Medlarna har föreslagit oss parter att utöver denna hemställan genomföra en försöksverksamhet för nyanlända och långtidsarbetslösa för att sänka trösklarna in på byggarbetsmarknaden. Introduktionsanställningen liknar det yrkande som Sveriges Byggindustrier lagt fram under avtalsrörelsen och kommer att ha stor betydelse för att få in fler nyanlända säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Några punkter från avtalet: 

- 13 månaders avtal så att exportindustrin kan sätta märket i lugn och ro 2017.

- Avtalsvärdet är 2.2 procent på 12 månader och uppräknas om 2.38 procent på 13 månader.

- Partsgemensamt arbete kring jämställdhet, mångfald och kompetensförsörjning.

- Utökat mandat till fackliga förtroendemän i företaget som möjliggör att ta över ombudsmännens förhandlingsmandat.

- En utökad arbetstidsförkortning (ATK) med 2 timmar per år. 

- Förslag från medlarna på introduktionsanställningsform för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för nyanlända och långtidsarbetslösa (ingår ej hemställan)

För kompletterande information, kontakta Cherine Khalil, presskontakt för Mats Åkerlind, 070-271 43 81, cherine.khalil@sverigesbyggindustrier.se

Pressbilder: http://www.mediabank.bygg.org

Sveriges Byggindustrier (BI) är bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg- och anläggningsföretag verksamma i Sverige. 3200 medlemsföretag samverkar inom förbundet för att skapa goda förutsättningar och villkor för byggindustrin och dess anställda. Vår vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. Se www.sverigesbyggindustrier.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från HeliospectraAnnons

Ny sensor från Heliospectra ska ge bättre grödor, lägre energikostnader och mindre svinn

Matproduktion är idag ofta synonymt för att vara både resurskrävande och klimatpåverkande. Heliospectra, ett Göteborgsbaserat Biotech-företag, satsar på att göra matproduktionen mer hållbar och effektiv genom att introducera automatiserade, datadrivna och innovativa lösningar. Deras nya biosensor möjliggör nu en ny nivå av automation i odlingsmiljöer genom sensorer som känner av grödornas välmående och vad de behöver för att vara av högsta kvalitet. 

– Ambitionen med lösningen är att producera samma mängder grödor, men med mindre energikonsumption och mindre svinn, förklarar Ali Ahmadian, vd på Heliospectra.

LED-belysningsföretaget Heliospectra grundades 2006 av plantforskare och biologer som beslutat sig för att hitta ett mer hållbart och effektivt sätt att odla grödor på. Väl vedertaget var att bra ljus var av högsta vikt i en odlings process, men samtidigt använde odlare vid denna tidpunkt samma typer av lampor som även går att finna på utomhusparkeringar och liknande platser. Efter flera år av forskning i båda egna labb, men också i samarbete kunder, odlare och ledande universitet runt om i världen, som exempelvis Chalmers, är nu företaget redo att lansera sin första version av deras patenterade biosensor som kan hjälpa odlare världen över att odla mer effektivt. 

– Med vår LED-växtbelysning, mjukvara och sensorer kan ljusmiljön optimeras för alla typer av grödor och odlare kan nå sina tillväxtmål på betydligt kortare tid. Ljuset är det som påverkar de andra delarna i en odlingsprocess; fukt och värme, och man behöver rätt spektrum och intensitet, säger Ali Ahmadian, vd på Heliospectra. 

En unik produkt

Heliospectras patenterade teknologi och nya sensor-plattform läser av stress hos grödorna och följa tillväxtfasen. Det görs genom att mäta och läsa av fluorescens, ljussignaler, från växternas bladverk. Genom att informera systemet när plantan mognat färdigt och nått satta mål kan odlingsprocessen kortas ner och energikonsumtionen minskas. Lösningen hjälper odlare att producera samma mängd grödor men med mindre resurser och till bättre kvalitet, vilket i sin tur reducerar svinn.

– Vi vill förändra sättet man odlar på och skapa kontroll över processen. Varje år förlorar odlare stora summor pengar på svinn när grödorna förstörs i processen. Med vår lösning får de en försäkring då den upptäcker när grödorna inte mår bra, när de inte är lyckliga. Det finns ingen liknande produkt på marknaden, säger Ali Ahmadian. 

När den patenterade sensorteknologin kombineras med Heliospectras mjukvara helioCORETM blir det en unik datadriven lösning. Det gör till exempel att svenska odlare kan producera lika fin ruccola som i Italien, fortsätter Ali Ahmadian. 

– När jag började på Heliospectra 2016 så avvisade marknaden i princip allt som hade med data att göra. Men i och med att Smart Farming och automation har ökat i intresse har allt fler förstått vikten av data och dess effekt på hållbar matproduktion. Det har lett till att efterfrågan kring datadrivna lösningar har ökat markant.

– Och medan marknaden gjorde sig redo att acceptera datadriven odling har vi med hjälp av ledande experter och tester utvecklat en första version av vår biosensor redo att lanseras i början av 2022.

Lösningen har väckt stort intresse bland investerare som ser en enorm potentiell marknad när det kommer till kontrollerad odling. 

– Vi introducerar en helt ny ädel teknologi till marknaden, något som inte existerar på annat håll, och vi har lyckats fånga odlarnas behov och önskemål i produkten, avslutar Ali Ahmadian. 

Läs mer om Heliospectra här

Mer från Heliospectra

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Heliospectra och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?