Annons

Färre arbetslösa och många sommarjobb, men fler varsel på Blekinges arbetsmarknad

 

 

Utvecklingen på Blekinges arbetsmarknad i mars är fortsatt spretig. För första gången på ett år minskade antalet arbetslösa jämfört med året innan och den negativa arbetslöshetstrenden i framför allt Ronneby kommun, men även i Karlshamns kommun dämpades. Samtidigt ökade antalet varsel. Det finns fortfarande chans att få sommarjobb inom framför allt vård och omsorg, privat tjänstesektor och industrin.

 

 

Utvecklingen på Blekinges arbetsmarknad i mars är fortsatt spretig. För första gången på ett år minskade antalet arbetslösa jämfört med året innan och den negativa arbetslöshetstrenden i framför allt Ronneby kommun, men även i Karlshamns kommun dämpades. Samtidigt ökade antalet varsel. Det finns fortfarande chans att få sommarjobb inom framför allt vård och omsorg, privat tjänstesektor och industrin.

– Det finns positiva tecken, men många arbetsgivare tvekar inför att ta steget att anställa. På den Europeiska arbetsgivardagen den 13 april gör vi en extra satsning och kontaktar länets arbetsgivare för att diskutera olika rekryteringsmöjligheter, säger David Fridlund, chef på Arbetsförmedlingen i Blekinge.

I mars fick 810 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Blekinge arbete, vilket är 121 personer färre (-13 procent) jämfört med för ett år sedan.

Antalet arbetslösa minskade för första gången på ett år

7 950 personer var inskrivna som arbetslösa i slutet av mars, vilket är en knapp minskning med 11 personer och motsvarar 10,8 procent av arbetskraften. Därmed minskade antalet arbetslösa för första gången på ett år.

I Karlskrona minskade antalet arbetslösa för första gången på länge och den starkt positiva utvecklingen i Olofström fortsätter.

• 10,2 procent i Karlshamn (+ 1 person jämfört med mars 2015)

• 9,6 procent i Karlskrona (- 27 personer)

• 12,8 procent i Olofström (- 86 personer)

• 13,9 procent i Ronneby (+ 94 personer)

• 10,0 procent i Sölvesborg (+ 7 personer)

Blekinges ungdomsarbetslöshet fortsätter minska

I mars var 1 780 personer i åldern 18-24 år utan arbete, vilket är 246 färre än för ett år sedan och motsvarar 21,4 procent av arbetskraften. Blekinge har nu landets näst högsta ungdomsarbetslöshet efter Gävleborg. Riksgenomsnittet är 12 procent av arbetskraften.

– Även om ungdomsarbetslösheten är fortsatt hög är det viktigt att ungdomarna får veta att den minskar hela tiden och att de känner att det finns bra jobbmöjligheter, påpekar David Fridlund. 

Antalet lediga platser ökade

I mars anmälde länets arbetsgivare 1 990 lediga platser, vilket är en kraftig ökning jämfört med för ett år sedan. Ökningen beror till stor del på fler lediga platser till vård- och omsorgssektorn, både i form av vanliga platser och sommarjobb. Men sommarjobben har ökat även inom privata tjänstesektorn och industrin jämfört med förra året.

Många varsel i mars

Under mars varslades 69 personer om uppsägning i Bleking. De senaste tolv månaderna har i genomsnitt 29 personer varslats per månad. 2014 varslades i genomsnitt knappt 50 personer per månad och 2013 84 personer per månad.

Kort om mars månad 2016 Blekinge län

(Inom parentes anges motsvarande siffror för mars 2015.)

  • 10,8 procent var inskrivna som arbetslösa (10,9 %)*
  • 21,4 procent av ungdomar 18-24 år var inskrivna som arbetslösa (24,0 %)**
  • Antal inskrivna arbetslösa uppgick till 7 950 personer (7 950)***
  • 810 personer fick arbete (935)***
  • 356 personer anmälde sig som nya öppet arbetslösa (373)
  • 1 990 nya lediga platser anmäldes (1 660)***
  • 69 personer varslades om uppsägning (107)

*Inskrivna arbetslösa som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften 16-64 år

** Inskrivna arbetslösa som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften 18-24 år

*** Avrundade värden

Månadsstatistiken för april publiceras den 12 maj klockan 8.

Fakta om statistiken

Arbetsförmedlingens månadspressmeddelanden redovisar myndighetens verksamhetsstatistik. Redovisningen bygger på Arbetsförmedlingens registeruppgifter om bland annat inskrivna arbetslösa och om nyanmälda lediga platser. Arbetsförmedlingens arbetslöshetsstatistik redovisar olika kategorier av arbetssökande som är inskrivna på Arbetsförmedlingen. En av dessa är öppet arbetslösa – alltså de som saknar, aktivt söker och omgående kan ta ett arbete. En annan är sökande i program med aktivitetsstöd. Dessa två grupper benämns tillsammans inskrivna arbetslösa. Andelen inskrivna arbetslösa anges i förhållande till en registerbaserad arbetskraft.

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik tillhör inte Sveriges officiella statistik. Den officiella arbetslöshetsstatistiken redovisas av Statistiska centralbyrån (SCB) i deras Arbetskraftsundersökning (AKU).

Mer information om Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik

Mer information om SCB:s arbetskraftsundersökning

 

För kommentarer:David Fridlund, chef Arbetsförmedlingen Blekinge 010-488 17 09

För information: Victor Tanaka, analytiker, 010-487 67 09

Presskontakt: Lena Lithner Soutkari, 010-486 9720

 

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release
Mer info arbetsmarknaden i Blekinge mars16

Bilder1603 Blekinge län
Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera