1515

3 FÖRETAG FRÅN SVERIGE NÅR DEN PRESTIGEFYLLDA FINALEN I EUROPEAN BUSINESS AWARDS

3 företag från Sverige är finalister och Ruban d’Honneur mottagare i 2015/2016 års upplaga av European Business Awards.

3 företag från Sverige är finalister och Ruban d’Honneur mottagare i 2015/2016 års upplaga av European Business Awards.

Av de 678 nationella vinnarna runt om I Europa har nu 110 blivit utvalda av en jury bestående av ledare, politiker, akademiker och entreprenörer från hela Europa till den stora finalen. Nästa steg är nu djupintervjuer med respektive bolag för att på så sätt få fram vinnarna i de 11 olika kategorierna under galafinalen i juni.

European Business Awards har I år engagerat mer än 32,000 företag från 33 länder, vilket är en 33% ökning från förra året. Tävlingen är nu inne på sitt nionde år.

Finalister från Sverige            
Accedo Broadband AB    The Business of the Year Award with Turnover of €0-25m
Bona AB                          The Import/Export Award
Mycronic AB (publ)          The Import/Export Award


Jean Stephens, CEO för RSM, det sjätte största oberoende revisionsnätverket i världen säger: “På RSM hjälper vi små och medelstora bolag att verka i en alltmer komplex och snabbförändrad global marknad.  Finalisterna som presenterats idag är typiska bolag som RSM i respektive land dagligen arbetar med. Vi önskar dem all lycka i den fortsatta tävlingen och ser fram emot att få presentera vinnarna på finalen.”

Det pågår samtidigt en publik omröstning på www.businessawardeurope.com. Den 7 mars annonseras vilket företag som blivit Nationell Public Champion i respektive land.

European Business Awards skapades för att ge ett erkännande och marknadsföring till företagsframgångar runt om i Europa, därtill även stärka nätverkandet mellan dessa företag. Förutom RSM som är huvudsponsor är också ELITE och PR Newswire partners i tävlingen.


För ytterligare information om tävlingen, vänligen kontakta:

RSM:
Karl Andersson, karl.andersson@rsm.se, +46 70 416 92 08
Patrik Högström, patrik.hogstrom@rsm.se, +46 31 719 17 19

European Business Awards:
Vanessa Wood, vanessa.wood@businessawardseurope.com, +44 796 6666 657  

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från HSBAnnons

Valet av bostad påverkar klimatet mer än du tror

Du vill miljön väl och både sopsorterar och köper mindre kläder, men har du egentligen koll på materialen ditt hus är byggt av? 

– Byggfasens klimatpåverkan är lika stor som 50 år av drift och underhåll, det är därför det är så grundläggande för oss att utveckla hur vi bygger, säger HSB:s miljöchef Magnus Ulaner.

Läs mer om HSB:s arbete med hållbarhet 

Byggbranschen har, precis som många andra delar av samhället, tagit fram en färdplan för hur man ska bli helt fossilfri till år 2045. Och det behövs, för byggnader står för en stor del av samhällets klimatpåverkan. Framförallt är det materialen i huset som är nyckeln.

– I livscykelanalyser som har gjorts på senare år har man sett att klimatpåverkan från byggnationen - inklusive produktion av material, transport och byggnation - av en byggnad är ungefär lika stor som den samlade påverkan från driften under femtio år, säger Magnus Ulaner.

Framförallt är det betongen som bidrar till det här resultatet. En av beståndsdelarna i den är cement som i sin tur tillverkas av bränd kalksten, en kemisk process där det släpps ut stora mängder koldioxid. 

– Det här är en av de grundläggande frågorna som byggbranschen måste adressera.

”Behöver gå på djupet”

Samma sak gäller allt det stål som byggs in i husen, eftersom stora mängder kol går åt i tillverkningen. Frågan är då vad byggbolagen tänker göra åt det här?

– Det finns en stor samsyn i branschen att vi behöver gå på djupet i de här frågorna, och både cement-, betong- och stålindustrierna arbetar i dag aktivt med det, konstaterar Magnus Ulaner.

Han får medhåll av Cathis Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Samverkan är otroligt viktig för vi vet att redan med befintlig teknik kan vi i stort sett halvera vår klimatpåverkan till 2030, men det kräver att vi agerar i hela kedjan, från planering till genomförande, säger hon.

– Vi behöver engagerade och duktiga beställare som kan driva efterfrågan, och vi behöver duktiga leverantörer som kan utveckla de produkter som behövs.

Samtidigt krävs både standarder och gemensamma verktyg som kan underlätta den här övergången.

– Den riktiga utmaningen blir att digitalisera processerna så att beställare och entreprenörer kan jobba tätare tillsammans redan från början, säger Cathis Elmsäter-Svärd.

Flerbostadshus ska klimatdeklareras

För HSB:s del beskriver Magnus Ulaner att man befinner sig i en lärandeprocess där man dels testar att bygga i trästommar, men också att använda och utvärdera klimatförbättrad betong. 

– Tanken är att vi i all vår nyproduktion framöver ska ta in minst ett anbud även på klimatförbättrad stomme. Vi kommer även på sikt behöva använda mer återanvända material och produkter så att vi kan minska användningen av råvaror och bli mer cirkulära.

För från första januari 2022 ska nämligen alla flerbostadshus som får bygglov klimatdeklareras. 

– Det kommer sannolikt på sikt att innebära att man som konsument kan jämföra det hus man funderar på att bo i med ett normvärde, så att man ser om det bostadsköp man planerar att göra faktiskt är ett bra klimatval eller inte.

Läs mer om HSB:s arbete med hållbarhet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?