1515

Pema Sweden blir partner till Rusta. Närmare 90 nya arbetstillfällen skapas på Rustas centrallager i Norrköping.

Pema har fått i uppdrag av Rusta att rekrytera 87 stycken nya medarbetare till Rustas centrallager i Norrköping.  Rusta tar nu nästa steg i utvecklingen av sitt nyetablerade centrallager och genom detta skapas 87 nya arbetstillfällen i Norrköping. Rekrytering och tillsättning av tjänsterna påbörjas omgående och Pema kommer säkerställa och ombesörja annonsering, urval, tester och intervjuer för Rustas räkning. 

Pema har fått i uppdrag av Rusta att rekrytera 87 stycken nya medarbetare till Rustas centrallager i Norrköping.  Rusta tar nu nästa steg i utvecklingen av sitt nyetablerade centrallager och genom detta skapas 87 nya arbetstillfällen i Norrköping. Rekrytering och tillsättning av tjänsterna påbörjas omgående och Pema kommer säkerställa och ombesörja annonsering, urval, tester och intervjuer för Rustas räkning. 

Rusta AB påbörjade sin verksamhet i sitt nya nordiska centrallager i Norrköping under 2015. Målet med etableringen är att effektivisera sina logistikflöden och således understödja sin strategi med flertalet nya butiksetableringar runt om i Sverige och Norge. Rustas första steg i etableringen var att säkerställa byggnation, teknisk lösning och processutveckling för den nya verksamheten, som motsvarar en logistikyta på 65 000 kvm. Nästa steg är nu att rekrytera in 87 nya medarbetare och där har Rusta valt att jobba med Pema som partner.

  • I våra ögon känns Rustas val av Pema som ett naturligt val. Vi har redan påbörjat ett samarbete under 2015 med personalinhyrning till det nya centrallagret under uppstarten. Vi har således god kunskap om vad som krävs av en medarbetare för att lyckas på Rustas centrallager. Pema och Rusta kommer att jobba intensivt för att så snabbt som möjligt påbörja rekryteringsarbetet, där målet för båda parter är att attrahera och rekrytera rätt kandidater genom att påvisa Rusta som en bra arbetsgivare. Genom Pemas redan intrimmade rekryteringsprocesser och kandidatinflöde så sänker Pema de totala rekryteringskostnaderna för Rusta, säger Pemas Försäljningschef Niclas Gustafsson.

Samarbetet inleds omgående med att Pema kommer annonsera ut de aktuella 87 nya tjänsterna och påbörja urval och tillsättningar löpande. I första hand kommer medarbetare med truck- och lagervana att anställas av Rusta.

  • Vi ser fram emot samarbetet med Pema som kommer leda till en effektiv rekrytering för Rusta, säger Andreas Havenslätt, Lagerchef UT, som varit med och startat upp verksamheten i Norrköping på Rusta. Vi har fört dialog med Pema en tid om hur vi tillsammans skapar bästa förutsättningar för att få en sund och professionell rekryteringsprocess. Rekrytering bygger på kunskap, erfarenhet, metodik och engagemang i den lokala arbetsmarknaden, och där är Pema starka, avslutar Andreas Havenslätt.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Niclas Gustafsson Försäljningschef Pema People AB    Tel: 070-367 63 76                       

Magnus Hallin, Logistikchef Rusta AB                             Tel: 08-626 43 00

Om Pema Sweden
Pema Sweden bedriver bemannings- och rekryteringsverksamhet inom framförallt verkstad, industri, lager & logistik, bygg och anläggning och kontor. Därutöver erbjuder bolaget tjänster inom fastighetsservice, arenadrift och utemiljöer. Pema Sweden är en auktoriserad bemanningskoncern som grundades 1997 av Pär Eriksson och Magnus Andersson. Investeringsbolaget Varenne äger Pema Sweden tillsammans med Magnus Andersson. www.pemapeople.se

Om Varenne 
Varenne är ett investeringsbolag som investerar i nordiska tillväxtbolag och fastigheter. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning till aktieägarna genom att investera i nordiska entreprenörsbolag och vara en aktiv ägare som skapar mervärde genom erfarenheter, kunskap och nätverk. www.varenne.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från Ikano BostadAnnons

”Det här förändringsarbetet kräver modiga chefer”

Mindre machokultur och ett öppnare klimat. Effektivare projekt och lägre produktionsbortfall. Medarbetarundersökningen som gjordes för en tid sen fick Ikano Bostad att påbörja en rejäl förändringsprocess – som har gett lika rejäla resultat.  

En högre grad av innovation, ett större engagemang och en sundare företagskultur. Plus lägre personalomsättning och en arbetsmiljö som upplevs som mer stimulerande. För Pirjo Unnerstad, Head of HR på Ikano Bostad, är jämställdhetsarbetet ett effektivt sätt för att nå en ökad konkurrenskraft. 

– Jag har jobbat hela mitt liv i byggbranschen och har många gånger varit frustrerad eftersom jag sett att vi, på grund av alltför homogena team, inte har kunnat leverera till max. Det säger ju sig själv, frågar du fem personer med liknande bakgrund om hur de vill lösa ett problem så får du fem liknande svar. Med blandade arbetsgrupper når vi både en starkare innovation och skapar de bästa förutsättningarna att möta våra kunder, som ju också är av blandade kön, åldrar och bakgrunder. 

Stark motivation

På Ikano Bostad har man sedan 2014 jobbat extra fokuserat på att öka jämställdheten bland medarbetarna. Då gjordes en mätning som visade att många tyckte att jargong och en del beteenden kollegor emellan var för hårda. 

– Det gav oss en tankeställare och gjorde att motivationen för att påskynda jämställdhetsarbetet ökade ytterligare. Och glädjande nog har medarbetarundersökningarna sedan dess visat på tydliga förbättringar. Till exempel har vi nått ett betydligt högre engagemang, vilket leder till effektivare projekt med lägre produktionsbortfall, säger Pirjo.   

Läs mer om lärlingsprogrammet för kvinnor som vill bli snickare 

Lärlingsprogram för kvinnor

Vägen mot en mer jämställd organisation har egentligen inte varit en – utan många. Man har jobbat med rekrytering, ledarskap och successionsplanering, men också med mer handfasta projekt som ett lärlingsprogram för kvinnor ute på byggarbetsplatserna. 

– Hentverkarna är ett lärlingsprogram där vi har tagit in 16 kvinnor som ska utbildas i tre år. Tanken är att vi genom en större jämställdhet ska få en arbetsplats som passar fler, både kvinnor och män. En studie av projektet som gjordes visar att arbetsmiljön faktiskt förändrades när det kom in fler kvinnor, precis som vi hade önskat. Klimatet blev mer öppet och mindre macho. 

En annan hörnsten för utvecklingen mot en större jämställdhet är förankring i ledningsgruppen och arbete för att ständigt utveckla ledarskapet. 

– Det får inte finnas någon som helst tvekan i ledningen om att detta är något som vi gör till 500 procent, för att utveckla vår organisation. Och jag brukar med en dåres envishet tjata om att detta förändringsarbete också kräver modiga chefer. Chefer som har modet att anställa någon som inte är som de själva och som systematiskt arbetar för att alla medarbetare ska bli sedda och förstådda, oavsett livssituation. 

Ni har vunnit en del priser för ert arbete, bland annat Unionens Guldstegen. Vad betyder det för er?

– Den allra största anledningen till att vi gör det här jobbet är som sagt för att vi vill öka vår konkurrenskraft och värdet i affären. Men att få priser är ju såklart också väldigt roligt! Det är ett pris som nomineras av våra Unionen-medlemmar, vilket gör det extra kul. Det visar att det vi gör uppskattas och blir ett erkännande för hela företaget. För det är verkligen vad det här arbetet är, ett enda stort team work. Om inte alla hade varit så engagerade hade vi aldrig kunnat nå så här långt, säger Pirjo. 

Här kan du lära känna Ikano Bostads styrelse och ledningsgrupp 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?