AF Bostäder tillvaratar geoenergi i norra Lund

AF Bostäder har under hösten genomfört ett pilotprojekt för att tillföra värme genom geoenergi i ett stort antal bostäder på studentbostadsområdet Kämnärsrätten i norra Lund. Projektet är nu färdigt och systemet tas i bruk tidigt nästa år. Förutom sänkta kostnader för uppvärmning ser AF Bostäder stora fördelar i det ständigt pågående arbetet med hållbarhetsutveckling.

Projektet omfattar cirka 100 bostäder på Kämnärsrätten, ett av AF Bostäders större områden i norra Lund. Förutom geoenergiprojektet så pågår ett förtätningsprojekt i stor skala i samma område, cirka 1 500 nya bostäder ska byggas för att ersätta de så kallade Fyrklöverhusen i området.
- Som aktör på studentbostadsmarknaden måste vi vara innovativa och våga tänka annorlunda, ibland är det bättre att riva gamla energislukande byggnader och ibland fungerar en lösning som geoenergi, säger Henrik Krantz, VD AF Bostäder

Geoenergi är den energi som solen tillför marken genom värme. Tekniken för att använda geoenergin innebär att en byggnads värme hämtas från berg, grundvatten eller mark. Energin utvinns sedan genom att använda en nedkyld vätska som cirkulerar i ett slangsystem. När vätskan passerar värmepumpen värmer det upp köldmedium inne i värmepumpen. Efter det komprimeras det och blir en varm gas, leds till en kondensor där den utbyter dess värme till fastighetens värme och varmvattensystem. 
- För att kunna utnyttja geoenergi krävs gynnsamma förutsättningar i marken och bra kalkyler på lönsamhet. På Kämnärsrätten nådde vi ända fram i båda delarna. Vi har undersökt möjligheterna för att använda geoenergi på andra bostadsområden och i nybyggnadsprojekt men först vill vi utvärdera pilotprojektet på Kämnärsrätten, säger Magnus Cederberg, fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder.

Geonenergin kommer att börja användas under 2017. För de boende i det aktuella området kommer det inte att innebära någon skillnad i värmetillförseln. De besparingar som sker i samband med den nya energianvändningen går rakt in i utvecklingen av den övriga verksamheten inom AF Bostäder.
- Vi är en stiftelse, vilket betyder att vi inte har någon vinstutdelning. Vi har inte heller någon ägare som kan skjuta till pengar om det behövs. Vi har också en tydlig uppmaning från våra hyresgäster, vi måste arbeta hållbart och den uppmaningen tar vi på största allvar. Därför är det tacksamt att hitta innovativa, hållbara och utvecklande grepp att stärka vår finansiella utgångspunkt, avslutar Henrik Krantz.

Magnus Cederberg

Utvecklingschef AF Bostäder

046-19 15 43

magnus.cederberg@afb.se

AF Bostäder är ett av Sveriges största studentbostadsföretag med 6 000 bostäder i centrala Lund. Vår uppgift är att äga och förvalta byggnader avsedda som billiga och ändamålsenliga bostäder åt aktiva studenter, idag och imorgon. Det gör vi genom att vara ständigt nytänkande, hållbara och genom att hålla en hög servicenivå. Och just det, vi älskar våra kunder.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?