Stilla på bostadsmarknaden under november

Den senaste månaden var priserna i riket på både bostadsrätter och villor oförändrade. På tre månader har priserna på bostadsrätter stigit +3% och villorna +2%. Årstakten ligger nu på +7% för bostadsrätter och +9% på villor. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

-        Bostadsrättsmarknaden har kommit in i en lugnare period med små rörelser. Centrala Malmö avviker från mönstret och rör sig uppåt +2% senaste månaden. I övrigt har vi små förändringar i storstadsområdena. I Malmöområdet är även årstakten fortsatt hög medan övriga områden ligger under 10%. De lägsta nivåerna hittar vi i centrala Stockholm och Stor-Stockholm där priserna ökat med +4% resp. +5% det senaste året konstaterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

-        Även villamarknaden uppvisar små rörelser den senaste månaden. Och tittar vi på årstakten för storstadsområdena ligger den nära riksnivån: Stor-Stockholm +7%, Stor-Göteborg +10% och Stor-Malmö +8%. Vi kan förvänta oss att marknaden går in i en lugnare period över jul och nyår med färre affärer och fortsatt små förändringar den närmaste tiden avslutar Per-Arne Sandegren.

-        Under november har vi sett en kraftig minskning av bostadsutbudet i Sverige. Antalet nya villor som kom ut på marknaden var 19% lägre i november i år jämfört med motsvarande period förra året. För bostadsrätter var minskningen 14%, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, November 2016 

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket ± 0% + 3% + 7% 37 994
Centrala Stockholm + 1% + 4% + 4% 90 853
Stor-Stockholm ± 0% + 5% + 5% 57 876
Centrala Göteborg ± 0% - 1% + 6% 58 752
Stor-Göteborg ± 0% + 1% + 9% 42 349
Centrala Malmö + 2% + 8% + 16% 30 193
Stor-Malmö - 1% ± 0% + 13% 25 504

Statistiken baseras på försäljningen av 28 132 bostadsrätter under September 2016 - November 2016. Tremånaderssiffran är en jämförelse med Juni 2016 - Augusti 2016, tolvmånaderssiffran med September 2015 - November 2015 och i enmånadssiffran jämförs Augusti 2016 - Oktober 2016 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik VILLOR, November 2016 

VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket ± 0% + 2% + 9% 2 866 000
Stor-Stockholm ± 0% + 2% + 7% 5 335 000
Stor-Göteborg + 1% + 3% + 10% 4 449 000
Stor-Malmö ± 0% + 2% + 8% 3 486 000

Statistiken baseras på försäljningen av 13 828 villor under September 2016 - November 2016. Tremånaderssiffran är en jämförelse med Juni 2016 - Augusti 2016, tolvmånaderssiffran med September 2015 - November 2015 och i enmånadssiffran jämförs Augusti 2016 - Oktober 2016 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik Fritidshus 

FRITIDSHUS 12 mån Medelpris
Riket + 9% 1 573 000

Statistiken baseras på försäljningen av 5 310 fritidshus mellan December 2015 och November 2016. Utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.

Nästa pressmeddelande publiceras den 16 Januari 2017 kl 07:00

Fakta om Svensk Mäklarstatistik AB

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Statistiken är framtagen av SCB - Statistiska Centralbyrån, på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och baseras på över 90 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

På www.maklarstatistik.se är det möjligt att följa utvecklingen på riks-, län- och kommunnivå.

Det går också att följa oss på Twitter: @maklarstatistik

För ytterligare kommentarer vänligen kontakta:

Per-Arne Sandegren, Analyschef Svensk Mäklarstatistik AB 08-588 00 452 eller Hans Flink, Försäljningschef Svensk Mäklarstatistik AB 08-588 00 451

Ingrid Eiken, VD Mäklarsamfundet, 070-669 34 34

Erik Olsson, Ordförande Fastighetsmäklarförbundet, 070-760 66 00

Lars–Erik Nykvist, VD Fastighetsbyrån 0706-07 08 06

Tanja Ilic, VD Svensk Fastighetsförmedling, 0727-33 59 16

Staffan Tell, Pressansvarig Hemnet 0733 – 67 66 85

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?