Cleantech Invest reser 5 miljoner euro till Nocart för accelererad tillväxt på Afrikanska marknaden för förnyelsebar energi

Cleantech Invest portföljbolag Nocart har framgångsrikt signerat en finansieringsrunda på fem miljoner euro. Investerarna inkluderar Cleantech Invest SPV 5 och två finska industrifamiljer. Pengarna kommer att användas för fortsatt accelererad tillväxt av Nocart. 

Cleantech Invest SPV 5 AB, ett svenskt holdingbolag startat av Cleantech Invest, deltar i finansieringen av Nocart med en miljon euro. Cleantech Invest äger 20% av holdingbolaget.  

Cleantech Invest erhåller också en ersättning på 215 000 euro för transaktionen. 

Cleantech Invest effektiva ägande i Nocart är 19.3% efter investeringen. Cleantech Invest samt bolag delägda av Cleantech Invest äger totalt 21.4% av Nocart efter transaktionen. 

Nocart levererar kraftverk för distribuerad elproduktion med stamnätskvalitet som kombinerar förnyelsebara bränslen som sol, vind, biobränsle med tillhörande energilagring. Företaget har växt snabbt och annonserade nyligen att större avtal för leverans av förnyelsebara elkraftverk till Zambia.

Cleantech Invest VD Alexander Lidgren: 

”Detta ger bolaget ytterligare resurser att för att bli ledande på den snabbt växande marknaden för decentraliserad förnyelsebar energi. De nya ägarna har med sig generationer av erfarenhet deltar nu i möjligheten att bygga ett världsledande energibolag inom förnyelsebar decentraliserad energi. Uppbyggnaden av elektricitet i området dit elnätet inte når är utan tvekan en av de största affärsmöjligheterna någonsin och Nocart är i framkanten av den utvecklingen.”

Lidgren fortsätter:

”Nocart är ett bra exempel på ett av våra portföljbolag; De levererar lösningar till den del av en global marknad som växer snabbast och de gör det genom att leverera något som ger ett påtagligt och långsiktigt värde för kunderna såväl som för vårt ekosystem. I Nocarts fall är det att bygga förnyelsebar decentraliserad energi till människor som inte har någon stabil el alls, i regioner där tillväxtpotentialen är stark och i många fall outnyttjad." 

Nocart VD Vesa Korhonen:   

”Vi har lyckats växa snabbt med vinst och vår plan är att fortsätta med det. Vår pipeline med potentiella projekt fortsätter att växa och det totala värdet av dessa är nu över 600MEUR. Detta kapitaltillskott ger oss möjlighet att stärka vår organisation och ta Nocart till nästa nivå."

För mer information, kontakta:

Alexander Lidgren, Managing Director of Cleantech Invest Plc. Tel. 46 73 660 1007, alexander.lidgren@cleantechinvest.com

Vesa Korhonen, CEO of Nocart Oy. Tel:+358 50 5700 952, vesa.korhonen@nocart.fi

Certified Advisor - Access Partners Oy, tel. 358 9 682 9500

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?