Annons

Analys: Förslag i 3:12-utredning kan leda till färre nystartade företag

I går presenterade regeringens utredning för hur skattebestämmelserna för fåmansbolag och 3:12-reglerna kan komma att förändras. Förslagen riskerar att leda till att fler ser färre fördelar med att driva eget bolag vilket kan uppfattas som högre trösklar till nyföretagande. Samtidigt är de redan framgångsrika bolagen vinnare i förslaget då de till och med kan få sänkt skatt med förslaget.

-    Vinnarna på utredningens förslag är de delägare som har betydande ägarandelar i bolag med bra nivå på bolagsvinsten. Trots att hela förslaget innebär skattehöjningar med högst 4,8 miljarder kronor kan förslaget leda till att framgångsrika bolag får sänkt skatt, säger Kent Anderssson, skatteexpert på Söderberg & Partners.

-    Förlorarna är de som startat bolag som kämpar med vinstmarginalerna och där företagaren äger en mindre del av bolaget. Det blir mer piska än morot för denna grupp entreprenörer och kan ses som en tröskel och leda till ett minskat nyföretagande, fortsätter Kent Andersson.

Sammanfattning av analysen:
För den aktieägare utan nämnvärt gränsbelopp men med betydande bolagsvinster att kunna ta i utdelning kan det bli fråga om en skattesänkning medan det för de med stora gränsbelopp som täcker vad som bolaget kan lämna i utdelning får kännas vid en skattehöjning. Förslaget för sannolikt med sig att de som har sparade gränsbelopp kommer att försöka utnyttja dessa innan skatten går upp från 20 till 25 procent.

Ett gynnande förslag är att vid generationsskiften föreslår utredningen att en aktie inte ska 3:12 beskattas enbart på grund av att någon närstående är fortsatt verksam i betydande omfattning i det överlåtna företaget. Förslaget kan leda till att lösa problemet med att generationsskiften av företag till egna barn har beskattats högre än om det skulle säljas till en icke-närstående.

En längre analys går att läsa här: http://newsroom.soderbergpartners.se/kent/vi-har-ett-resultat-312-utredningens-forslag-offentliggjort/

För mer information:
Gustaf Drougge, informationschef, Söderberg & Partners
gustaf.drougge@soderbergpartners.se
Mobil: 076- 149 50 05


Kent Andersson, skatteexpert, Söderberg & Partners
kent.andersson@soderbergpartners.se
0702-428088
Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?