1515

Accelererande bostadspriser efter sommaren

De senaste 1- och 3-månadersperioderna har priserna på bostadsrätter i de tre storstadsområdena fortsatt uppåt mellan +2 och +6%. Rikssiffran på bostadsrätter har minskat med -1% och -5% på 1 resp 3 månader men är en följd av att andelen dyra Stockholms- och Göteborgslägenheter minskar kraftigt under sommaren. Villapriserna ligger still på 1 månad och har rört sig uppåt +1% på 3 månader. Årstakten i riket fortsätter vara hög med +12% för bostadsrätter och +10% för villor.

De senaste 1- och 3-månadersperioderna har priserna på bostadsrätter i de tre storstadsområdena fortsatt uppåt mellan +2 och +6%. Rikssiffran på bostadsrätter har minskat med -1% och -5% på 1 resp 3 månader men är en följd av att andelen dyra Stockholms- och Göteborgslägenheter minskar kraftigt under sommaren. Villapriserna ligger still på 1 månad och har rört sig uppåt +1% på 3 månader. Årstakten i riket fortsätter vara hög med +12% för bostadsrätter och +10% för villor.

-        Att riksmedelpriset för bostadsrätter gått ner på 1 och 3 mån beror uteslutande på att andelen sålda lägenheter i storstadsområdena sjunker kraftigt under sommaren. Lägenheterna där, främst i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg har såpass mycket högre pris per kvadratmeter att när dess andelar sjunker så faller också riksgenomsnittet under sommaren. I samtliga storstadsområden ökar priserna med 2% eller mer. Stor-Malmö toppar prisökningarna med +3% på en månad och +6% på 3 månader säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

-        Vi ser att antalet affärer ökat jämfört med samma period förra året samtidigt som kontrakten skrivs allt snabbare. I Stockholms innerstad ligger prisgenomsnittet på över 88.000 kr/kvm på bostadsrätter och bland innerstadsförsamlingarna finns Hedvig Eleonora som idag ligger över 100.000 kr/kvm i genomsnitt. I Göteborg centrum närmar sig flera församlingar 60.000 kr/kvm med Vasa församling i topp. Genomsnittet den senaste månaden låg på drygt 56.000 kr/kvm, och det är i Göteborg vi haft de största prisökningarna sett över de sista 12 mån med +21%. Tittar vi på villamarknaden är det också anmärkningsvärt med Stor-Stockholms prisökning på +17% samma period, avslutar Per-Arne Sandegren.

-        När Finansinspektionen berättade om ett amorteringskrav för bolån tidigare i år skapade det en febril aktivitet på bostadsmarknaden där många ville sälja och köpa innan reglerna började gälla. Det ska bli intressant att se vad det nya amorteringskravet kommer att få för genomslag på marknaden under hösten, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, augusti 2015

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket - 1% - 5% + 12% 33 656
Centrala Stockholm + 2% + 3% + 17% 88 261
Stor-Stockholm + 2% + 2% + 14% 53 085
Centrala Göteborg + 2% + 2% + 21% 56 461
Stor-Göteborg + 2% + 3% + 20% 38 166
Centrala Malmö + 1% ± 0% + 8% 24 851
Stor-Malmö + 3% + 6% + 11% 23 542

Statistiken baseras på försäljningen av 22 882 bostadsrätter under juni 2015 – augusti 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med mars 2015 – maj 2015, tolvmånaderssiffran med juni 2014 – augusti 2014 och enmånadssiffran jämförs med maj 2015 - juli 2015. Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik VILLOR, augusti 2015

VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket ± 0% + 1% + 10% 2 461 000
Stor-Stockholm + 1% + 2% + 17% 4 924 000
Stor-Göteborg + 1% + 1% + 14% 3 588 000
Stor-Malmö ± 0% + 2% + 11% 3 135 000

Statistiken baseras på försäljningen av 13 250 villor under juni 2015 – augusti 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med mars 2015 – maj 2015, tolvmånaderssiffran med juni 2014 – augusti 2014 och enmånadssiffran jämförs med maj 2015 - juli 2015.

Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik Fritidshus

FRITIDSHUS 12 mån Medelpris
Riket + 9% 1 579 000

Statistiken baseras på försäljningen av 8 204 fritidshus mellan september 2014 och augusti 2015. Utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.

Nästa pressmeddelande publiceras den 14 oktober 2015 kl 08:00

 Följ oss på Twitter! @maklarstatistik

Fakta om Svensk Mäklarstatistik AB

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 85 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs till lika delar av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

www.maklarstatistik.se är det möjligt att följa utvecklingen på riks-, län- och kommunnivå.

För ytterligare kommentarer vänligen kontakta:

Per-Arne Sandegren, Analyschef Svensk Mäklarstatistik AB 08-588 00 452 eller Hans Flink, Försäljningschef Svensk Mäklarstatistik AB 08-588 00 451

Ingrid Eiken, VD Mäklarsamfundet, 070-669 34 34

Erik Olsson, Fastighetsmäklarförbundet, 070-760 66 00

Lars–Erik Nykvist, VD Fastighetsbyrån 0706-07 08 06

Tanja IlicVD Svensk Fastighetsförmedling, 0727-33 59 16

Staffan Tell, Pressansvarig Hemnet 0733 – 67 66 85

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?