Annons

Kontigo Care och Uppsala Spel-beroendecentrum i samarbete

Kontigo Care och Uppsala Spelberoendecentrum tecknar avsiktsförklaring angående pilotprojekt för effektivare spelberoendevård. 

Kontigo Care och Uppsala Spelberoendecentrum tecknar avsiktsförklaring angående pilotprojekt för effektivare spelberoendevård. 

Avsiktsförklaringen befäster Kontigo Cares och Uppsala Spelberoendecentrums gemensamma vilja och intresse att starta ett utvecklingssamarbete kring ett e-hälsosystem som hjälper spelberoende att avhålla sig från alkohol och som skapar en kontinuerlig kontakt med vårdgivaren. Under hösten 2015 kommer Uppsala Spelberoendecentrum att testa ett antal enheter av ”TripleA” i en pilotstudie för att undersöka om nykterhet har en positiv påverkan på behandlingen och minskar risken för återfall i spelberoende.

Samarbetet syftar till fortsatt utveckling av en e-hälsoprodukt som skall användas för vård avsedd för spelberoende. Målet är också att skapa grund för finansiering som kan möjliggöra en framtida studie för att skapa evidens för vård av spelmissbrukare.  

-       Det finns tydliga samband med överdrivet spelande och alkohol. Kontigo Care har tagit fram en produkt som kan hjälpa beroende att bibehålla sin nykterhet. Vi tror att bibehållen nykterhet leder till minskat spelande. Uppsala Spelberoende-centrum är därför mycket positiva till att genomföra en pilotstudie tillsammans med Kontigo Care där resultaten skall användas för att göra vården så effektiv som möjlig, säger Ewa-Karin Ottoson, VD Uppsala Spelberoendecentrum.

-       Vår teknologiplattform byggs i moduler som vi snabbt kan kombinera ihop till nya vårdverktyg för beroendesjukdomar. Samarbetet är ett viktigt steg emot en e-hälsoprodukt för att stödja vården av spelberoende, säger Markku Hämäläinen, PhD, Forskningschef, Kontigo Care.

För frågor gällande Kontigo Care kontakta: info@kontigocare.com

Eminova Fondkommission AB är Kontgio Cares Certified Adviser.

Kontigo Care är ett snabbväxande företag som utvecklar mHealth-system för beroendevård. Genom forskning, i nära samarbete med vårdgivare kombinerat med kvalitetssäkrad utveckling, skapas unika produkter som minskar lidandet hos patienter och deras anhöriga.  Våra innovativa system ger en mer kostnadseffektiv och tillgänglig vård. Bolagets produkter lanseras först i Sverige och vi har ambitionen att bygga ett globalt företag.

Hemsida:  www.kontigocare.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?