ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Bör Sverige avskaffa spelmonopolet?

Sverige - Landet lagom tycks fortfarande stå i valet och kvalet med det statliga spelmonopolet. Men behövs verkligen ett svenskt spelmonopol i framtiden och kommer pengarna sluta rulla in till staten? I vår artikel - Bör Sverige avskaffa spelmonopolet tar vi upp lite mer om denna viktiga fråga där vi även tar fokus på danskarnas licenssystem som infördes 2012. Vad har hänt med Danske Spil - danskarnas motsvarighet till Svenska Spel och vad kan vi dra för lärdomar av detta?

Sverige - Landet lagom tycks fortfarande stå i valet och kvalet med det statliga spelmonopolet. Men behövs verkligen ett svenskt spelmonopol i framtiden och kommer pengarna sluta rulla in till staten? I vår artikel - Bör Sverige avskaffa spelmonopolet tar vi upp lite mer om denna viktiga fråga där vi även tar fokus på danskarnas licenssystem som infördes 2012. Vad har hänt med Danske Spil - danskarnas motsvarighet till Svenska Spel och vad kan vi dra för lärdomar av detta?

Valet 2014 är sedan länge förbi och det parlamentariska kaos som råder i landet tycks ha börjat lägga sig en aning. Minoritetsregeringen ledda av Socialdemokraterna och Miljöpartiet ser ut att sitta vid makten i minst tre år till och frågan många ställer sig är vad som kommer hända under denna period.

Vad händer med byggandet av nya bostäder, den växande ungdomsarbetslösheten, asylinvandringen och nerdragningarna inom äldreomsorg? Ja frågorna är många men en fråga som hamnat lite i skymundan är om Sverige bör avskaffa spelmonopolet eller inte.

En fråga som varit uppe på tapeten ett antal gånger under den senaste mandatperioden där Sverige fått utstå en hel del kritik från EU-kommissionen.

Redan 2012 satte EU-kommissionen ner foten gällande det svenska spelmonopolet. Man menade att det var fel av Sverige att upprätthålla ett spelmonopol i folkhälsans namn samtidigt som det gjordes massiv reklam för spelandet. Men ingenting tycks ha hänt trots EU-kommissionens varningar.

Två år senare hösten 2014 drog EU-kommissionen Sverige inför EU-domstolen då man ansåg att Sveriges spelmonopol bröt mot den fria rörligheten.

Efter detta har regeringen börjat arbeta med att så snabbt som möjligt ta fram ett licenssystem likt det som idag finns i Danmark. Ett licenssystem som bygger på att staten bestämmer vilka speloperatörer som släpps igenom.

Införandet av spellicenser i Danmark startade 2012 och sedan dess har ett 50-tal spelsidor fått licens. Användandet av spellicenser tycks ha fungerat väl i vårt nordiska grannland. Oseriösa spelaktörer har försvunnit och mer pengar har börjat trilla in den danska kassakistan då samtliga spelbolag med licenser i Danmark betalar avgifter för att kunna operera på den danska spelmarknaden. Med den nya spellagstiftningen har Danmark fått en mer reglerad spelmarknad vilket i sin tur lett till en större säkerhet för spelarna.

I Sverige dyker det upp nya spelsajter inom casino och betting titt som tätt och tyvärr är en hel del av dessa väldigt oseriösa. En hel del av de nya sidorna saknar dessutom EU-licens vilket innebär att spelarna har skyldighet att betala vinstskatt. Något som få spelare faktiskt känner till.

Bland de svenska riksdagspartierna är det delade meningar om det svenska spelmonopolet. Ett flertal partier är positiva till en förändring medan SD och V ser ut att vilja behålla det existerande systemet. Hos SD reserverar man sig för ett förslag om licenssystem likt det i Danmark och ifrågasätter om en avreglering av spelmarknaden verkligen är nödvändig. Samma linje kör V som ser Svenska Spel och ATG som en bra kassako till den svenska staten.

Men frågan om en avreglering av det svenska spelmonopolet kvarstår. I snart fyra år har det diskuterats fram och tillbaka kring det spelmonopolet och än verkar man inte kommit fram till någon lösning.

Oro med avreglering

Kritikerna till en avreglering av det svenska spelmonopolet lyfter främst fram risken för ökat spelmissbruk. Men håller verkligen det påståendet och finns där belägg för detta? Låt oss titta lite närmare på saken.

I Storbritannien har spelmarknaden varit avreglerad sedan 2005 men inte påvisat något ökat spelmissbruk. I flera rapporter som tagits fram ligger andelen med spelproblem på samma nivåer som 1999 runt 0,6-0,7 %. Och i Danmark ser vi ut att finna samma mönster. Oron för en explosion av ökat spelberoende är bortblåst. Visst finns det en del belägg för att en ökad tillgänglighet av spel skulle ge fler människor med problem. Men samtidigt tar flera av spelaktörerna ett stort ansvar när det gäller förebyggande av spelmissbruk.

Betsson tar ansvar för spelmissbruk

Betsson fick 2009 pris som det mest ansvarsfulla spelbolaget på marknaden och ett flertal andra spelbolag har tagit efter deras koncept som bygger på att ge god information om spelmissbruk via olika sorters media. Bygga på sig kunskap om sina kunder och iaktta och upptäcka eventuella spelmissbrukare. De utlandsregistrerade spelbolagen satsar generellt klart mer pengar på förebyggandet av spelmissbruk än exempelvis Svenska Spel och ATG, vilket också talar emot ett svenskt spelmonopol på sikt. Ett avskaffande av dagens spelmonopol skulle sannolikt ge mer pengar till behandling och i förebyggande syfte av spelare drabbats av speldjävulen.

Ålderskontroller hos Tipico

I Tyskland har spelbolaget Tipico över 750 spelombud runt om i landet. För att komma in hos dessa står det klart och tydligt i dörren att man måste vara över 18 år. Väl inne i spelbutiken görs noggranna kontroller av de spelare som tycks vara runt 18 år. Likt det man gör på Systembolaget för de personer som är under 20 år. Innan man lägger ett spel kan personalen fråga om ID-handling för att bestyrka att spelaren är 18 år och uppåt. Då och då görs stickprov av staten vilket innebär böter om inte detta tillämpas.

Historik av spelandet i Sverige

I årtionden har Sverige och svenskarna präglats av ett flertal statliga monopol i landet. Men allt fler har försvunnit: Apoteket och Televerket är några exempel. Dock har vi kvar ett par stycken däribland Systembolaget och Svenska Spel samt ATG.

Spelandet i Sverige går långt tillbaka i tiden. Redan under slutet av 1700-talet erbjöds spel och lotterier i landet, vilket också kom att skapa en hel del debatt. Men det var inte bara i Sverige som spelandet var ett intressant diskussionsämne även runtom i Europa snackades det om hur man skulle kunna få bukt med ett allt mer eskalerat spelande. Fler och fler debatter tog vid och som följd av detta införde Sverige sitt första förbud 1840.

Förbudet hävs

1896 är ett årtal som finns inskrivet i den svenska spelmarknadens historia. Det var nämligen då som Penninglotteriet åter erbjöd lotteri. Och lotterierna kom snabbt att vinna mark både i storstäderna och de mindre byarna på landet. Ett nöje som förgyllde den trista vardagen med lite spänning.

Vadslagning i Sverige

Spelande på sport och övriga events var under lång tid ganska okänt i Sverige, men under 20-talet blev även denna spelform allt vanligare. Betting som företeelse kom främst från Storbritannien där det var populärt att ha vadslagning på fotboll och hästar. Denna vadslagning var ännu olaglig i Sverige och spelet på detta skedde svart där många människor blev lurade på sin vinst, vilket också ledde till en hel del rättsliga tvister där spelarna inte hade någon större chans att vinna.

Den sittande regeringen under denna period kände därför behovet av en reglerad marknad för tips och spel. 1934 startades Tipstjänst AB, för att stävja den illegala vadslagning som blivit ett stort problem i samhället. Tipstjänst AB fick ensamrätt på spelverksamheten vilket innebar att det svenska spelmonopolet var igång. Regeringen beslutade även att allt överskott från Tipstjänst skulle tillfalla svensk idrott.

Från 1934 och 9 år framåt var Tipstjänst AB privatägt. 1943 övergick företaget i statlig ägo och efter detta årtal gick majoriteten av vinsten till statskassan istället för idrotten.

Nya spel introduceras

Men allt var dock inte frid och fröjd med det svenska spelmonopolet. Speldebatten skulle nämligen ta ny fart i mitten av 40-talet då roulette, slots och blackjack introducerades på den svenska spelmarknaden. Det skulle dock dröja innan åtgärder gjordes. 1979 förbjöds tillfälligt spel på slots i Sverige, ett förbud som dock kom att hävas 16 år senare då en ny lotterilag gjorde det möjligt för staten att dela ut tillstånd för slots hos restauranger och pubar från norr till söder, runt om i landet. 

1997 grundas nuvarande Svenska Spel efter en sammanslagning mellan Tipstjänst AB och Penninglotteriet. Sedan dess har Svenska Spel tillsammans med ATG varit ensam aktör på den svenska spelmarknaden.

Behövs ett svenskt spelmonopol? 

Om det inte vore oron för ett eskalerande spelmissbruk och en sinande kassakista till staten skulle troligen det svenska spelmonopolet varit historia vid det här laget. Men i Sverige tycks vi ha en ganska försiktig syn på saker och ting vilket många gånger kan vara ganska frustrerande men samtidigt igen en viss trygghet.

Skyddsnät för svenskar

Vad gäller införandet av Systembolaget så handlade mycket om att skydda de svenska medborgarna från missbruk och ha god kontroll över den allmänna folkhälsan i landet. Med begränsad tillgång, tidigare bara vardagar hoppades beslutsfattarna i Sverige att supandet skulle minska. Men allt med Systembolaget har inte varit frid och fröjd och folk har lyckats få tag på alkohol ändå. Många började bränna hemma och på senare år är det vida känt med turerna ner till Tyskland för att handla tillbaka den svenska ölen och spriten.

Så fungerar verkligen ett statligt monopol likt Systembolagets alkoholmonopol? Kanske till viss del men det dricks ändå en hel del i Sverige. Under 2014 var snittet 13,3 liter i ren alkohol vilket bara var marginellt mindre än vad tyskar och danskar drack.

Med andra ord är mycket taget ur luften när det gäller riskerna att folk skall spela mer bara för att svenska spelmonopolet skulle försvinna. Ett reglerat licenssystem likt det man har i Danmark och Storbritannien hade inte bara fått en bättre kontroll på spelmarknaden det hade också tillfört mer pengar till den svenska staten i form av avgifter och skatter. Dessutom skulle ett flertal av de spelaktörerna flytta från Malta till Sverige vilket skulle generera i mer skatteintäkter och fler arbetstillfällen på hemmaplan.

Positiv utveckling för Danske Spil

Efter att ha kastat en snabb blick över sundet till Danmark kan vi se att Danske Spil har lyft. I motsats till vad kritiker varnat för har den danska motsvarigheten till Svenska Spel fått ett rejält lyft. Den stora skillnaden mellan Svenska Spel och Danske Spil är att Danske Spil konkurrerar på samma villkor som alla övriga spelbolag på nätet. Detta innebär samma skatter och avgifter vilket gör att de kan erbjuda konkurrenskraftiga odds till sina spelare, vilket medfört att allt fler danskar valt att spela hos Danske Spil före utländska konkurrenter.

Efter licensinförandet i Danmark har Danske Spil ökat sin andel av sportsbetting på marknaden. Idag ligger man på mellan 60 och 70 % av totalen. Sedan det nya systemet i Danmark kickade igång 2012 har Danske Spil bara visat positiva siffror. Första året gjorde man en vinst på hela 13,8 % jämfört med året innan och under första halvåret 2013 fortsatte man öka med 5,2 %.

Hur fungerar det svenska spelmonopolet idag?

Den nuvarande spelmarknaden i Sverige vad gäller spel och betting styrs i mångt och mycket lotterilagen (1994) och casinolagen (1999).

Lotterilagen kräver att alla lotterier i Sverige skall ha tillstånd som sker under offentlig kontroll. Ett par orsaker till instiftandet av denna lag är att förhindra kriminalitet, skydda konsumenter och motverka sociala och ekonomiska skador bland svenska medborgare.

Dessutom kan staten med hjälp av denna lag, styra överskottet och täppa till hål som behöver fyllas.

Trots det rådande spelmonopolet i Sverige har det under senare tid duggat tätt med diverse reklam från privatägda spelbolag. Dessa spelbolag där ett flertal är svenskägda står registrerade utomlands i de flesta fall på Malta. Dessa spelbolag har möjlighet att göra reklam både i tidningar och massmedia vilket skapat en hel del förvirring hos folk. Så vad innebär egentligen spelmonopolet i Sverige? Och finns det någon nytta med att fortfarande ha det?

Med internets intåg har det blivit allt svårare för Svenska Spel och ATG. Konkurrenterna blir allt fler och villkoren de jobbar på är klart mycket bättre då de slipper betala svensk skatt och andra dyra avgifter. Det enda Svenska Spel och ATG kan luta sig tillbaka åt är att de har ensamrätt på fysiska spelbutiker. Inga spelbutiker får idag erbjuda något annat än spel från Svenska Spel och ATG. Men tendensen är att allt fler väljer att placera spel på dator, mobil och surfplatta vilket gör deras försprång allt mindre.

Så frågan är om inte ett licenssystem likt danskarnas även gynnat ATG och Svenska Spel? Men blicken i kristallkulan är det svårt att ge ett tydligt svar på denna fråga men mycket talar för att det nuvarande spelmonopolet snarare missgynnar än krediterar ATG och Svenska Spel. Svenska Spel skulle kunna utveckla sin verksamhet till andra länder i samma ögonblick som man slutar vara en monopolaktör. Det är ganska osannolikt att Svenska Spels och ATGs marknadsandel bara skulle försvinna i det tomma intet. Det mest troliga är att de även efter en avreglering av monopolet skulle vara de klart största aktörerna på marknaden. Dessutom skulle Svenska Spel och ATG få tävla på samma villkor som övriga aktörer vilket på sikt skulle gynna dem.

Hur påverkas bonusar?

Om det svenska spelmonopolet skulle försvinna finns där säkert folk som kommer undra hur det kommer påverka dem som spelare? Kommer oddsen vara lika bra och hur blir det med bonusar? Har spelbolagen möjlighet att ge samma bonusar som idag?

Svaret på den frågan är Ja. Visserligen kommer utbudet av aktörer troligen begränsas men samtidigt kommer konkurrensen öka ytterligare vilket troligen kommer ge ännu bättre bonusar än vad som erbjuds idag. Detta för att locka till sig spelare.

I Danmark erbjuder casinos och spelbolag generösa bonusar och återkommande kampanjer i kampen om att locka till sig nya kunder. Något som bäddar upp ett ordentligt smörgåsbord för oss spelare.

Fördelarna med en avreglering av det svenska spelmonopolet

Innan man sitter med facit i hand är det givetvis inte speciellt lätt att sia om vad som är bäst. Att följa danskarnas väg och införa ett licenssystem istället för dagens omoderna spelmonopol. Eller bara köra på och hoppas på att EU tröttnar?

Efter en hel del research ser vi dock inga större nackdelar utan snarare fördelar med en avreglering av det svenska spelmonopolet. Med ett införande av ett licenssystem a la Danmark skulle spelbolagen tvingas betala avgifter till staten som i sin tur innebär mer pengar till behandling och förebyggande av spelmissbrukare. Dessutom slipper vi bombaderas av massvis med reklam och spam från oseriösa spelaktörer som just nu förpestar stora delar av den svenska spelmarknaden online.

Danskarna må kanske inte ha lika stort utbud av spelbolag som vi i Sverige men de spelbolag som erbjuds har hårda krav på sig vilket innebär att spelaren är i trygga händer.

Här listar vi kortfattat fördelarna med ett licenssystem:

  • Filtrerar bort oseriösa aktörer
  • Mer pengar till staten
  • Mer pengar till idrotten
  • Mer pengar till behandling och förebyggande av spelmissbruk
  • Alla aktörer tävlar på samma villkor
  • Mer reglerad spelmarknad

Det återstår att se vad som händer med det svenska spelmonopolet men räkna inte med någon förändring den närmsta tiden då regeringen inte tycks prioritera denna fråga, trots påtryckningar från EU-kommissionen. Men visst hade ett liknande system som danskarna har kört igång även fungerat i Sverige. 

Game Lounge Limited
102, Triq IL Windsor, Sliema, Malta
Mobil: +356 99170863
Email: info@affiliatedream.eu

Game Lounge i korthet
Game Lounge Ltd är ett Malta baserat online bolag som fokuserar på spel/affiliate-marknaden i Skandinavien. Bolaget äger och opererar mer än 300 websidor med mer än 40 speloperatörer som samarbetspartners, och växer kraftigt. Exempel på sidor som opereras av bolaget är www.sveacasino.com, www.sveacasino.se,  www.mrbet.se, www.norgekasino.com, www.spillboden.com, www.suomicasino.com, www.casinovalet.se, www.casinovinnaren.com och www.freespinsguide.se. Bolaget sysselsätter 15 personer med målet att växa ytterligare både organiskt och via förvärv. 

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer