1515

Sentor hittar säkerhetsbrist i populärt Google Chrome-tillägg

Analytiker på IT-säkerhetsföretaget Sentor har hittat en allvarlig säkerhetsbrist i ett mycket populärt Google Chrome-tillägg. Tillägget har laddats ned ca 1,2 miljoner gånger och potentiellt kan en enkel aktivering av tillägget leda till att din personliga webb- och browserhistorik skickas vidare till ett IP i USA.

Analytiker på IT-säkerhetsföretaget Sentor har hittat en allvarlig säkerhetsbrist i ett mycket populärt Google Chrome-tillägg. Tillägget har laddats ned ca 1,2 miljoner gånger och potentiellt kan en enkel aktivering av tillägget leda till att din personliga webb- och browserhistorik skickas vidare till ett IP i USA.

Det är analytiker som arbetar med anti scraping-tjänsten ScrapeSentry som har upptäckt att tillägget Webpage Screenshot, som är avsett att hjälpa användare att ta och lagra skärmdumpar, i det dolda har en förmåga att stjäla din webbinformation. 

Sentors grundare Martin Zetterlund, som även är affärsområdesansvarig för ScrapeSentry förklarar:
“ScrapeSentrys kärnverksamhet är att upptäcka och blockera web scraping som bryter mot användarvillkoren på våra kunders webbplatser. I det här fallet identifierade vi ett ovanligt mönster i trafiken till en av våra kunders webbplatser, vilket larmade våra analytiker att något var väldigt fel.”

Efter vidare analys upptäcktes att Chrome-tillgägget innehöll skadlig kod som kan användas för att skicka kopior av din webbinformation till en server i USA. Rent konkret innebär det exempelvis att data som ditt användarnamn och rubriken på dina mail i Gmail omedvetet kan skickas vidare. Annat som kan läcka är exempel information om de webbplatser du har besökt eller kritisk information från webbaserade CRM eller ärendehanteringssystem.

Säkerhetsanalytiker Cristian Mariolini som ledde teamet som hittade bristen drar slutsatsen:
”Följderna av detta kan vara stora för de individer som har hämtat ned tillägget. Man kan ställa sig frågan vad som händer med den personliga informationen och vilka motiv som ligger bakom, men det är svårt att säga något annat än att det är högst illavarslande. Och dessutom kan tillägget, om det inte stoppas, vid vilken tidpunkt som helst uppdateras med ny skadlig funktionalitet. Vår förhoppning är att Google snarast utreder det här och plockar bort tillägget för allmän nedladdning.” 

Kontaktperson

Tomas Wahlstedt
Marknadschef

Björns Trädgårdsgränd 1 
116 21 Stockholm 
070-757 30 09 
http://www.sentor.se/ 
tomas.wahlstedt@sentormss.com


Företagsinformation

Sentor erbjuder innovativa managerade säkerhetstjänster till kunder över hela världen. Med ett Security Operations Center bemannat av säkerhetsanalytiker 24/7 och med den senaste teknologin på marknaden, kan Sentor upptäcka och blockera attacker för våra kunder i nära realtid.Sentor har även ett team av högkvalificerade säkerhetskonsulter som stöttar företag med tjänster inom informationssäkerhet och teknisk IT-säkerhet.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från HSBAnnons

Så etablerar man hållbara fastigheter på en het marknad

Bostadsmarknaden är glödhet, men samtidigt iskall. 

Nyproducerade bostäder blir dyra och stora grupper står utan möjlighet att köpa en egen bostad.

– HSB har tagit ställning för att bygga hållbart, men vi vill också inkludera de sociala aspekterna så att vi bygger mer för fler, säger Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad.

Här bygger HSB i hela landet 

En redan het bostadsmarknad har det senaste året fått skjuts av pandemin som har fått efterfrågan på bostäder i attraktiva områden att rusa.

– Vi spenderar mycket tid hemma nu vilket har uppvärderat bostaden, säger Jonas Erkenborn.

– Det faktum att den rekordlåga räntan dessutom gör bostaden attraktiv som investeringsobjekt, och att många ser en möjlighet att göra en bra affär, har lett till en mycket het marknad i många områden i landet.

Men trots att det generellt sett är billigt att låna pengar stänger bolånetak och amorteringskrav effektivt ute de unga från möjligheten att köpa sin egen bostad.

– Vi som har kommit en bit i karriären och har jobb som har klarat sig bra under pandemin har möjligheter på bostadsmarknaden. Men myntets andra sida är att många grupper inte har möjlighet att låna alls och antingen förblir trångbodda eller inte ens kan skaffa en bostad. Marknaden är inte het för alla. 

Prisvärda bostäder i småhusform

HSB och övriga aktörer inom byggbranschen har de senaste åren satsat mycket tid och resurser för att utveckla ett miljömässigt och mer hållbart byggande. 

I det arbetet har HSB tagit ett strukturerat grepp kring ett hållbart byggande med processtyrning och miljövänliga materialval, samtidigt som den sociala hållbarheten levereras genom en trygg och stabil bostadsrättsförening.

– Vi på HSB är väldigt stolta över att ha en historia av att utveckla och förbättra boendesituationen för de många människorna, och det vill vi göra även nu. Vi vill bygga mer för fler så att bland annat unga människor med vanliga jobb har råd att köpa en egen bostad.

För att åstadkomma det gör HSB flera egna insatser, bland annat breddas nu verksamheten genom att även erbjuda prisvärda bostäder i småhusform. 

Dessutom arbetar man med att minska sina byggkostnader genom ta fram typlösningar för till exempel trapphus och badrum som ökar repeterbarheten i produktionen.

– I och med att vi är kostnadseffektiva kan vi öppna nya marknader för bostadsrätter. Dessutom blir det spännande att följa de flyttrörelser ut från stadskärnan som har uppstått i och med pandemin, och se hur vi kan erbjuda prisvärda bostadsrätter med hjälp av goda kommunikationer även i mindre centrala lägen.

Utvecklar samhällen från grunden

Just nu håller HSB bland annat på att utveckla nya stadsdelar i kommunerna runt Stockholm.

– Jag är väldigt stolt över HSB:s tradition att etablera nya bostadsområden, där vi får vara med och utveckla hållbara samhällen från grunden och på så sätt fortsätta vara en samhällsbyggare.

Samtidigt menar Jonas Erkenborn att det krävs insatser även från politiskt håll för att komma till rätta med problemen.

– Vi på HSB vill underlätta för våra medlemmar att köpa sin bostad. Men ska man kunna köpa en bostad krävs det att man får låna, till exempel med hjälp av startlån eller subventionerat bosparande. Det krävs en sammanhållen bostadspolitik där finansiering, myndighetsprocesser och en utbyggd infrastruktur är viktiga delar i en komplex samhällsbyggnadsprocess. 

Här bygger HSB i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?