Annons

OrganoClick AB raises gross SEK 75 million in new equity and applies for listing on Nasdaq First North

Press release issued by OrganoClick AB on 10 February 2015

Not for release, publication or distribution, directly or indirectly, in the United States, Australia, Canada, Hong Kong or Japan, or any other jurisdiction in which the distribution or announcement would be unlawful or require additional measures.

Cleantech company OrganoClick AB raises gross SEK 75 million in new equity and intends to list its shares on Nasdaq First North with first day of trading expected on 16 February 2015The capital will be used to scale up the companies sales and marketing activities for its green chemical and material technologies.

Press release issued by OrganoClick AB on 10 February 2015

Not for release, publication or distribution, directly or indirectly, in the United States, Australia, Canada, Hong Kong or Japan, or any other jurisdiction in which the distribution or announcement would be unlawful or require additional measures.

Cleantech company OrganoClick AB raises gross SEK 75 million in new equity and intends to list its shares on Nasdaq First North with first day of trading expected on 16 February 2015The capital will be used to scale up the companies sales and marketing activities for its green chemical and material technologies.

On 9 February 2015, the Board of Directors of OrganoClick AB (“OrganoClick”) resolved to issue 11,029,412 new shares through a directed new share issue to Nordic institutional investors and other qualified investors (the “Private Placement”). The price of the new shares was set at SEK 6.80 per share, corresponding to a gross equity raising amounting to SEK 75 million. OrganoClick will have a total of 66,067,861 shares outstanding following the Private Placement.

OrganoClick intends to use the proceeds from the Private Placement primarily to scale up the sales and marketing organization in the business areas Performance textiles & nonwoven and Fiber composites & paper products, as well as to support the current strong growth in the business area Functional wood.

OrganoClick has applied to have its shares listed on Nasdaq First North with expected first day of trading on or about 16 February 2015 under the ticker symbol “ORGC” (ISIN: SE0006510335).

A company description will be published on OrganoClick’s website (www.organoclick.com) prior to the listing of OrganoClick’s shares on Nasdaq First North.

Pareto Securities AB acted as sole manager and bookrunner in connection with the Private Placement and will act as the certified adviser for OrganoClick on Nasdaq First North. Gernandt & Danielsson Advokatbyrå acted as OrganoClick’s legal advisor with regards to the Private Placement.

For more information, please visit OrganoClick’s website at www.organoclick.com or contact:

Mårten Hellberg, CEO OrganoClick AB

Mail: marten.hellberg@organoclick.com | Tel: +46 70 716 48 90

OrganoClick is a Swedish cleantech company that develops, produces and markets functional materials based on environmentally friendly fiber chemistry. Examples of products that are marketed by OrganoClick are the water repellent fabric treatment OrganoTex®, the flame and rot-resistant timber OrganoWood® and biocomposite materials. OrganoClick was founded in 2006 as a commercial spin-off company based on research performed at Stockholm University and the Swedish University of Agricultural Sciences within environmentally friendly fiber chemistry. OrganoClick has won a number of prizes, such as "Sweden's Most Promising Start-up" and "Sweden's Best Environmental Innovation", and has also received a number of awards, such as the World Wildlife Fund (WWF) "Climate Solver" award and has also appeared two years on the Affärsvärldens and NyTekniks list of Sweden's top 33 hottest technology companies. OrganoClick has its head office, production and R&D located in Täby, north of Stockholm.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se

Innehåll från AfryAnnons

AFRY tar compliancehanteringen till nästa nivå: ” Vi har förmågan och verktygen industrin behöver”

Proaktiv compliancehantering är nyckeln till ett hållbart och uthålligt företagande, menar Jonas Ferngren, Senior Compliance&Quality Engineer på Specialized operational excellence på Afry.
Proaktiv compliancehantering är nyckeln till ett hållbart och uthålligt företagande, menar Jonas Ferngren, Senior Compliance&Quality Engineer på Specialized operational excellence på Afry.

Fler och omfattande uppdateringar av lagar, standarder och krav kring produktsäkerhet och miljöregelverk ställer höga krav på  företagen och kräver både kompetens och tid. Genom att digitalisera processerna hjälper AFRY företag inom alla branscher att nå högre effektivitet, minimerad risk och övergripande kontroll på sitt compliance arbete.

Regelefterlevnad, eller compliance management som det även kallas, är kontrollsystemet för att säkerställa att lagar och regler för ett företags produkter och tillverkning följs. För en global produktportfölj blir det snabbt stora mängder data från egen verksamhet såväl som underleverantörer som krävs och länkas för att kunna påvisa att alla baskrav uppfylls. Samtidigt ändras kravbilden ständigt med nya uppdateringar och tillkommande krav under en produkts livscykel.  

Stora risker

Det är en utmaning för många företag att på ett effektivt sätt både identifiera vad som ska göras och minimera eventuella risker. Följs inte reglerna riskerar man att ekonomi och varumärke skadas. 

– Det är viktigt att man ser på compliance som en investering och att hela tiden sträva mot ett proaktivt arbetssätt. Det innebär en viss kostnad men den är garanterat mindre än alternativet och när något gått fel är kostnaden är väsentligt högre, säger Jonas Ferngren, Senior Compliance & Quality Engineer på Specialized operational excellence på Afry, en enhet som fokuserar på regelefterlevnad inom systemförsäljning, produktutveckling, produktion och eftermarknad. 

Plattform effektiviserar compliancehanteringen

Genom att digitalisera processerna kring regelefterlevnad vill Afry hjälpa företag att förflytta sig mot ett mer proaktivt förhållningssätt. Ett led i digitaliseringen var förvärvet av ZERT, ett företag med cloudbaserade lösningar som samlar risk- och kravhantering på ett och samma ställe. Plattformen gör det enkelt för företag att såväl identifiera som värdera och kommunicera riskerna.

– Det är en kraftfull SaaS-plattform som ökar företags effektivitet och minskar riskerna. Systemet har den funktionalitet som företagen behöver för att tydligt visualisera var man befinner sig i de olika processerna på ett spårbart och kvalitetssäkrat sätt. Verksamheten som förvaltar och supportar lösningen är även ISO 27001-certifierad för att ge kunderna en trygghet kring informationssäkerhet, säger Jonas Ferngren. 

Rådgivning och tydlig uppföljning

För en avancerad produkt eller maskin med hårdvara, trådlös kommunikation, kemikalier, mjukvara med mera blir regelverken fort komplexa. Då har man har stor nytta av rådgivning och effektivt systemstöd. Genom sin bredd har Afry kompetens som täcker de flesta marknader och branschspecifika krav. 

– När kunderna kommer till oss vill de ha stöd och rådgivning för att veta att man gjort det man ska. I vårt system finns checklistor mot direktiv, standarder och krav som ger en tydlig överblick. Här hjälper vi även till att skapa processer och governance för att säkerställa regelverksuppfyllnad över tid, förklarar Jonas Ferngren. 

Läs mer om AFRY här

Mer från Afry

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Afry och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera