1515

Stillastående bopriser i november

Priserna på bostadsrätter och villor i riket var oförändrade den senaste månaden. På tre månader har bostadsrätterna ökat +5%, medan villorna ökat med +2%. De senaste 12 månaderna har bostadsrätter ökat med +16% och villor +12%. Detta enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Priserna på bostadsrätter och villor i riket var oförändrade den senaste månaden. På tre månader har bostadsrätterna ökat +5%, medan villorna ökat med +2%. De senaste 12 månaderna har bostadsrätter ökat med +16% och villor +12%. Detta enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

-        Bostadsrättsmarknaden uppvisar små förändringar men en varierad bild i regionerna. I Stor-Göteborg har priserna gått ner med -1% och i de centrala delarna med -2%. I centrala Stockholm har priserna gått ner -1% medan dom är oförändrade sett till hela länet. Samtidigt har priserna ökat med +1% i centrala Malmö medan dom gått ner -2% i Stor-Malmö. Även villamarknaden karaktäriseras av små förändringar i storstadsregionerna. Oförändrat i Göteborg och +1% i Stockholm och Malmö konstaterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

-        Det är normalt att marknaden går in i ett lugnare tempo inför årsskiftet, trots det är årstakten fortsatt hög för både villor och bostadsrätter. Genomsnittspriset för en villa i Sverige var under november månad 2.770.000, att jämföra med 2.550.000 samma tid förra året. Motsvarande genomsnittliga kvadratmeterpris för en lägenhet är nu 36.000 kr och kan jämföras med 30.000 kr. Givetvis med stora variationer runt om i riket avslutar Per-Arne Sandegren.

-        De senaste fyra veckorna har det kommit ut 8.166 bostadsrätter på marknaden vilket är en rekordnotering. Det har inte kommit ut så många bostadsrätter under någon motsvarande period sedan Hemnet började föra statistik 2008. Samtidigt gör dock den mycket snabba försäljningshastigheten för bostäder att det tillgängliga utbudet är rekordlågt, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, november 2015

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket ± 0% + 5% + 16% 35 995
Centrala Stockholm - 1% + 2% + 18% 86 838
Stor-Stockholm ± 0% + 7% + 18% 54 841
Centrala Göteborg - 2% ± 0% + 19% 53 391
Stor-Göteborg - 1% + 2% + 19% 37 815
Centrala Malmö + 1% + 5% + 12% 25 738
Stor-Malmö - 2% - 1% + 12% 22 514

Statistiken baseras på försäljningen av 27 947 bostadsrätter under september 2015 - november 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juni 2015 - augusti 2015, tolvmånaderssiffran med september 2014 - november 2014 och i enmånadssiffran jämförs augusti 2015 - oktober 2015 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik VILLOR, november 2015

VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket ± 0% + 2% + 12% 2 769 000
Stor-Stockholm + 1% + 4% + 17% 5 221 000
Stor-Göteborg ± 0% + 4% + 15% 4 160 000
Stor-Malmö + 1% + 2% + 11% 3 607 000

Statistiken baseras på försäljningen av 13 856 villor under september 2015 - november 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juni 2015 - augusti 2015, tolvmånaderssiffran med september 2014 - november 2014 och i enmånadssiffran jämförs augusti 2015 - oktober 2015 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik Fritidshus

FRITIDSHUS 12 mån Medelpris
Riket + 11% 1 639 000

Statistiken baseras på försäljningen av 8 255 mellan december 2014 och november 2015. Utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.

Nästa pressmeddelande publiceras den 15 januari 2016 kl 08:00

Fakta om Svensk Mäklarstatistik AB

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Siffrorna baseras på cirka 85 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av Hemnet HNS AB som i sin tur ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

På www.maklarstatistik.se är det möjligt att följa utvecklingen på riks-, län- och kommunnivå.

Det går också att följa oss på Twitter: @maklarstatistik

För ytterligare kommentarer vänligen kontakta:

Per-Arne Sandegren, Analyschef Svensk Mäklarstatistik AB 08-588 00 452 eller Hans Flink, Försäljningschef Svensk Mäklarstatistik AB 08-588 00 451

Ingrid Eiken, VD Mäklarsamfundet, 070-669 34 34

Erik Olsson, Ordförande Fastighetsmäklarförbundet, 070-760 66 00

Lars–Erik Nykvist, VD Fastighetsbyrån 0706-07 08 06

Tanja Ilic, VD Svensk Fastighetsförmedling, 0727-33 59 16

Staffan Tell, Pressansvarig Hemnet 0733 – 67 66 85

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från KIAAnnons

Ny teknik och ultrasnabb laddning – nu lanseras Kia EV6 i Sverige

Kia EV6 har kallats för en av årets mest efterlängtade modeller.

Det gäller inte minst här i Sverige när bilen nu lanseras.

Här är detaljerna som förklarar varför elbilen Kia EV6 väcker sådan uppmärksamhet.

Kia EV6 – den nya generationens elbil

EV6 är Kias första elbil som är baserad på den nya elbilsplattformen E-GMP (Electric Global Modular Platform). Denna har stöd för 800 volts-teknik, vilket gör det möjligt med ultrasnabb laddning. Vid en laddstation med minst 240 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med det stora batteriet på 77,4 kWh, och batteriets placering i golvet skapar rymlighet i kupén och ett platt golv för bästa komfort.

Lång räckvidd

Elbilen, som lanseras hos de svenska Kia-återförsäljarna helgen 13-14 november, släpps först i tre olika versioner: EV6, EV6 Plus och GT Line. Kia EV6 och EV6 Plus finns med bakhjulsdrift, EV6 Plus går även att få med fyrhjulsdrift och GT Line finns endast med fyrhjulsdrift. EV6 Plus och EV6 GT Line med fyrhjulsdrift, det vill säga med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln – har sammanlagt 325 hästkrafter. EV6 med bakhjulsdrift har en räckvidd på upp till 528 kilometer på en laddning, enligt WLTP.

I slutet av nästa år kommer en fjärde version – toppmodellen Kia EV6 GT. Den är också fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln. Kia EV6 GT har sammanlagt 585 hästkrafter. 0 till 100 km/h klaras av på 3,5 sekunder och topphastigheten anges till 260 km/h.

Stolar av återvunna PET-flaskor

När det kommer till interiören hos Kia EV6 är det första man ser en dubbel panoramaskärm (dubbla 12,3-tumsskärmar) med intuitiva menyer och ett användarvänligt gränssnitt.

Intill förarplatsen finns en rejäl mittkonsol som rymmer växelväljaren, plats för mobiltelefonen och touchknappar för bland annat stol- och rattvärme.

Med en AR head-up display projiceras viktig information på vindrutan så att föraren lätt kan hålla koll och få guidning till sin destination.

Stolarna i nya EV6 är utformade med komfort i fokus och är klädda i veganskt läder eller mockaimitation, som tillverkats av återvunna PET-flaskor. I sätena, som går att fälla som vilostolar, är det enkelt och bekvämt att ta igen sig en liten stund medan batterierna laddas.

Dragkapacitet på 1600 kilo

Det är inte bara räckvidden, den ultrasnabba laddningen och de dubbla panoramaskärmarna som gör att Kia EV6 sticker ut.

Här finns en mängd tekniska funktioner som assisterar i vardagen, såsom döda-vinkel-varnare, varning för bakomvarande trafik, värmepumpsystem för effektiv uppvärmning/nedkylning av kupén, adaptiv farthållare med stop and go, parkeringssensorer fram och bak och elmanövrerad baklucka.

Oavsett version stoltserar Kia EV6 dessutom med dragkapaciteten på 1600 kg.

Kia EV6 kan även fungera som en mobil powerbank. Den är utrustad med en vehicle-to-load-funktion (V2L) och kan användas för att ladda och driva andra elektriska apparater som man kan behöva till exempel vid olika utomhusäventyr. Bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW vilket gör att EV6 till och med kan användas för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Kia EV6 lanseras hos de svenska Kia-återförsäljarna helgen 13-14 november.

Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?