1515

Halvårsrapport januari – juni 2014

Sammanfattning januari–juni 2014

 • Hyresintäkterna uppgick till 986 mkr (951).
 • Förvaltningsresultatet uppgick till 370 mkr (318).
 • Värdeförändringar på fastigheterna uppgick till -86 mkr (-6) och värdeförändringar på derivat uppgick till -352 mkr (276).
 • Periodens resultat efter skatt uppgick till -194 mkr (350).
 • Marknadsvärdet på fastigheterna uppgick till 23 929 mkr (21 518).
 • Under andra kvartalet förvärvade Hemsö en rättsväsendeportfölj bestående av fyra fastighter för 2 mdr kronor, en vårdfastighet      i Jönköping för 200 mkr samt två nybyggda omsorgsfastigheter i Borlänge för 96 mkr. Vidare förvärvades ett äldreboende i Dresden, Tyskland, för 60 mkr.
      

–   Förvaltningsresultatet uppgick till 370 mkr (318), en ökning med 16 procent. Ökningen är ett resultat av ett förbättrat driftnetto i identiskt bestånd samt genomförda förvärv och lägre finansieringskostnader. Hemsös långsiktiga fokus på en effektiv förvaltning och breddad finansiering ger önskad effekt säger Hemsös VD Per Berggren.

För fullständig rapport, se bifogad pdf.

Per Berggren, VD                        08-501 170 01

Eva Bång, CFO                            08-501 170 55

Hemsö är Sveriges ledande privata ägare av samhällsfastigheter. Verksamheten består i att äga, förvalta och utveckla fastigheter för äldreboende, skola, vård och rättsväsende. Hemsö finns i 90 svenska kommuner, 15 tyska städer och sedan 2013 även i Finland. Vår vision är att vara den bästa fastighetsvärden för samhällsservice. Det innebär att vi ska skapa mervärde för våra kunder och vara den självklara fastighetspartnern för kommuner, landsting och privata operatörer. Hemsös verksamhet kännetecknas av långa hyresavtal, stabila hyresgäster och starka ägare. Det totala värdet på Hemsös fastighetsbestånd uppgick per 31 december 2013 till 23 miljarder kronor. Hemsö ägs av Tredje AP-fonden till 85% och av AB Sagax till 15%. Mer information på www.hemso.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Hemsö_pressrelease_q2_2014
Hemsö halvårsrapport 2014

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från JungheinrichAnnons

Energieffektivitet en nyckelfråga i lagerindustrins hållbarhetsarbete

Carsten Duus, vd på svenska och danska Jungheinrich.
Carsten Duus, vd på svenska och danska Jungheinrich.

För att vi ska kunna nå de globala hållbarhetsmålen krävs stora uppoffringar och ett ännu större engagemang från ledande aktörer inom alla industrier. Det menar globala intralogistik-koncernen Jungheinrich, som med hjälp av rådgivare och experter gärna tar på sig rollen att hjälpa kunden att få ett större perspektiv på sin energiförbrukning och sitt hållbarhetsarbete.

– Om ditt bolag redan har nått ert interna hållbarhetsmål, så var det förmodligen för lågt satt från början, säger Carsten Duus, vd på svenska och danska Jungheinrich.

I takt med att samhället ställer om och anpassar sig till nya, grönare direktiv så ökar också påtryckningarna för lagerindustrin. Alla lager kommer så småningom uppmanas att förse lastbilar med ström, vilket kan innebära en stor utmaning då de dessutom behöver ström till sina truckar. Energieffektivitet blir nyckelordet för en framgångsrik hållbarhetsstrategi.

Men ny teknik och nya idéer stöter ofta på hinder, vilket kan bero på flera olika saker; det kan handla om okunnighet eller oförmåga – men också en brist på engagemang eller andra prioriteringar. Förändring kräver uppoffring och behöver i första hand drivas av specialister, menar Carsten Duus. 

– Stora företag behöver människor som är specialiserade på energi för att arbeta med hållbarhetsfrågan, på samma sätt som de behöver människor som är specialiserade på IT på en IT-avdelning.

Vill spela en större roll i kunders hållbarhetsarbete

Ett av Jungheinrichs specialistområden är energihantering och över 95 % av truckarna i deras sortiment är helt eldrivna.

– Vi vill spela en större roll i våra kunders framtida hållbarhetsarbete, både strategiskt och med våra produkter. Laddning av stora volymer av fordon, oavsett om det handlar om bilar, truckar eller lastbilar, måste innefatta någon form av struktur. Det kan göras genom planering, regler, restriktioner – eller med intelligenta laddare, säger Carsten Duus.

Intelligent laddningsteknik innebär att mikroprocessorhjärnan garanterar optimal laddning under alla omständigheter, vilket genererar en snabb uppladdningshastighet. Genom att kombinera intelligenta laddare med energilagring får man goda förutsättningarna att införa ny teknik, såsom elbilar och lastbilar. Att använda energilagring, till exempel powerbanks, skyddar också systemen från överbelastning och minskar dyra toppar i energiförbrukningen. 

– Genom att dessutom addera solceller till energilagringen är man en bra bit på väg på resan mot hållbarhet.

Hållbarhetsfrågan allas ansvar

För att uppnå de globala hållbarhetsmålen behöver hela världen ställa om, och det snabbt. Carsten Duus invänder mot inställningen att det är endast politikernas roll att lösa klimatkrisen, och understryker att hållbarhetsfrågan är allas angelägenhet, och därmed allas ansvar. 

– Det handlar om att inte bara formulera fina hållbarhetsstrategier – utan att också omsätta dem i handling. Om vi verkligen vill kan vi göra otroligt mycket på väldigt kort tid.

Om Jungheinrich

Jungheinrich är en global koncern inom intralogistik med huvudkontor i Hamburg. I mer än 60 år har man hjälpt kunder till effektivare, säkrare och mer ergonomisk materialhantering.

Läs mer här

Mer från Jungheinrich

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jungheinrich och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?