Annons

HALVÅRSRAPPORT JANUARI – JUNI 2014

Perioden april – juni

 • Nettoomsättningen ökade med ca 15 procent till 2 530 (2 200) kSEK.
 • Resultatet efter finansnetto uppgick till -4 803 (-3 903) kSEK.
 • Totalresultatet uppgick till -4 803 (-3 852) kSEK.
 • Totalresultatet per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,22 (-0,27) SEK.
 • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick under perioden till -5 767 (-3 251) kSEK.
 • Likvida medel inklusive kortfristiga placeringar uppgick vid periodens slut till 16 829 (10 851) kSEK.
 • Bolaget lanserade ett nytt produktformat som ska underlätta kundens validering av FabRICATOR®.

Perioden januari - juni

 • Nettoomsättningen ökade med ca 10 procent till 4 514 (4 106) kSEK.
 • Resultatet efter finansnetto uppgick till -8 642 (-7 860) kSEK.
 • Totalresultatet uppgick till -8 642 (-7 799) kSEK.
 • Totalresultatet per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,41 (-0,60) SEK.
 • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick under halvåret till -11 980 (-7 680) kSEK.

Kommentar av vd Sarah Fredriksson

Omsättningen under det andra kvartalet ökar med 15 procent i jämförelse med samma period förra året och med 28 procent i jämförelse med det första kvartalet i år. Under det andra kvartalet ökar försäljningen i Nordamerika med 25 procent i jämförelse med andra kvartalet 2013. Det är sammantaget ett positivt besked på att vår kundbas och efterfrågan på våra enzymprodukter fortsätter att växa. För att få full utväxling av våra produkters potential bearbetar vi marknaden att göra ett teknikskifte. Vi vill se att våra kunder börjar använda vår första produkt, FabRICATOR®, inom kvalitetskontroll i kommersiell produktion av antikroppsbaserade läkemedel. Som ett led i denna process lanserade vi under det andra kvartalet ett nytt produktformat som ska underlätta kundens validering av vår produkt.  Vi har också särskilt fokus på den amerikanska marknaden där vi arbetar med att ställa om från distribution till egen direktförsäljning. Den processen håller tidsplanen och beräknas vara klar vid årets slut både i Nordamerika och Europa och har inneburit ökade kostnader med cirka 4 procent för moderbolaget under perioden.

I det helägda dotterbolaget GeccoDots har verksamheten intensifierats inom FoU och marknadsföring av produkter för den prekliniska marknaden samt i de projekt som syftar till en klinisk utveckling på längre sikt. Dotterbolagets utveckling har lett till ökade kostnader vilket belastar koncernens resultat.  Samtliga utvecklingsprojekt följer plan och det är både roligt och inspirerande att vi nyligen kunde presentera fina resultat från Sentinel Node projektets prekliniska studier i form av två vetenskapliga artiklar. 

OM GENOVIS

Genovis affärsidé är att utveckla, producera och marknadsföra innovativa tekniker som underlättar och möjliggör utveckling av nya behandlingsmetoder och diagnostik till kunder inom läkemedelsindustri och medicinteknik. Koncernen består av Genovis AB och dotterbolaget GeccoDots AB. Genovis utvecklar och säljer unika enzym i innovativa produktformat som underlättar utveckling och kvalitetskontroll av biologiska läkemedel. GeccoDots utnyttjar nanoteknik för att tillverka en ny typ av kontrastmedel som används inom medicinsk avbildning.

Genovis aktie är listad på Nasdaq OMX First North och Thenberg fondkommission är Certified Adviser åt Bolaget, tel 031-745 50 00 

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från Telia CompanyAnnons

Världsledande svenskt biotechföretag: ”Därför outsourcar vi vår IT”

Scandinavian Biopharma i Solna utvecklar världens första vaccin mot ETEC – något som kan rädda livet på hundratusentals barn varje år.

För sin verksamhet behöver de en IT-miljö i toppklass, och outsourcar successivt sin IT till Telia.

– Min farhåga var att Telia skulle vara för stort och därmed opersonligt. Men det har blivit precis tvärtom – de fungerar som vår egen IT-avdelning, säger Peter Liss, CFO och IT-ansvarig.

Upptäck fler fördelar med IT-avdelning som tjänst 

Scandinavian Biopharma är ett svenskt forskningsbaserat biotechföretag som tar fram världens första vaccin mot ETEC-bakterier – en ledande orsak till svåra diarréer hos barn under fem år i låg- och medelinkomstländer. En infektion kan påverka den kognitiva utvecklingen negativt och i många fall leda till döden.

– Vaccinet kommer att kunna reducera barnadödligheten och rädda hundratusentals liv per år. Vi har slutfört kliniska studier i USA, Bangladesh, Sverige och Benin med mycket lovande resultat. Dessutom håller vi på att avsluta barnstudier i Zambia samtidigt som vi förbereder en stor effektstudie med barn i Gambia. Målet är ett färdigt vaccin 2024, säger Peter Liss.

ETEC är också den vanligaste orsaken till ”turistdiarré” hos resenärer, militärer och vårdpersonal som besöker eller jobbar i utvecklingsländer i Asien, Afrika och Sydamerika, och ett vaccin tas fram även till den gruppen.

Beroende av en uppdaterad IT-miljö

Scandinavian Biopharma utnämndes 2019 till ”Gasellföretag” av Dagens Industri. Det innebär att bolaget tillhör de i Sverige som växer snabbast samt är lönsamt och har sunda finanser.

– Vi är i en expansiv fas och har dubblat antalet anställda de senaste två åren, och vår omsättning har ökat med 251 procent sedan 2015.

Peter Liss och hans cirka 25 medarbetare sitter på kontoret i Solna norr om Stockholm men har hela världen som arbetsfält.

– Vi är världsledande i vår sektor har ett stort globalt nätverk. Varje vecka har vi digitala konferenser med Asien, Afrika och USA, så vi är beroende av en uppdaterad och säker IT-miljö med smidiga kommunikationslösningar som alltid fungerar. Det var avgörande även före pandemin, men är ännu viktigare nu.

Egen IT-avdelning med ett 20-tal experter

I takt med att företaget växte såg de sig om efter en ny IT-lösning, och valde Telias ”IT-avdelning som tjänst” för snart två år sedan. Tjänsten är ett prenumerationserbjudande och innebär att ett expertteam på cirka 20 personer blir företagets externa IT-avdelning – med support, övervakning av företagets IT-miljö dygnet runt och ansvar för säkerheten.

– Jag kände först en oro inför att Telia är stort, och att vi skulle hamna långt ner på deras prioritetslista. Vi sökte en partner som kunde lära känna oss och vår IT-miljö och ge snabb, personlig support.

Men oron visade sig vara obefogad:

– Telias team känns verkligen som vår egen IT-avdelning, även om de inte sitter hos oss. Vi har lärt känna varandra och de har skräddarsytt en IT-lösning som vi löpande utvärderar och utvecklar. Vi har en support att kontakta, uppstår ett IT-bekymmer löser de det omgående.

Tillgång till spetskompetens

Telia ansvarar för driftsfrågor, backup, cybersäkerhet, datorer och telefoni.

– Vi hade en äldre miljö som uppgraderats till Microsoft 365. Nu använder vi molntjänster mer och Telia har haft utbildningar med personalen bland annat om att dela och lagra dokument och arbeta i grupp digitalt. Vi håller också på att förbättra säkerheten och tillgängligheten för jobb på distans.

Peter Liss sammanfattar samarbetet med att de fått både det stora företagets styrka – Telias spetskompetens inom hela IT-spektrat – och fördelarna med en ”egen avdelning”: personlig och snabbfotad support.

Jobbar proaktivt med säkerheten

För Peter som IT-ansvarig innebär upplägget trygghet och bekymmersfrihet:

– Det är en stor fördel att kunna delegera IT-ansvaret till en kompetent partner. De jobbar proaktivt för att undanröja alla teknikrelaterade risker så att fel kan åtgärdas innan de skapar problem.

Nu ser Peter Liss fram emot att låta IT-miljön utvecklas hand i hand med verksamheten.

– Förutom att vi tar fram vaccinet mot ETEC, har vi också en distributionsverksamhet som växer snabbt. Vi säljer och distribuerar ett brett sortiment av biologiska specialistläkemedel. Den verksamheten finansierar vår vaccinutveckling tillsammans med anslag från EU Horizon 2020, amerikanska PATH och den amerikanska armén.

Upptäck fler fördelar med IT-avdelning som tjänst 

Mer från Telia Company

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Company och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?