1515

Offentlig sektor förbereder sig för realtidsapplikationer, skrivbordsrobotar och drönare

Ricoh, Stockholm, 14 augusti 2014 – Medarbetare i Europas offentliga sektor räknar med att deras arbetsplatser på 20 års sikt kommer att domineras av högteknologisk utrustning som drastiskt förändrar deras arbetssätt. Det visar en undersökning som Coleman Parkes har gjort på uppdrag av Ricoh Europe. 70 procent förväntar sig en teknikutvecklad arbetsplats som använder realtidsapplikationer, så kallade AR-applikationer (augmented reality) eller förstärkt verklighet som det också kallas på svenska. Och 62 procent förväntar sig skrivbordsrobotar och drönare.

Ricoh, Stockholm, 14 augusti 2014 – Medarbetare i Europas offentliga sektor räknar med att deras arbetsplatser på 20 års sikt kommer att domineras av högteknologisk utrustning som drastiskt förändrar deras arbetssätt. Det visar en undersökning som Coleman Parkes har gjort på uppdrag av Ricoh Europe. 70 procent förväntar sig en teknikutvecklad arbetsplats som använder realtidsapplikationer, så kallade AR-applikationer (augmented reality) eller förstärkt verklighet som det också kallas på svenska. Och 62 procent förväntar sig skrivbordsrobotar och drönare.

Medarbetarna i offentlig sektor väntar sig dock en ganska långsam teknikutveckling de närmsta fem till tio åren jämfört med personal inom utbildnings-, finans- eller vårdsektorn, men de tror ändå att många nya innovationer kommer att användas på deras arbetsplatser framöver. Även så kallade carrier nodes, små enheter som fästs i örat och överför ljud och videodata direkt till hjärnan som elektroniska signaler, förväntas av 56 procent. Till exempel skulle viktig information snabbt kunna överföras till alla medarbetares hjärnor inför ett möte.

Fördelarna med en teknikutvecklad arbetsplats, ur medarbetarnas synvinkel, är en kultur med effektivare informationshantering och kommunikation. Nästan sex av tio (59 procent) tror att en teknikutvecklad arbetsplats kommer att förbättra tillgängligheten till nödvändig information som hjälper dem att göra ett bra jobb, och över hälften tror att det kommer att hjälpa dem att jobba snabbare (55 procent) och förbättra samarbetet på arbetsplatsen (51 procent). Med anpassad avancerad teknik spar man både tid och energi, resurser som i stället kan läggas på bättre medborgarservice.

Med den ekonomiska krisen i ryggen har beslutsfattarna i uppgift att göra mer med mindre. Undersökningen visar att utöver kostnader (56 procent), och säkerhetsfrågor (46 procent) är det deras egna statliga bestämmelser (43 procent) som hindrar sektorn från att börja använda ny teknik. En av fyra anger följande hinder:

  • Medarbetares motstånd (33 procent)
  • Motvilja att implementera nya arbetssätt/interna processer (27 procent)
  • Möjlighet att ansluta till äldre tekniska system (27 procent)        

– Offentlig sektor kommer att förändras allt eftersom nya kommunikationssätt och informationsflöden dyker upp. En framtid där AR-applikationer gör det möjligt att till exempel kliva in och interagera med byggnadsplaner är på väg. Men som medarbetarna själva påpekar så är det flera viktiga steg kvar innan de kan dra nytta av innovationerna: Digitaliseringen, effektivare affärskritiska processer och en översyn av hur de får tillgång till information är några. Undersökningen visar till exempel att en tredjedel fortfarande inte har tillgång till interna samarbetsplattformar och att follow-me-utskrifter och webbaserade möten inte används tillräckligt, säger Carsten Bruhn, Executive Vice President, Ricoh Europe.

EU-kommissionen har tagit fram riktlinjer som gynnar digitala samspel och en teknikutvecklad arbetsplats. Sektorns önskan att använda ny teknik för att effektivisera verksamheten stöds av kommissionens mål att hälften av medborgarna och 80 procent av företagen ska samverka digitalt med statliga organisationer till 2015.

– Utöver att öka digitaliseringstakten kan nationella lagar och EU-direktiv påverka etableringen av mer tillgänglig medborgarservice. En miljö som alltid är uppkopplad, samarbetsvillig och interaktiv kan bara öka produktiviteten och effektivisera kommunikationen med medborgarna. Det är en spännande tanke att ny teknik kan lätta arbetsbördan för organisationer som försöker bli mer effektiva och höja sin medborgarservice. Det kan mycket väl vara så att den offentliga sektorn anammar teknikutvecklingen fullt ut år 2034. Det kan också vara starten på en era då innovationer som tankekraftskommandon kanske är norm, säger Bruhn.

Mer information om hur teknikdrivna förändringar påverkar olika verksamheter finns här.

För ytterligare information, kontakta:
Ricoh Europe PLC
Janice O'Donnell / Jack Gibson 
Tel: +44 (0) 207 465 1153 / +44 (0) 203 033 3766 
E-mail: press@ricoh-europe.com
www.ricoh-europe.com

Ricoh Sverige AB
Magnus Christerson
Marketing Director
Tel: 08-734 33 00
E-post: magnus.christerson@ricoh.se
www.ricoh.se

Följ oss på Facebook: https://www.facebook.com/Ricoh.Sverige.AB http://www.facebook.com/RicohEurope 
Följ oss på Twitter: www.twitter.com/ricoheurope 
Registrera dig på Ricohs mediacenter på: www.ricoh-europe.com/press

| About Ricoh |
Ricoh is a global technology company specialising in office imaging equipment, production print solutions, document management systems and IT services. Headquartered in Tokyo, Ricoh Group operates in about 200 countries and regions. In the financial year ending March 2014, Ricoh Group had worldwide sales of 2,236 billion yen (approx. 21.7 billion USD).

The majority of the company's revenue comes from products, solutions and services that improve the interaction between people and information. Ricoh also produces award-winning digital cameras and specialized industrial products. It is known for the quality of its technology, the exceptional standard of its customer service and sustainability initiatives.

Under its corporate tagline, imagine. change. Ricoh helps companies transform the way they work and harness the collective imagination of their employees. For further information, please visit  www.ricoh.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?