1515

Swegon förvärvar P. Lemmens

Investment AB Latour har via affärsområdet Swegon tecknat avtal om att förvärva 90 procent av aktierna i P. Lemmens, en ledande aggregattillverkare i Belgien, från nuvarande aktieägarna Waterland Private Equity och Stephan Lemmens. Tillträde sker den 8 juli 2014.

P. Lemmens, som har sitt huvudkontor i Gembloux, Belgien, har 59 anställda och rapporterade en omsättning på 26 miljoner euro under 2013. P. Lemmens största produktområde är enhetsaggregat med inbyggda styrsystem. Det övriga produktsortimentet omfattar fläktar, luftridåer och produkter inom värmeåtervinning.

”Vi är glada att välkomna P. Lemmens som den senaste medlemmen i vår Swegonfamilj”, säger Hannu Saastamoinen, affärsområdeschef Swegon. ”Lemmens är välskött företag som har lyckats mycket väl genom åren. Swegon blir nu klar marknadsledare inom enhetsaggregat i Europa. Lemmens starka produktsortiment inom lägre luftvolymer kompletterar Swegons välkända GOLD-serie för luftbehandlingsaggregat väldigt väl och genom förvärvet fortsätter vi också att stärka vår marknadsposition i Kontinentaleuropa”.

P. Lemmens förblir en separat enhet och kommer att fortsätta utveckla sin verksamhet tillsammans med sitt nuvarande partnernätverk. Stephan Lemmens behåller sin position som minoritetsägare och VD för företaget.

”Samarbetet med Waterland har fungerat väldigt väl genom åren och har haft stort inflytande på utvecklingen av vår verksamhet. Vi ser nu fram emot att fortsätta vår resa tillsammans med Swegon. De kommer att förse oss med en solid plattform från vilken vi kan fortsätta att utveckla vårt produktutbud och samtidigt ta hand om befintliga och nya kunder ännu bättre i framtiden” säger Stephan Lemmens VD för P. Lemmens.

Påverkan på Latour-koncernen
Förvärvet kommer redan från start ha en positiv påverkan på Latour-koncernens vinst per aktie. Allt annat lika hade vinsten per aktie under de senaste 12 månaderna varit 14 öre högre per aktie under antagandet att förvärvet ingått hela perioden. Genom förvärvet ökar nettolåneskulden i Latourkoncernen med cirka 650 Mkr. Härutöver innehar Swegon en option att förvärva resterande utestående 10 procent för ett pris i intervallet 47 – 73 Mkr (i mars 2019 vid rådande växelkurser SEK/EUR) beroende på omsättningsökningen i verksamheten.

Göteborg den 8 juli 2014

Investment AB Latour (publ)
Jan Svensson
Verkställande Direktör

För ytterligare information vänligen kontakta:
Hannu Saastamoinen, Affärsområdeschef Swegon, tel. 031 89 58 10
Andreas Örje Wellstam, VP BA Residential and M&A Swegon, tel. 031 89 58 17

Swegon ingår i Latour-koncernen och är marknadsledande producent och leverantör av energieffektiva ventilations- och klimatsystem. Swegon har 1 650 anställda och omsätter 3,3 miljarder kronor.

Investment AB Latour är ett blandat investmentbolag med en börsportfölj med ett marknadsvärde på cirka 28 miljarder kronor och en helägd industrirörelse med en sammanlagd omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Waterland Private Equity Investments är ett fristående Private Equity bolag som hjälper entreprenörer att förverkliga sina tillväxtambitioner. Waterland stödjer aktivt tillväxtstrategier som utvecklas med bolagets management. Waterland har i dagsläget investerat i fler än 250 bolag. För närvarande förvaltar Waterland ett kapital på 2,5 miljarder euro. Waterland har kontor i Belgien (Antwerpen), Holland (Bussum), Tyskland (Düsseldorf och München) och Polen (Warszawa).

Denna information är sådan som bolaget är skyldigt att offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande den 8 juli 2014 kl.12:50

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande 140708

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från EcsterAnnons

En kund som har råd med sin kredit är en nöjd kund

Sanna K Augustsson, vd på Ecster.
Sanna K Augustsson, vd på Ecster.

Kan ett företag som erbjuder betallösningar bidra till att göra handeln mer hållbar? Ecster är övertygade om detta och jobbar aktivt för att färre konsumenter ska genomföra ogenomtänkta köp och fastna i skulder. Nyckeln till framgång är långsiktighet i en bransch där majoriteten jobbar kortsiktigt, menar vd:n Sanna K Augustsson.

Vi befinner oss i en tid där e-handeln växer kraftigt. För att säljföretag ska kunna dra nytta av detta gäller det att skapa långsiktiga relationer med de nya kunderna. Ett steg i rätt riktning kan vara att kroka arm med en samarbetspartner som inte bara levererar betallösningar, utan också vill och kan ta ansvar för delarna runt omkring. 

– Traditionellt har betallösningar på nätet haft ett enda fokus – att generera så många köp som möjligt, ibland så fort att konsumenten inte ens förstår vad de har köpt. På Ecster har vi ett lite annat tänk. Vi vill jobba med full transparens, så att konsumenten känner kontroll över sitt köp och har koll på vilka villkor som gäller för betalningen av köpet. Då blir kunderna återkommande och säljföretagen som vi samarbetar med får en långsiktig lönsamhet, säger Sanna K Augustsson, vd på Ecster.

Vill inte bidra till ogenomtänkta transaktioner

På företagssidan har Ecster betallösningar för alla kanaler och olika typer av verksamheter. Ambitionen  är att bidra till en mer hållbar handel. En del i detta är att erbjuda flera olika betalsätt, så att konsumenten kan hitta det betalsätt denne föredrar i varje situation. 

En annan grundpelare är ansvarsfull kreditgivning som är en viktig del av affärsstrategin.  Att säkra konsumentens återbetalningsförmåga och inte bidra till överskuldsättning har alltid varit en viktig förutsättning för Ecsters kreditgivning. Om kunden väljer ett betalsätt som innebär en kreditansökan görs en bedömning av konsumentens ekonomiska förutsättningar för att säkerställa att det finns goda marginaler att både klara av att betala ett lån, men även att ha pengar över till annat. På så sätt skapas en långsiktig ekonomisk trygghet för konsumenten. Kreditprocessen är till stora delar automatisk vilket innebär en enkel och smidig process för konsumenten, men även att betalningen blir en naturlig del i kundresan hos säljföretaget berättar Sanna K Augustsson.

– Vi vill inte bidra till att sätta någon i en sämre situation efter ett köp, utan vårt fokus är att hjälpa till med inköpen. Vi har en ordlista på baksidan av våra fakturor där vi berättar vad olika begrepp innebär och ser även till att all nödvändig information finns lättillgänglig inför ett köp. Vi har också en kundservice dit konsumenten kan vända sig om det skulle uppstå frågor, säger hon. 

Unikt men viktigt uppdrag

Hon berättar att det kanske inte är självklart att ett betalbolag har hållbar handel som en uttalad del av uppdraget, men för Ecster är det en självklarhet. I våras  lanserade Ecster första steget i sitt nya erbjudande inom Banking as a Service, där handlaren får möjlighet att erbjuda finansiella tjänster i sina egna kanaler i sitt eget varumärke.  

– Med BaaS kan konsumenterna använda sig av samma säljföretag för en rad olika tjänster, vilket gör att företagen å sin sida behåller hela kundresan. Jag hoppas att vårt nya erbjudande kommer att bidra till att säljföretag hittar en långsiktig lönsamhet bland återkommande kunder och att alltfler ser över sin verksamhet ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Sanna K Augustsson.

Om Ecster:
Ecster är ett helägt dotterbolag till Handelsbanken som i drygt 60 år levererat betallösningar till konsumenter och företag. I den breda produktportföljen finns allt från enskilda betalsätt till betallänkar och checkout, bland annat Ecster Pay som samlar de mest populära betalsätten i samma kassalösning. 

Vill du veta mer om Ecster? Läs mer här!

 

Mer från Ecster

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ecster och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?