1515

Audi satsar på eldrift till 25-årsjubilerande TDI

Audi firar ett speciellt jubileum i år. Det är 25 år sedan den första TDI-motorn presenterades i Audi 100 2.5 TDI.  Den direktinsprutade dieselmotorn har sedan dess visat sig vara en av de mest framgångsrika och bränslebesparande teknikerna både för landsväg och racingbanan. Efter mer än 7,5 miljoner sålda bilar och åtta vinster i 24h Le Mans är det ett koncept som Audi fortsätter att utveckla.  Nu tas nästa steg genom elektrifiering av drivlinan och utveckling av biobränslet e-diesel.

Audi firar ett speciellt jubileum i år. Det är 25 år sedan den första TDI-motorn presenterades i Audi 100 2.5 TDI.  Den direktinsprutade dieselmotorn har sedan dess visat sig vara en av de mest framgångsrika och bränslebesparande teknikerna både för landsväg och racingbanan. Efter mer än 7,5 miljoner sålda bilar och åtta vinster i 24h Le Mans är det ett koncept som Audi fortsätter att utveckla.  Nu tas nästa steg genom elektrifiering av drivlinan och utveckling av biobränslet e-diesel.

”TDI är en banbrytande innovation där vi har medverkat till att göra miljontals bilar mer bränsleeffektiva, säger Rupert Stadler, chef AUDI AG. Mer kraft till lägre förbrukning och lägre utsläpp är den bärande iden som medfört att TDI är en så stor framgång hos våra kunder, en teknik som vi ständigt utvecklar”.

Med dagens TDI clean diesel har Audi minskat utsläppen med 98 procent sedan 1989. Under samma period har effekten och vridmomentet dubblerats i förhållande till cylindervolym. Sedan 2000 har den genomsnittliga bränsleförbrukningen i Audis TDI-flotta minskat med ca en tredjedel.

“25 år med TDI innebär ett kvarts sekel med imponerade tekniska framsteg” säger Prof. Dr. Ulrich Hackenberg, utvecklingschef AUDI AG. “Vi ser tillbaka på den här perioden med stolthet. TDI har bidragit till Audis utveckling till premiummärke. Idag tar vi nästa stora steg i utvecklingen när vi börjar med elektrifiering.”

Med den eldrivna biturbon gör Audi dieseltekniken ännu sportigare till karaktär och känsla. Konceptstudien Audi RS 5 TDI är den första prestandamodellen i RS-serien som drivs av en dieselmotor. Tack vare kombinationen av en V6 TDI Biturbo och en eldriven turboladdare får RS 5 koncept en effekt på 385 hk och upp till 750 Nm i vridmoment. Den elektriska turboladdaren utvecklar effekten snabbt och jämnt även vid låga varv. Energin som krävs för detta är till största delen förbrukningsneutral tack vare rekuperation .

Med en ny generation av 3.0 TDI har Audi nått en annan milstolpe i effektivitet. Motorn, som kommer att debutera i uppdaterade A7 Sportback som lanseras under hösten, har fått ökad effekt till 272 hk samtidigt som bränsleekonomin förbättrats med 13 procent jämfört med föregångaren. TDI clean diesel spelar även en viktig roll i Audis ultramodeller, dvs de mest bränsleeffektiva i varje modellserie.. Snålast är Audi A3 Sportback ultra som endast förbrukar 3.3 liter per 100 km, motsvarande ett utläpp på 88 gram per kilometer.

Parallellt med att optimera motortekniken fortsätter Audi att driva på utvecklingen av alternativa bränslen. I partnerskap med det USA-baserade företaget Joule tar Audi ett steg närmare framtidens dieselbränsle. Bioteknikföretaget arbetar med att framställa syntetiska bränslen som Audi e-diesel med hjälp av mikroorganismer. Audi e-diesel är praktiskt taget klimatneutral, eftersom den endast avger så mycket CO2 under förbränning som bundits vid produktionen.

TDI-modellerna är en av anledningarna till att märket har lyckats reducera de genomsnittliga CO2 utsläppen i den europeiska nybilsflottan . Av de 156 TDI-versionerna som för närvarande finns i Audi programmet står 2.0 TDI för den största andelen och antalet högeffektiva ultramodeller kommer snabbt att utökas. I de mindre modeller kommer även en trecylindring 1.4 TDI-motor att lanseras.

Audi planerar att reducera utsläppen för hela fordonsflottan till ett genomsnitt på 95 gram CO2 per kilometer till 2020. Forskare och utvecklare arbetar därför intensivt inte bara med hybridisering och alternativa bränslen utan även inom de klassiska teknikområdena. Det inkluderar friktionsreduktion, värmestyrning och själva förbränningsprocessen med bränsleinsprutning och laddning. Audi har valt att fokusera på rightsizing, dvs rätt motorstorlek för rätt storlek på bil snarare än downsizing. Sex och åttacylindriga TDI-motorerna har t.ex. i praktiken visat sig vara högeffektiva eftersom de går så smidigt vid extremt låga varv.

Med den eldrivna biturbon påbörjar Audi nu även elektrifieringen av TDI-motorn. I framtiden kommer det att finnas skräddarsydda lösningar för varje kund och behov inklusive TDI med plug-in hybridteknik.

Racing är en del av Audi's DNA och racingbanan det tuffaste testlaboratoriet för ny teknik . Audi var den första tillverkaren som debuterade med TDI-motorer i 24-timmars Le Mans 2006. Sedan dess har märket med de fyra ringarna gått i mål som totalvinnare åtta gånger på nio starter. Vinnarbilen 2014 , hybridbilen R18 e-tron quattro, förbrukade 22 procent mindre bränsle än föregångaren 2013. I princip gäller samma krav på racerbanan som i produktionen - målet är att alltid få ut mer av varje droppe bränsle.

Läs mer om Audis framgångsrika historia och spännande framtid i den digitala pressfoldern: http://digital.audi-presskit.de/en/tdi_workshop_2014

Är du journalist och önskar ytterligare information, kontakta: Irene Bernald, informationschef Audi Sverige, 08-553 865 00 eller 070-538 65 51. Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och sålde drygt 1 575 500 nya bilar 2013. Företaget omsatte 49,9 miljarder euro 2013 och har mer än 73 500 medarbetare runt om i världen varav 52.500 i Tyskland. Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och producerar bilar i Tyskland (Ingolstadt och Neckarsulm), Ungern, Spanien, Kina, Belgien, Slovakien, Ryssland, Indonesien och Indien. Företaget kommer även börjat tillverka bilar i Brasilien 2015 och i Mexico 2016. Mellan 2014 och 2018 planerar Audi att investera ca 22 miljarder euro i primärt nya produkter och hållbar teknik. Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding  S.p.A och quattro GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG.  Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Audi satsar på eldrift till 25-årsjubilerande TDI

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?