Annons

Avgifterna på fondmarknaden 2013: Lägre aktiefondsavgifter för andra året i rad

Fondavgifterna på den svenska fondmarknaden sjönk för andra året rad. Ökat antal indexfonder är en av orsakerna till att avgifterna sjunker inom den stora kategorin aktiefonder. Spararna väljer att placera allt mer kapital i aktiefonder med lägre avgifter. Inom kategorin blandfonder stiger avgifterna. Det framgår av årets fondavgiftsrapport.

Fondavgifterna på den svenska fondmarknaden sjönk för andra året rad. Ökat antal indexfonder är en av orsakerna till att avgifterna sjunker inom den stora kategorin aktiefonder. Spararna väljer att placera allt mer kapital i aktiefonder med lägre avgifter. Inom kategorin blandfonder stiger avgifterna. Det framgår av årets fondavgiftsrapport.

AMF har för sjunde året i rad undersökt avgiftsutvecklingen på den svenska fondmarknaden. Sedan 2005 har antalet fonder mer än fördubblats och enbart under 2013 tillkom netto 225 fonder. Årets rapport visar att avgiftsnivåerna sjönk under 2013. De genomsnittliga förvaltningsavgifterna ligger på 1,34 procent och Årlig avgift, som är en mer komplett fondavgift, ligger på 1,61 procent.

– Aktiva sparare har blivit mer medvetna och väljer i högre utsträckning aktiefonder med låga avgifter. Det är sannolikt en starkt bidragande orsak till den lägre avgiftsnivån för aktiefonder. Samtidigt är det intressant att se trenden att blandfonderna blivit dyrare. För mer passiva sparare svarar blandfonder/fond-i-fond-lösningar mot behovet av enkelhet. Nackdelen är att det oftast blir dyrare, säger Gunilla Nyström, vd AMF Fonder.

För aktiefonder ligger förvaltningsavgiften på 1,47 procent, vilket understiger 1,5 procent för första gången under mätperioden 2005-2013. När hänsyn tas till hur stor förmögenheten är i varje fond, kapitalviktat, är förvaltningsavgiften för Sverigeregistrerade aktiefonder i snitt 0,98 procent.

För blandfonder har förvaltningsavgiften stigit till nya rekordnivån 1,36 procent. Förklaringen är att flertalet av nystartade blandfonder under året är av typen fond-i-fond, vilka generellt är dyrare. 

Utländska fonder har fortsatt högre avgifter generellt än motsvarande svenska fonder. Inom aktiefonder ligger utländska fonders Årlig avgift på 1,82 procent jämfört med 1,17 procent för svenska fonder.

Underlaget är framtaget av Morningstar på uppdrag av AMF Fonder och omfattar 4 526 svenska och utländska fonder som varit tillgängliga för svenska privatsparare och för premiepension under åren 2015-2013. Per den 31 december 2013 var antalet fonder 3 002.

Läs den fullständiga rapporten här: http://www.amf.se/Se-over-ditt-sparande/Vara-fonder/Laga-avgifter/


För frågor och ytterligare information, kontakta:
Mikael Lindh Hök, Information AMF, 070-942 88 97, mikael.lindh-hok@amf.se

AMF är pensionsbolaget som erbjuder enkla och trygga pensionslösningar med hög avkastning till låg kostnad. Svenskt Näringsliv och LO äger till lika delar aktiebolaget AMF som drivs enligt ömsesidiga principer där vinsten i sin helhet tillfaller spararna. Koncernen AMF förvaltar totalt cirka 450 miljarder kronor i aktier, fastigheter och räntebärande papper åt cirka 3,8 miljoner sparare. AMF Fastigheter AB och AMF Fonder AB är helägda dotterbolag till AMF.

Följande bilagor finns för nedladdning:
pressmeddelande
Graf fondavgiftsutveckling 2005-2013
AMF Fondavgiftsrapport 2013

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?