Nya Audi Q7 premiärvisas i Detroit

  • 325 kg lättare och ca 26 procent mer effektiv
  • Första diesel plug-in hybriden med quattro
  • Innovativa infotainment- och assistanssystem

   • 325 kg lättare och ca 26 procent mer effektiv
   • Första diesel plug-in hybriden med quattro
   • Innovativa infotainment- och assistanssystem

   Om en knapp månad är det premiär för nya Audi Q7 på bilsalongen i Detroit. Den andra generationen av den stora SUV:en lanseras med det senaste i teknikväg. Innovativa assistans- och infotainmentsystem gör körningen både säkrare och mer underhållande. Nya Audi Q7 är upp till 325 kg lättare och de effektiva motorerna har minskat förbrukningen med upp till 26 procent. Trots minskade yttermått erbjuds ännu mer plats för passagerare och bagage. Kort efter marknadsintroduktionen lanseras Audi Q7 e‑tron quattro, världens första plug-in hybrid med sexcylindrig dieselmotor och quattro fyrhjulsdrift.

   325 lättare tack vare 20 års erfarenhet inom lättviktskonstruktion

   Nya Audi Q7 är en imponerade bil. 5,05 meter lång med 2,99 meter lång hjulbas, 1,97 meter bred och 1,74 meter hög (med stålfjädring). Även om den är kortare och har minskat på bredden jämfört med föregångaren har innerutrymmet ökat både på längden och i takhöjd.

   20 års erfarenhet inom lättviktskonstruktion har givit resultat. Utrustad med 3.0 TDI-motorn väger Audi Q7 1 995 kg, vilket är 325 kg mindre än föregångaren. Audi Q7 med 3.0 TFSI-motorn är ännu lättare och väger endast 1 970 kg. Lättviktskonstruktionsteknik har används inom alla områden, från elsystemet till golvet i bagageutrymmet. Det avgörande är att själva karossen konstruerats med flera olika lättviktsmaterial, vilket minskat vikten med 71 kg. Det gör nya Audi Q7 till en av de bästa i sin klass.

   Grundkonstruktionen i passagerarburen är utformad i ultra höghållfasta delar i varmformat stål. I både front- och bakparti, liksom strukturen har gjutgods i aluminium liksom strängpressade profiler och plåtdelar i aluminium använts, vilket motsvarar ca 41 procent av karosstrukturen. Andra delar är gjorda helt i aluminium som t.ex. dörrarna som sparar 24 kg vikt, de främre stötfångarna, motorhuven och bakluckan. Nya tillverkningsmetoder har använts i produktionen och vid monteringen. Krocksäkerheten och skyddet av passagerarna i nya Audi Q7 är av högsta nivå.

   Tre torsionsringar förstärker framvagnen och området vid C-stolparna samt bakpartiet. De spelar en avgörande roll i den förbättrade statiska och dynamiska karosstyvheten. Torsionsringarna är basen för de precisa köregenskaperna och överlägsna vibrationskomforten.

   Låg ljudnivå och Cw-värde på 0,32

   Det solida och eleganta intrycket förstärks genom akustikdämpning som säkerställer en unikt låg ljudnivå. Den stora SUV:en har ett cw –värde på låga 0.32. Det klassbästa värdet är ett resultat av avancerade tekniska lösningar. Undersidan är nästan helt plan och en liten spoiler i vid bakaxeln minskar lyftkraften. Den minsta motorn, V6 TDI med 218 hk som lanseras senare, har en jalousie mellan singleframe-grillen och den övre delen av kylaren vars plastlameller öppnas och stängs efter behov för bättre aerodynamik och reducerat cw- värde.

   Minskade exteriöra och ökade invändiga mått

   Proportionerna har förändrats jämfört med föregångaren. Nya Audi Q7 är 37 mm kortare och har minskat med 15 mm på bredden med i princip bibehållen höjd. Invändigt har utrymmet däremot vuxit med 21 mm mellan första och andra sätesraden och takhöjden har ökat med 41 mm fram respektive 23 mm i andra sätesraden.

   Designmässigt löper en horisontell linje längs med sidan och över hjulhusen, en subtil hyllning till de klassiska quattro-modellerna från Audi. Bakluckan omsluter de massiva, brant sluttande D-stolparna som känns igen från de övriga Q-modellerna från Audi.

   Singleframe-grillen är skulpterad med breda tvärribbor. Den breda ramen ansluter till strålkastarna som erbjuds med antingen xenon, LED eller Matrix LED-teknik. Dagsljusen i LED-strålkastarna har formen av en dubbelpil. Bakljusen inkluderar dynamiska blinkersljus, ytterligare en Audi innovation som visar den tänkta färdriktningen för bakomvarande fordon.

   Nya exteriörlacker och designelement

   Fyra av de elva exteriörlackerna är helt nya. Listerna har en matt aluminiumlook medan dörrinsteg och hasplåtarna är silverlackerade som standard. Den nedre delen av stötfångarna och hjulhusen är hellackerade som standard i Sverige. Grillen har en ny lätt strukturerad lackering som understryker bilens offroad-karaktär.

   Med S line exteriörpaketet är stötfångare, luftintag, sidotrösklar, takspoiler och diffusor markerade. Singelframe-grillen och lamellerna i luftintagen har en ny, mörkgrå, högglansfinish som ersätter den tidigare högblanka svarta färgen.

   Omslutande interiördesign

   Den invändiga designen är omslutande och löper från dörr till dörr med en ultratunn ljusbåge i LED som följer konturerna på instrumentpanelen. Den ställbara ljusstyrkan styrs via MMI-enheten som är skräddarsydd för Audi Q7 och placerad på mittkonsolen som är vänd mot föraren. Antalet reglage har minskat till förmån för en optimerad ergonomi.

   Instrumentpanelen är separerad horisontellt, vilket möjliggör fler färgval och en ljusare interiör nedtill. Den tvådelade dekorlisten erbjuds dessutom i flera olika varianter i lack, aluminium och trä. Utöver standardsäten kan man välja till sportstolar, sportstolar med pneumatik och skräddarsydda komfortsäten med upp till 18 olika inställningar och massagefunktion som tillval. Den senare inkluderar fem olika program varav varje har fem olika nivåer av intensitet. Till sätena erbjuds Alcantara, robust Cricketläder och fint Valcona-läder. Utöver detta finns tre läderpaket och två olika designlinjer. Specialsortimentet från Audi exclusive gör det dessutom möjligt att skräddarsy sin Audi Q7 efter eget tycke och smak.

   Större utrymme jämfört med föregångaren

   Trots att Audi Q7 blivit kortare på längden är innerutrymmet längst i klassen och större jämfört med i föregångaren. Passagerarna kan njuta av mer utrymme för huvud, axlar och knä. Interiören kan dessutom varieras efter behov. Som standard är Audi Q7 utrustad med tre säten med ställbara ryggstöd i den andra raden. Alla tre sätena kan skjutas upp till 110 millimeter i längdsled , vilket är 10 millimeter längre än tidigare.

   Som tillval erbjuds en tredje sätesrad med två individuella säten som klassas som barnsäten enligt Grupp 3. De gör Audi Q7 sjusitsig med ännu större flexibilitet. Med 24 mm högre takhöjd och 20 mm mer axelutrymme har utrymmet ökat även i den tredje sätesraden. Med sätena nedfällda integreras ryggstöden i golvet i bagageutrymmet och kan fällas upp eller sänkas ned elektriskt genom via en knapp som placerats ergonomiskt i vid C-stolparna och i bagageutrymmet.

   För enklare tillträde till den tredje raden kan sätena i den andra raden fällas ned och tippas upp på kant vilket gör insteget bredare. Alla säten i andra och tredje raden har Isofix-fästen för barnstolar. Upp till sex barnstolar kan därmed monteras i nya Audi Q7. Solgardiner och mörktonade sidorutor finns som tillval för baksätena, liksom panoramasoltak.

   Om alla sju säten används rymmer bagageutrymmet 295 liter och med den tredje sätesraden nedfälld 770 liter. Den femsitsiga versionen rymmer 890 liter och 2 075 liter med den andra sätesraden nedfälld. För att förbättra flexibiliteten i bagageutrymmet har lasttröskeln sänkts med 46 mm jämfört med föregångaren. Elstyrd baklucka är standard och i kombination med advanced key kan den även öppnas och stängas med en sparkrörelse under bakpartiet. Elstyrt bagagerumsskydd och eluppvärmd vindruta är ytterligare tillval som gör det enklare och mer praktiskt att använda den stora SUV:en.

   Nyutvecklad lyxig klimatanläggning

   Audi har försett den stora SUV:en med en helt nyutvecklad 2-zons klimatanläggning som standard. Den styrs via färre knappar och kontroller. Animerade symboler i displayen, den högkvalitativa TFT skärmen och de intuitiva reglagen styr klimatanläggningen. Som tillval erbjuds även en lyxig 4-zons klimatanläggning, vars temperaturvisning är integrerade i knapparna. En display visar statusen i valda funktioner och speciella reglage expanderar menyn för bättre läsbarhet och enklare handhavande. Den högra delen av instrumentpanelen inkluderar en sammanhängande luftventil varifrån luften leds indirekt och dragfritt.

   Lekfullt enkel med den nya MMI-enheten

   Den senaste generationen av Audis MMI-enhet gör det enkelt att reglera alla olika funktioner i Audi Q7. Med den nya sökfunktionen går det betydligt snabbare att hitta telefonkontakter eller adresser i navigationen. Det mesta kan ställas in i några få steg. Två kompletterande menyer ger intelligent sammankopplade funktioner och valmöjligheter. Den centrala MMI-skärmen, som är nedfällbar, gör det även möjligt för passagerare att använda den.

   Kännbar återkoppling: MMI all-in-touch

   Centralt i användargränssnittet är nyutvecklade MMI all-in-touch där varje input följs av en ljud- och kännbar bekräftelse, ett klick som också känns i fingret.

   Föraren kan skriva in bokstäver på den stora pekplattan eller använda flera fingrar för att t.ex. zooma in på kartan eller scrolla genom listor. Huvudfunktionerna kan nås genom att använda den centrala tryck/vridknappen och två vippreglage. Föraren kan även lägga in personliga favoriter som resmål, telefonnummer eller radiostationer via åtta knappar som kan programmeras in helt fritt.

   Samma logik som styr Audi MMI-enheten återspeglas i multifunktionsratten. Färddatorn med fordons- och förarinformation samt ljudanläggningen kan styras med vänstra handens tumme. Beroende på utrustningsnivå kan även telefon och navigationsfunktionerna styras via ratten. På den högra sidan av ratten återfinns volymkontrollen med mute-funktion liksom röststyrning och snabbval för telefonen samt den praktiska funktionen för att snabbt byta radiostation.

   “Var kan jag tanka?” En ny naturlig röststyrning

   Även röststyrningssystemet har förbättrats och förenklats. Föraren behöver inte längre hålla sig till fördefinierade kommandon. Systemet förstår fraser från dagligt tal, vilket betyder att hundratals varianter av kommandon är möjliga för varje funktion. I telefonmenyn kan man enkelt ringa en kontakt genom att säga “Jag vill prata med Peter” eller “Koppla mig till Peter.” Navigationssystemet reagerar även på enkla kommandon som “Var kan jag tanka?” eller “Jag vill äta något”. Naturlig röststyrning har även integrerats i menyerna för radio och media och förstår kommandon som t.ex. “Jag vill lyssna på P1” eller “Jag vill lyssna på min iPhone”.

   All information som är relevant för föraren visas i en högkvalitativ digital instrumentskärm. Utöver varv- och hastighetsmätare visas allt från radiostation till navigationskarta och Night vision direkt i förarens synfält på den 7 tums stora färgskärmen.

   Avancerad grafik: Audi virtual cockpit

   Tillsammans med tillvalet MMI navigation plus erbjuds även Audi virtual cockpit, en 12.3-tums TFT skärm som visar avancerad grafik. Liksom i nya Audi TT kan föraren enkelt via ratten växla mellan klassisk vy med kombiinstrument och en infotainmentvy med större visningsyta för listor och karta. Dessutom finns det möjlighet att skräddarsydda visningen genom att själv konfigurera vissa värden från färddatorn. Den stora flexibiliteten med den digitala skärmen gör att all information presenteras som en funktion av personliga önskemål och körsituation.

   Imponerande datorkraft:  T30 processorn från Audi’s partner NVIDIA

   Den höga prestandan är möjlig genom det intelligenta samspelet i den elektroniska arkitekturen. Den modulära infotainmentplattformen (MIB) är en viktig systemkomponent. Nya Audi Q7 är utrustad med den andra generationen av MIB som inkluderar en fyrkärnig T30 processor från Audi’s partner NVIDIA.

   Tillsammans med den  andra T30 processorn som är direkt integrerad i Audi virtual cockpit, genererar systemet brilliant 3D-grafik och skarpa instrument som visas i en  hastighet av 60 bilder per sekund (FPS). Den grafiska kvaliteten, de transparenta bilderna och animationerna, tillsammans med den höga kvaliteten på upplösningen på 1 440 x 540 pixel skapar en helt ny visuell upplevelse.

   Ett annat tillval i nya Audi Q7 är head-up display som är harmoniskt integrerat i instrumentpanelen och som projicerar all nyckelinformation till vindrutan.

   Modulärt infotainmentsystem

   Audi erbjuder olika nivåer av infotainmentmodulen. MMI radio plus är standard och skapar ett gränssnitt mot externa källor som tex mobiltelefoner och minneskort. Audi sound system ingår som standard och bjuder på utmärkt ljudkvalitet från tio högtalare. Den styrs via MMI-enheten på mittkonsolen, som består av en vridbar tryckknapp, ytterligare två knappar och fyra knappar för huvudfunktioner. Informationen visas på en centralt placerad 7-tums MMI monitor som fälls upp från instrumentpanelen när systemet startas.

   Med den mer avancerade MMI navigation plus följer en 8.3-tums skärm. I bakgrunden arbetar den andra generationen av den modulära infotainment plattformen, där nyckelkomponenten är den snabba Tegra 30 grafikprocessorn från Audi’s partner NVIDIA.

   Ljud med en tredje dimension: 3D - ljud

   För hi-fi entusiaster erbjuds Bose sound system och Bang & Olufsen Advanced Sound System med 3D-ljud. Båda systemen återger musiken i innovativt 3D-ljud. Högtalare i A-stolparna säkerställer den rumsliga dimension i höjd så att musiken upplevs komma från en stor virtuell scen. Bang & Olufsen systemet har 23 högtalare inklusive subwoofers med en effekt på 1 920 watt.

   Audi phone box, som redan finns som tillval till flera Audi-modeller, kopplar upp mobiltelefonen till bilens antenn. Strax efter lanseringen utökas tillvalet med induktiv laddning och trådlös uppkoppling.

   Underhållning i baksätet med Audi tablet

   Audi bryter ny mark inom baksätesunderhållning och introducerar Audi tablet. Hjärtat är den kraftfulla NVIDIA Tegra 4 processorn. Audi tablet med 10.1-skärm är utformad för att klara av de tuffa kraven i en bil. Den är temperaturresistent och erbjuder den nödvändiga krocksäkerheten som saknas i konventionella lösningar. Audi tablet kan kopplas upp mot MMI navigation plus via WiFi och får därmed access till radio, media, navigation och bilfunktionerna i Audi Q7.

   Baksätespassagerare kan t.ex. skicka navigationsinformation till MMI-kartan via Audi tablet. De kan också surfa på Internet via WiFi uppkopplingen. Med Android i Audi tablet och tillgången till Google Play store säkras access till ett stort antal applikationer, spel, filmer, musik, eBöcker och mycket mer. Vid resans slut kan Audi tablet monteras bort och användas offline eller kopplas upp mot ett externt WiFi- nätverk. Audi tablet har även en full HD kamera, 32 GB internminne, Bluetooth och NFC-gränssnitt för att koppla in externa hörlurar.

   Internet via 4G/LTE: Audi connect, Apple Car Play och Google Android Auto

   MMI navigation plus inkluderar även Audi connect som ansluter Audi Q7 med Internet via 4G/LTE. Passagerarna kan surfa via WiFi med nedladdningshastigheter på upp till 100 Mbit/s och skicka och ta emot e-mail medan man använder en mängd applikationer. Föraren kan använda den skräddarsydda Audi connect-tjänsten som inkluderar allt från trafikinformation online till navigation med Google Earth och Google Street View till streaming av online media.

   Audi Q7 har även fått ett nytt tillägg i Audi connect-utbudet: “Apple Car Play” och “Google Android Auto” via en iOS eller Android smartphone kopplad till USB porten (iOS från Version 7.1; Android från Version 5.0 Lollipop). Båda är skräddarsydda för att användas i bilen och gör det möjligt att använda musiktjänster, missade samtal navigationsfunktioner, mötespåminnelser och meddelandefunktioner. Efter hand kommer ett antal tredjepartsapplikationer som Pandora, Spotify och WhatsApp att adderas.

   Onlineuppdateringar av navigationskartan

   Med Audi Q7 kommer navigationskartan att kunna uppdateras online. Föraren kan ladda ner uppdateringen direkt till bilen genom att använda sig av 4G/LTE uppkoppling. Alternativt kan man även ladda ner uppdateringen till sin dator genom att använda myAudi plattformen på www.audi.se/myaudi och föra över den till bilen via ett SD kort. Som ett tredje alternativ kan kartan även uppdateras hos en Audi-återförsäljare.

   Ett meddelande visas i MMI navigation plus när en ny kartuppdatering finns tillgänglig. Uppdateringar kommer att släppas var sjätte månad och de första fem uppdateringarna kommer att vara kostnadsfria. Kunder kan uppdatera antingen hela Europakartan eller vissa regioner. Navigationen fortsätter att fungerar utan restriktioner under onlineuppdateringen av bilen.

   Audi connect kan användas kostnadsfri med MMI navigation plus i tre månader. Ytterligare tre år finns tillgängligt antingen som tillval eller som en eftermarknadslösning.

   Audi connect: Nödsamtal och Online-service

   Audi Q7 kommer att uppdateras med ännu fler nya tjänster strax efter lanseringen när utrustningen “Audi connect Emergency Calling & Service” blir tillgängligt med funktioner som nödsamtal, onlinesamtal vid driftsstopp och Audi online service.

   Utrustningen inkluderar även tjänsterna “Audi connect Vehicle Control”, som består av tjänster som förmedlar fordonsstatus, fjärrlåsning, parkeringslokalisering och fjärrstyrning av parkeringsvärmare. “Audi connect Emergency Calling & Service” är kostnadsfritt i 10 år. Servicepaketet “Audi connect Vehicle Control” är kostnadsfritt i tre år och kan förlängas mot en avgift.

   Förarassistanssystem som sätter nya standards, Audi pre sense city m.fl.

   Med Audi Q7 erbjuds ett utbud av förarassistanssystem som sätter en ny nivå i segmentet, där vissa system är helt nyutvecklade. Som standard ingår parkeringshjälp bak, farthållare, hastighetsbegränsare, vilorekommendation och säkerhetssystemet Audi pre sense city. I stadstrafik varnas föraren för hotande kollisioner med andra fordon eller fotgängare och kommer att initiera en kraftig inbromsning vid fara.

   Om en kollision är oundviklig kommer ett multikollisionsbromssystem ingripa med kontrollerade inbromsningar för att hjälpa föraren. Det kan då förhindra sladd och ytterligare följdkollisioner. “Audi pre sense basic” som finns som tillval initierar preventiva åtgärder för passagerarna vid instabil körning genom att t.ex. tighta upp bältena i framsätet.

   Ytterligare tillval har paketerats under namnen “Parkering”, “City” och “Tour”.
   I ”Parkerings”-paketet ingår en 360 graders kamera och en parkeringsassistent som självständigt parkerar bilen i både parallella och vinkelräta parkeringsfickor. Föraren behöver endast bromsa och gasa.

   Nya cross-traffic assist, exit warning system och trailerassistent

   City-paketet består av helt nya system. Cross-traffic assist varnar föraren för andra fordon, tex när man backar ut från en parkeringsplats. Varningssystemet vid urstigning, exit warning system, varnar föraren för fordon eller cyklister som närmar sig bakifrån innan dörren öppnas.

   Vid körning med släp kommer trailerassistenten styra släpet i precis den riktning som indikeras av föraren via vrid/tryck-reglaget i MMI-ratten. Systemet klarar även av rattutslag i motsatt riktning, stabilisera släpet vid körning bakåt i en rak linje och när ratten vrids för långt varnar den för om släpet skulle slå i bakdelen av bilen. Nya Audi Q7 har en dragkapacitetet på 3.5 ton om den är utrustad med den adaptiva luftfjädringen som erbjuds som tillval.

   Audi side assist använder radarutrustning bakom bilen för att säkerställa säkra filbyten. Audi pre sense rear sträcker sätesbältena vid händelsen av en hotande kollision bakifrån. Parkering plus och backkamera ingår också i “City” paketet.

   Vid långsam trafik: ACC stop & go inklusive Traffic jam assist, köassistent

   Ännu fler innovationer från Audi hittar vi i “Tour” paketet. Den adaptiva farthållaren accelererar och bromsar för att hålla Audi Q7 på önskat avstånd från bilen framför och visar även avståndet när den är deaktiverad. Med ACC stop & go inklusive Traffic jam assist tar systemet även över styrningen på därför anpassade motorvägar vid långsamma trafikköer som inte rör sig fortare än 60 km/h.

   Audi active lane assist använder en kamera och små rattjusteringar för att hjälpa föraren att hålla sin fil. Säkerhetssystemet Audi pre sense front varnar för en hotande kollision med fordonet framför, sträcker bältena och bromsar bilen självständigt i flera steg om det är nödvändigt.

   Ännu lägre förbrukning med den förutseende effektivitetsassistenten

   Den förutseende effektivitetsassistenten är en banbrytande innovation från Audi. Den använder sig av färddata från navigationssystemet för att varna föraren för situationer där det kan vara vettigt att minska hastigheten, som före kurvor, i städer eller vid hastighetsskyltar som ännu inte syns. I samverkan med den adaptiva farthållaren och den kamerabaserade trafikskyltavläsningen anpassas den förvalda hastigheten till vägen och hastighetsbegränsningarna. Den förutseende effektivitetsassistenten, som också kan styra frihjulsfunktionen i den åttaväxlade tiptronic-växellådan, har potentialen att minska bränsleförbrukningen på landsvägar med så mycket som 10 procent.

   Som tillval finns även mörkerassistenten Night vision. Den använder sig av en infraröd kamera för att upptäcka och varna för fotgängare och större vilda djur på långt avstånd.

   Ytterligare två system kommer att erbjudas strax efter lanseringen. Det ena systemet ingriper i styrningen för att hjälpa föraren att undvika ett hinder. Det andra systemet övervakar motsatt trafik vid vänstersväng i låga hastigheter och bromsar bilen vid kritiska situationer.

   Effektiva och kraftfulla V6-motorer med reducerade CO2-utsläpp

   Nya Audi Q7 lanseras med två kraftfulla och kultiverade V6-motorer på den europeiska marknaden: en TDI- och en TFSI-motor. Tack vare intensiv vidareutveckling har CO2 utsläppen reducerats med så mycket som 50 gram per kilometer. Båda motorerna uppfyller kraven för kväveoxidutsläpp enligt Euro 6.

   Den kraftfulla 3.0 TDI-motorn levererar 272 hk och 600 Nm vridmoment. Accelerationen 0-100 km/hk tar 6.3 sekunder med en topphastighet på 234 km/h. Den genomsnittliga bränsleförbrukningen är endast 5,7 liter per 100 km, vilket motsvarar ett CO2 utsläpp på 149 gram per km. V6 dieseln har utvecklats med fokus på minskad friktion och effektiv termostyrning. 3.0 TDI har en extremt jämn gång, som delvis beror på de justerbara hydrauliska fästena. De säkerställer att motorvibrationerna är låga och medför lågt ljud i kupén.

   3.0 TFSI-motorn levererar 333 hk och 440 Nm vridmoment och accelererar upp den stora SUV:en från 0-100 km/h på 6,1 sekunder på väg mot topphastigheten på 250 km/h. Den mekaniska kompressor, vilken står för överladdningen, deaktiveras vid dellast, vilket bidrar till den låga bränsleförbrukningen på 7,7 liter per 100 km enligt NEDC, motsvarande 179 gram CO2 per km.

   Ännu en version av 3.0 TDI-motorn med 218 hk och 500 Nm vridmoment kommer att erbjudas lite senare med ännu lägre förbrukning och nivåer av CO2 -utsläpp.

   by wire: drivlina med frihjulsfunktion

   Jämn, snabb, lättvikt och effektiv. I nya Audi Q7 överför en nyutvecklad åttaväxlad tiptronic-växellåda motorkraften till det permanenta fyrhjulsdriftssystemet quattro. Momentomvandlaren växlar mjukt och effektiv. När föraren kliver av gasen inträder en frihjulsfunktion. Ett nytt dämpningssystem gör att motorn går smidigt även vid extremt låga hastigheter under 1 000 rpm.

   Utöver automatläget kan föraren även välja att styra tiptronic-lådan via de standardmonterade paddlar vid ratten eller via växelspaken. I båda fallen överförs kommandot helt elektroniskt (by wire).

   Den självspärrande mittdifferentialen, hjärtat i quattrosystemet, är integrerad i växellådshuset till den åttaväxlade tiptronic-lådan. Den är betydligt lättare och kompaktare än fördelningsväxellådan i föregångaren och säkerställer genom optimerade spärrvärden för en enastående drivning och kördynamik. Under normala körförhållanden fördelar mittdifferentialen kraften mellan fram- och bakaxel i förhållandet 40:60. Om hjulet på en axel tappar greppet kan den extremt snabbt överföra så mycket som 70 procent av kraften till framhjulen och maximalt 85 procent till bakhjulen.

   Den mekaniska mittdifferentialen arbetar tillsammans momentfördelning. Vid snabb kurvtagning sker mindre bromsingrepp på innerhjulen som är under reducerad last. Det gör styrresponsen på den stora SUV:en ännu mer direkt och greppet ännu bättre.

   Överlägsen komfort och sportig känsla: Chassit

   Nya Audi Q7 är en extremt komfortabel följeslagare. SUV:en ligger tryggt och bekvämt på motorväg och skämmer bort sina passagerare med en hög nivå av rullkomfort. På slingriga landsvägar är den lätthanterlig, direkt och smidig, och den fortsätter även vid slutet av asfalten. Jämfört med föregångaren har tyngdpunkten sänkts med 50 mm, delvis genom att motorn placerats lägre i bilen.

   Även chassit har genomgått ett antal förändringar. Både fram- och bakaxeln är femlänkade och ersätter de dubbla länkarmarna från föregångaren. De nya elastomer lagringarna, separata fjädringarna och dämparna på bakaxeln svarar extremt känsligt. Ny är även den elektromekaniska styrningen som är bränslebesparande och vars kraft minskar när hastigheten ökar. Den ger en direkt styrrespons och är en förutsättning för flera av förarassistanssystemen. Jämfört med föregångaren är chassit i nya Audi Q7 över 100 kg lättare. Länkarna i hjulupphängningen är t.ex. tillverkade i aluminium och höghållfast stål, kardanaxeln på framaxeln är ihålig och hjullagren smidda i aluminium.

   Innovativ fyrhjulsstyrning

   Audi erbjuder en annan banbrytande innovation som tillval, fyrhjulsstyrning.
   Ett styrsystem med elektrisk spindeldrivning svänger bakhjulen inåt med så mycket som fem grader beroende på situation. Vid låga hastigheter styr de motsatt framhjulen, vilket ökar agiliteten markant och minskar svängradien med upp till en meter. Vid högre hastigheter följer bakhjulen framhjulens rörelser. Det optimerar styrresponsen ytterligare och förbättrar bilens stabilitet vid plötslig undanmanöver.

   Nya Audi Q7 erbjuder redan utmärkt komfort med standardchassit. Rullkomforten är ännu högre med adaptiv luftfjädring som styrs via en nyutvecklad central enhet som styr alla chassisystem. Den nya styrenheten som Audi utvecklat till luftfjädringen samt den aktiva dämpningen varierar karosshöjden och komforten efter körsituation. På motorvägen sänks karossen med så mycket som 30 mm. Den höjs med så mycket som 60 mm vid off-road körning i låga hastigheter. Det finns även en sportversion av den adaptiva luftfjädringen.

   Audi drive select med sju lägen

   Audi drive select samarbetar med den adaptiva luftfjädringen och erbjuder då sju olika lägen: efficiency, comfort, auto, dynamic, individual, allroad och lift/offroad. Beroende på utrustningsnivå är Audi drive select integrerad med bl.a. den åttaväxlade tiptronic-växellåden, den elektromekaniska styrningen, fyrhjulsstyrningen och motorkaraktäristiken.

   Nya Audi Q7 är standardutrustad med 18-tumshjul och 235/65 däck. Som tillval erbjuds fälgar upp till 21 tum. Stora ventilerade bromsskivor gör inbromsningen säker. De greppas framtill av sexkolvsok i aluminum. Den elektromekaniska parkeringsbromsen med hill hold och startfunktion verkar på bakhjulen. Audi Q7 rör sig självsäkert genom terrängen med den höga markfrigången på upp till 235 mm. Som tillval kan föraren se längs- och tvärlutningsvinklar. Den elektroniska hill-descent assistenten håller hastigheten vid körning nedför.

   Audi Q7 kan beställas under våren och kommer till de svenska återförsäljarna sommaren 2015. Priset är ännu ej fastställt.

   Plug-in hybrid med quattro fyrhjulsdrift: Audi Q7 e-tron quattro

   Audi ökar nu snabbt utbudet av bilar med eldrift. Under 2015 lanseras Audi Q7 e-tron quattro, som blir världens första plug-in hybrid med en sexcylindrig diesel och quattro fyrhjulsdrift. Audi Q7 e-tron quattro förbrukar bara 1,7 l/100 kilometer, motvarande ett CO2 utsläpp på mindre än 50 gram per km. Lithiumjon batteriet lagrar 17.3 kWh, vilket gör det möjligt att köra upp till 56 km på ren eldrift.

   3.0 TDI i Audi Q7 e-tron levererar 258 hk. Elmotorn, som är integrerar i den åttaväxlade tiptronic-växellådan, har en effekt på 94 kW. Systemeffekten är hela 373 hk med en systemvridmoment på 700 Nm. Audi Q7 e‑tron quattro accelererar från 0-100 km/h på 6.0 sekunder och från 0 till 60 km/h på 6,1 sekunder på enbart el. Topphastigheten är 225 km/h.

   Audi Q7 e-tron quattro är världens första laddhybrid med en värmepump som minskar energibehovet vid uppvärmning och luftkonditionering. Via en app kan bilen dessutom förvärmas eller kylas ned inför en resa.

   Bränsleförbrukning:

   3.0 TDI, 272 hk, 5-sitsig: Bl. förbr: 6.1–5.7 l/100 km *, CO2: 159 – 149* g/km
   3.0 TDI, 272 hk, 7-sitsig: Bl. förbr: 6.2–5.9 l/100 km*, CO2: 163 – 153* g/km
   3.0 TFSI, 333 hk, 5-sitsig: Bl. förbr: 8.1 – 7.7 l/100 km*, CO2: 189 – 179* g/km
   3.0 TFSI, 333 hk, 7-sitsig: Bl. förbr: 8.3 – 7.9 l/100 km*, CO2: 193 – 183* g/km

   *En bils bränsleförbrukning och CO2-utsläpp varierar beroende på vilka fälgar och däck den är utrustad med. Förbrukning och utsläpp beror inte enbart på hur effektivt fordonet utnyttjar bränslet, utan påverkas också av körsättet och andra icke-tekniska faktorer.

   Är du journalist och önskar ytterligare information, kontakta: Irene Bernald, informationschef Audi Sverige, 08-553 865 00 eller 070-538 65 51. Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och sålde drygt 1 575 500 nya bilar 2013. Företaget omsatte 49,9 miljarder euro 2013 och har mer än 73 500 medarbetare runt om i världen varav 52.500 i Tyskland. Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och producerar bilar i Tyskland (Ingolstadt och Neckarsulm), Ungern, Spanien, Kina, Belgien, Slovakien, Ryssland, Indonesien och Indien. Företaget kommer även börjat tillverka bilar i Brasilien 2015 och i Mexico 2016. Mellan 2014 och 2018 planerar Audi att investera ca 22 miljarder euro i primärt nya produkter och hållbar teknik. Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding  S.p.A och quattro GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG.  Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

   Följande bilagor finns för nedladdning:
   Nya Audi Q7 premiärvisas i Detroit

   Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
   Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


  Det verkar som att du använder en annonsblockerare

  Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

  3 månader för
  197 kr
  Spara 1000 kr

  Prenumerera

  Redan prenumerant?