”Dåligt kontorskaffe är ingen naturlag”

I september gjorde kaffeföretaget Beans en undersökning som visade att 42 procent av de tillfrågade i Stockholm och Göteborg inte tycker om smaken på sitt kontorskaffe. Nu presenterar vi ny statistik som visar att dåligt kontorskaffe inte är en naturlag.

I september gjorde kaffeföretaget Beans en undersökning som visade att 42 procent av de tillfrågade i Stockholm och Göteborg inte tycker om smaken på sitt kontorskaffe. Nu presenterar vi ny statistik som visar att dåligt kontorskaffe inte är en naturlag.

Som Beans rapporterat tidigare under hösten är många människor i Sveriges två största städer missnöjda med smaken på sitt kontorskaffe. Nu presenteras resultatet av Beans årliga kundundersökning som visar att 96 procent av deras egna kunder är nöjda med smaken på sitt kontorskaffe, två procentenheter fler än förra året.

”Det är fantastiskt att se resultatet från årets undersökning. Under hösten har vi gjort en satsning på att befria människor från dåligt kontorskaffe under parollen Beans Coffee Crusade. Våra kunders åsikter visar att dåligt kontorskaffe inte är en naturlag, utan något vi kaffeleverantörer måste jobba med!”, kommenterar Rune Bergo, VD på Beans.

Fler resultat i Beans kundundersökning

  • 96 procent stämmer helt eller delvis in i påståendet ”Jag känner mig trevligt bemött i mina kontakter med Beans”

  • 91 procent stämmer helt eller delvis in i påståendet ”Jag tycker att jag får snabba leveranser av varor”

  • 83 procent stämmer helt eller delvis in i påståendet ”Det är viktigt för mig med en leverantör som har ett ansvarsfullt miljöarbete”

  • 95 procent stämmer helt eller delvis in i påståendet ”Jag kan tänka mig att rekommendera Beans till andra”

För mer information, kontakta:

Rune Bergo, vd Beans, 070-585 21 50, rune.bergo@beans.se

Beans AB är ett snabbt växande företag som arbetar med försäljning och support av kaffemaskiner till kontorskunder (office) i Stockholm och Göteborg. Företaget grundades år 2002 och verksamheten omsatte ca 65 MSEK och hade 30 medarbetare i december 2013.  I maj 2014 förvärvades Kaffebönan AB i Borlänge, som har en omsättning på 17,5 MSEK och 9 anställda. Mer information om företaget finns på www.beans.se.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Beans NKI 2014
Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?