1515

Elmia Wood 2013 – en framtidsmässa med high-tech för skogsbruket

Elmia Wood 2013 blir en skogsteknisk milstolpe mot framtiden. Aldrig förr har så många innovationer och idéer visats upp på en skogsmässa. Den allt mer lättillgängliga och billigare datortekniken får mycket stor betydelse för framtidens skogsbruk.

Elmia Wood 2013 blir en skogsteknisk milstolpe mot framtiden. Aldrig förr har så många innovationer och idéer visats upp på en skogsmässa. Den allt mer lättillgängliga och billigare datortekniken får mycket stor betydelse för framtidens skogsbruk.

- Grovt förenklat kan man säga att sådant som endast fanns hos NASA för 15 år sedan nu kan köpas på postorder från webbshop för 99 dollar. Tillgängligheten på datakraft, processorer och sensorer öppnar helt nya möjligheter, säger Torbjörn Johnsen, affärsområdeschef på Elmia.

Elmia Wood har alltid varit skyltfönster för nyheter från skogsteknikbranschen och många idéer och innovationer har sett dagens ljus och premiärvisats på mässan. Men aldrig förr har datortekniken varit så dominerade bland de stora revolutionerande nyheterna och gjort ett så tydligt avtryck. Elmia Wood 2013 kommer att gå till historien som året då framtidens skogsmaskiner presenterades.

Här är några av de största nyheterna på mässan:

Kranspetsstyrning

Datorstyrt kranarbete har branschen och skogsforskningen pratat om i 30 år. Nu finns det för första gången på John Deeres skotare. Tekniken hjälper till att snabbt få igång nya förare, samtidigt som både produktiviteten och arbetsmiljön blir bättre.

HUD (Head-Up-Display)

Tekniken som används i stridsflyg för att presentera viktig data ”framför ögonen” på piloten är nu på väg till skogen. Optea AB presenterar ett koncept anpassat för skördare där skördardatorns information ges direkt i förarens synfält vid jobbet med kran och aggregat.

Röststyrning för skördare

Innovatören Torbjörn Ericsson har plockat de bästa idéerna från flyg- och bildindustrin och parat ihop med hjälpmedel för funktionshinder. Resultatet har blivit den röststyrda skördaren T-Bear för avverkning och gallring. Bara två knappar att hålla reda på i stället för spakar och hjulnaven är variabla för att minska markskador. Håller man ner en knapp och säger ”kapa” så fixar T-Bear det.

Drönarteknik

Medan avverkningen gått framåt de senaste 50 åren har föryngringsarbetet, skogsplanteringen, sett nästan likadant ut. Den senaste större innovationen var planteringsrör och täckrotsplantor för drygt 30 år sedan. Men innovatören Hans Thunander premiärvisar nu sin vision om hur planteringsarbetet kan utvecklas och effektiviseras med hjälp av flygbilder, gps och robotteknik.

The Mantis

Hexapod Walking Machine, The Mantis, är en 2,8 meter hög, fem meter lång och 1 900 kilo tung men smidigt gående sexbent robot. Världens största terränggående robot kan styras både från cockpit och utifrån via fjärrkontroll och designern Matt Denton siktar på en framtid för den i skogsarbete. 

Gemensamt för dessa innovationer är att de alla har blivit möjliga genom den snabba utvecklingen på dataområdet.

Årets tema på Elmia Wood är just innovationer och nytänkande, nya ekonomiska lösningar i skogsbruket. Och räkna med att det är fullt av spännande premiärvisningar av såväl färdiga produkter som idékoncept, sådant som kan bli start och grund för ännu fler viktiga uppfinningar för framtidens effektivare och smartare skogsarbete.

- Även en liten aktör kan få stor spridning på Elmia Wood. Mässan fungerar ju också som en katalysator. Man bygger kontakter genom idéer och innovationer och det bidrar i sin tur till stimulans och utveckling. Det sätter igång processer säger Torbjörn Johnsen.

Kontakt:

Torbjörn Johnsen, affärsområdeschef Elmia AB
torbjorn.johnsen@elmia.se
+46 36 15 22 54

Veronika Albert, presservice
veronika.albert@elmia.se 
+46 36 15 22 34 

Elmia Wood 5-8 juni 2013

Grundidén bakom Elmias skogsmässor är att maskiner och teknik för modernt skogsbruk ska visas upp i sin rätta miljö - i skogen. En aktiv mässa med demonstrationer, som speglar det skogsbruk som normalt bedrivs i Skandinavien. Elmia Wood är världens största skogsmässa och hålls vart fjärde år i skogarna runt Jönköping. Nästa mässa: 5-8 juni 2013. 

www.elmiawood.com 

Elmias skogsmässor

Elmia Wood                        5-8 juni 2013
SkogsElmia                        4-6 juni 2015
Elmia Wood                        7-10 juni 2017

Följande bilagor finns för nedladdning:
Elmia Wood 2013 – en framtidsmässa med high-tech för skogsbruket

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på CisionWire
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?