1515

Brytpunkt och blodsband – ny utställning på Västerås slott

Två ögonblick som gjort avtryck i vår svenska historia. Det var utgångspunkten då Statens fastighetsverk (SFV), förvaltare av Västerås slott, planerade för en permanent utställning med cafédel i slottets bottenvåning. Idag öppnar Brytpunkt och blodsband – en utställning vars syfte är att visa hur historiska händelser påverkar vår nutid. I och med denna satsning får allmänheten åter tillträde till Västerås slott.

Två ögonblick som gjort avtryck i vår svenska historia. Det var utgångspunkten då Statens fastighetsverk (SFV), förvaltare av Västerås slott, planerade för en permanent utställning med cafédel i slottets bottenvåning. Idag öppnar Brytpunkt och blodsband – en utställning vars syfte är att visa hur historiska händelser påverkar vår nutid. I och med denna satsning får allmänheten åter tillträde till Västerås slott.

Brytpunkt och blodsband skildrar två avgörande möten som hölls i Västerås och på Västerås slott; dels riksmötet 1527 då Gustav Vasa bryter med den katolska kyrkan, dels 1544 då samme kung inför arvskungadöme i Sverige.

-       Vid sidan av vårt förvaltningsuppdrag är SFV:s främsta uppgift att tillgängliggöra vårt gemensamt ägda kulturarv, att utveckla utvalda fastigheter så att de lockar till besök. Utställningen Brytpunkt och blodsband är ett bra exempel på detta arbete, säger Jörgen Hammarstedt, fastighetschef vid Statens fastighetsverk. Vi hoppas att många, både västeråsbor och turister, ska hitta hit.

SFV:s önskan är att Brytpunkt och blodsband med sina installationer och korta texter ska kittla och väcka frågor - skapa ett historieintresse hos en besökare som kanske inte visste att det fanns.

Två centrala årtal

År 1527 bryter Gustav Vasa med den katolska kyrkan vid Reformationsriksdagen i Västerås. Sverige blir i och med detta protestantiskt. Hur hade våra liv sett ut idag om detta aldrig hänt? Hade vi läst latin i skolan? Hade vi biktat oss? Ingen vet. Bara att det var i Västerås som brytpunkten skedde. Brytpunkten visualiseras i utställningen av ett delat kors medan människans behov av bikt och förlåtelse gestaltas av ett modernt biktbås kopplat till twitter.

År 1544 utnämns Gustav Vasas son Erik XIV till kronprins på riksdagsmötet i Västerås. I och med detta föds arvkungariket Sverige. Hur hade Sverige sett ut om detta möte aldrig inträffat? Hade vi valt våra kungar, hade vi varit i union eller kanske haft republik? Ingen vet. Bara att det var i Västerås som blodsbanden knöts. Blodsbanden gestaltas i utställningen av en sammanflätad baldakin av blodröda sidenvåder bakom bilder av de 23 monarker Sverige hittills haft sedan Gustav Vasa.

Tillåtande café i utställningen

En viktig del av SFV:s satsning på Västerås slott är det café som bokstavligen delar rum med utställningen. Som besökare kan du här slå dig ner med en kopp kaffe samtidigt som du lär dig mer om Sveriges kungar eller funderar på om du ska lätta ditt hjärta i twitterbikten.

-       Vår förhoppning är att utställningen med sitt café ska attrahera, roa och intressera såväl västeråsbor som turister. Vår önskan är att alla som kommer hit ska känna stolthet över slottet och dess spännande historia, att man ska känna sig välkommen, säger Tobias Skelander, förvaltare vid Statens fastighetsverk.

En nyhet vid sidan om utställningen är att rikssalen på slottet kan hyras som festsal. Det är Albert Abirached, krögaren bakom det nya slottscaféet, som håller i uthyrningsverksamheten.

-       Den vackra rikssalen är som gjord för evenemang av olika slag. Här kan man hålla större eller mindre fester för privatpersoner, företag eller organisationer i Västerås med omnejd, säger Tobias Skelander.

För mer information kontakta:

Tobias Skelander, förvaltare, Statens fastighetsverk, 018 56 48 29, tobias.skelander@sfv.se

Eva Rosander, projektinformatör Statens fastighetsverk, 08 696 70 93, eva.rosander@sfv.se

Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, 08 696 76 00, asa.carlberg@sfv.se

Pressbilder: www.cisionwire.se/statens-fastighetsverk

Tradition i utveckling. Vi har många kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i vårt land. De är en del av vår gemensamma historia och framtid. Statens fastighetsverk förvaltar Sveriges nationalbyggnader och fria marker; slott och kungsgårdar, teatrar, museer, ambassader och en sjundedel av landets yta bestående av skog och mark.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på CisionWire
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?