1515

Nytt tillväxtmål för Sectra

Styrelsen i IT- och medicinteknikföretaget Sectra har fastställt ett nytt tillväxtmål för bolaget. Det är en konsekvens av att Sectra verkar på marknader i snabb förändring där leveransernas karaktär förändras och renodlas.  

Styrelsen i IT- och medicinteknikföretaget Sectra har fastställt ett nytt tillväxtmål för bolaget. Det är en konsekvens av att Sectra verkar på marknader i snabb förändring där leveransernas karaktär förändras och renodlas.  

Styrelsens beslut innebär att Sectra fortsätter att prioritera ökad vinst men också tydliggör att vinsttillväxt är viktigare för bolaget än tillväxt i omsättning. Styrelsen har också prioriterat målen inbördes. De finansiella målen är efter revideringen (i prioritetsordning):

1.   Stabilitet: Soliditeten ska vara minst 30 procent (oförändrat)

2.   Lönsamhet: Rörelsemarginalen (EBIT margin) ska vara minst 15 procent (oförändrat)

3.   Tillväxt: Rörelseresultatet (EBIT) per aktie ska växa 10 procent per år i genomsnitt över en femårsperiod (tidigare mål var att omsättningen skulle öka med minst 15 % i genomsnitt över en sjuårsperiod)

Vid beräkning av tillväxtmålet ska justering ske för eventuella, icke affärsmässiga, förändringar i antalet aktier som exempelvis makulering av återköpta aktier eller fondemissioner.

Trendbrott

För den senaste femårsperioden redovisar Sectra en negativ genomsnittlig årlig tillväxt i rörelseresultat per aktie, men sedan två år tillbaka är den trenden bruten.

– Vår årliga tillväxt i rörelseresultat per aktie har de senaste två åren varit över 8 procent, ett resultat av vårt långsiktiga arbete med att öka kostnadseffektiviteten och samtidigt öka andelen produkter med högre marginal, som exempelvis mjukvarulicenser, säger Torbjörn Kronander, koncernchef och VD för Sectra AB.

Fokuserad expansion

Medicinska system och säker kommunikation är nischmarknader med stora och ökande kundbehov. Sectras tillväxtstrategi är att i första hand växa på marknader där företaget redan finns och genom partners på noga utvalda tillväxtmarknader.

– Vi ska nå våra finansiella mål genom att renodla försäljningen mot produkter och tjänster där vi tillför unika värden till kunderna. Vi ska också utveckla vårt erbjudande till Sectras stora kundbas och fortsatt arbeta med att, med bibehållen eller ytterligare bättre kvalitet, optimera de resurser som används för att leverera och supporta våra system, säger Torbjörn Kronander.

För ytterligare information om bakgrunden till revideringen av Sectras finansiella mål hänvisas till Sectras bokslutskommuniké 2012/2013 som offentliggörs idag kl. 08:00.

Informationen i denna rapport är sådan som Sectra AB (publ) är skyldig att offentliggöra i enlighet med lagen om börs- och clearingverksamhet och/eller lagen om handel med finansiella instrument. Informationen lämnades till media för offentliggörande den 28 maj 2013 kl 07:55 (CET).

För ytterligare information

Torbjörn Kronander, VD och koncernchef Sectra AB, tel 013-23 52 27

Sectrakoncernens verksamhet

Sectra utvecklar och säljer högteknologiska produkter och tjänster inom nischerna medicinsk IT och säker kommunikation. Företaget grundades 1978 och har vuxit fram ur forskningen vid Linköpings universitet. Sectra har kontor i tolv länder och säljer genom samarbete med partners produkter över hela världen. Sectra är noterat på NASDAQ OMX Stockholm AB. För mer information besök vår hemsida: www.sectra.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på CisionWire
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?