1515

Vårdförbundet har lyckats väl i löneförhandlingar 2012 men vill se större lönespridning. Ny statistik län för län

Lönestatistiken för 2012 visar en löneutveckling på 3.3 procent. Märket är 2.6 procent. – Vi har lyckats väl, men vill självklart se en helt annan värdering av all den kunskap legitimerade sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor tillför vården, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet.

Lönestatistiken för 2012 visar en löneutveckling på 3.3 procent. Märket är 2.6 procent. – Vi har lyckats väl, men vill självklart se en helt annan värdering av all den kunskap legitimerade sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor tillför vården, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet.

Genomsnittslönen är idag 28 645 kronor i månaden för medlemmar i Vårdförbundet som arbetar i landstingen.

– Trots att vi har ett ickenivåbestämt centralt avtal har vi lyckats bättre än det så kallade märket på 2.6 procent. Men vi ser mycket allvarligt på att lönespridningen är så dålig. En sjuksköterska som utbildar sig till specialistsjuksköterska kan ibland till och med få gå ner i lön vilket är helt oacceptabelt. Det kan exempelvis vara en sjuksköterska som har arbetat på akutmottagning, vidareutbildar sig till barnsjuksköterska och sen får lägre lön på barnkliniken, säger Sineva Ribeiro.

Statistik län för län
(Se bifogad pdf längst ner i mejlet.)


Stockholm i topp med 30 022 kronor
Stockholm läns landsting ligger i topp när det gäller samtliga yrkesgrupper. Halland ligger i botten.

– Det finns en strukturell lönediskriminering av akademiskt utbildade i kvinnodominerade yrken som det dessutom råder skriande brist på. Det gäller exempelvis specialistsjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker.

Totala löneutvecklingen
Resultaten bygger på löneökningen för identiska individer, vilket betyder samma individ, samma landsting, samma befattning. Det innebär att nyanställda och de som slutat sin anställning under året inte finns med i statistiken. Det är månadslönen som redovisas, ob-tillägg och andra tillägg finns inte med.

Sjuksköterskor
Medellönen för sjuksköterskor är högst i Stockholms läns landsting med 29 088 kronor i månaden.
Landstinget Halland har den lägsta medellönen: 27 026 kronor i månaden.

Barnmorskor
Barnmorskorna, som har fyra och ett halvt års högskoleutbildning, har högre löner. Genomsnittslönen i hela riket är 30 531 kronor i månaden.

Stockholm ligger högst med 32 037 kronor. Sörmland ligger lägst med en medellön på 29 193 kronor.

Biomedicinsk analytiker
Den genomsnittliga månadslönen för biomedicinska analytiker är 27 258 kronor.

Bäst tjänar biomedicinska analytiker i Örebro läns landsting, där snittlönen ligger på 27 829 kronor i månaden. Lägst ligger Västernorrland med 26 751 kronor i månaden.

Röntgensjuksköterskor
För röntgensjuksköterskor ligger medellönen på 28 210 kronor i månaden.

I topp ligger Landstinget Västmanland med 30 091 kronor i månaden. I botten finns Landstinget Kronoberg med 26 073 kronor.

Baserat på november 2012
Det här visar ny statistik för Vårdförbundets fyra yrkesgrupper baserat på löneläget för medlemmar i november 2012.

I statistiken ingår yrkesverksamma medlemmar i Vårdförbundet som är anställda inom landstingen och har månadslön.

För statistik län för län för Vårdförbundets fyra olika yrkesgrupper och jämförelse med förra årets löner se pdf:en
Lönestatistik 2012 Individuell löneutv för publ

För mer information kontakta:
Kerstin Persson, förhandlingschef, tfn: 070-640 39 96

För mer information kontakta:
Cecilia Sandahl, presschef, tfn: 08-14 77 69, 070-687 32 42
cecilia.sandahl@vardforbundet.se

VÅRDFÖRBUNDET, Adolf Fredriks Kyrkogata 11, 103 65 Stockholm

Medlemmar i Vårdförbundet arbetar för en säker vård. Vi är 110 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor som utvecklar vården för dig som individ. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Lönestatistik 2012 Individuell löneutv för publ

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på CisionWire
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?