Annons

SEAT:s fabrik i Martorell firar 20 år

-Byggdes på 34 månader med investeringar på nästan 1,5 miljarder euro
-Andra generationen av Ibiza och Cordoba var de första modeller som rullade av monteringslinjen
-SEAT har byggt nästan 8 miljoner bilar vid Martorell utanför Barcelona, där 11 500 personer arbetar

-Byggdes på 34 månader med investeringar på nästan 1,5 miljarder euro
-Andra generationen av Ibiza och Cordoba var de första modeller som rullade av monteringslinjen
-SEAT har byggt nästan 8 miljoner bilar vid Martorell utanför Barcelona, där 11 500 personer arbetar

Södertälje, 2013-02-21. – SEAT firar. Imorgon är det 20 år sedan produktionsanläggningen i Martorell som ligger utanför Barcelona öppnade, en milstolpe för den spanska industrin tack vare fabrikens nyskapande teknik och arbetssystem. Innan Martorell-fabriken invigdes var företagets tillverkningskapacitet koncentrerad till Zona Franca (Barcelona). Där slogs portarna upp 1950, och det första fordonet byggdes 1953 (SEAT 1400).

Den 22 februari1993 avtäckte kung Juan Carlos I en minnestavla under den officiella invigningen. En av de närvarande var den då nyligen utnämnde styrelseordföranden för Volkswagen-koncernen, Ferdinand Piëch, som idag är ordförande i Volkswagens styrelse. Martorell blev en av de mest moderna bilfabrikerna i Europa.

Andra generationen av Ibiza och Cordoba var de första modellerna som rullade av monteringslinjen. I december 1993 var produktionstakten uppe i 1 500 bilar per dag, och summan för året landade på 140 275 tillverkade bilar. Under de senaste 20 åren har nästan 8 miljoner bilar, fördelat på 32 modeller, lämnat Martorell-fabriken – från första generationen av Toledo till skåpbilen Inca, Arosa, Altea eller Exeo och hela vägen fram till nya Leon. För tillfället tillverkar SEAT alla tre versionerna av Ibiza, nya Leon, hela Altea-serien, Exeo, Exeo ST och Audi Q3 vid Martorell. I Zona Franca, Barcelona, använder företaget fortfarande delar av den ursprungliga fabrikens infrastruktur för att tillverka pressade karosseridelar.

"Under sin tjugoåriga historia har Martorell-fabriken blivit allt mer avancerad. Tack vare ständiga investeringar i tekniken och våra högt kvalificerade medarbetare har vi lyckats fullända kvaliteten, både när det gäller produkterna och processerna", säger Andreas Tostmann, vice VD för produktionen vid SEAT.

Vid Martorell sker tillverkning för både SEAT och andra märken inom Volkswagen-koncernen. Mellan 1995 och 2003 tillverkades fyra versioner av VW Polo och Caddy, och 2011 inleddes produktionen av Audi Q3, den första premiumbilen som tillverkades i Spanien.

Från just-in-time till hållbar logistik
SEAT:s produktionsanläggning i Martorell är ett konkurrenskraftigt och flexibelt industrikomplex med en yta på tre miljoner kvadratmeter, vilket motsvarar 400 fotbollsplaner. Hela anläggningen byggdes på endast 34 månader. De nödvändiga investeringarna uppgick till 244,5 miljarder pesetas – nästan 1,5 miljarder euro i dagens priser. Fabriken konstruerades redan från början för just-in-time-produktion, och har idag fullbordat den logistiska cirkeln med två interna järnvägsspår. Det ena används för att ta emot varor och det andra för att transportera färdiga bilar. Tillsammans minskar de koldioxidutsläppen med 2 600 ton, vilket motsvarar 57 000 lastbilstransporter per år.

Ryggraden i ekonomin
Under de senaste 20 åren går det inte att tänka sig SEAT utan Martorell, eller den spanska fordonsbranschen utan SEAT. 1993 skapades en hel leverantörskedja, inledningsvis med 20 företag. SEAT har idag mycket stor betydelse för den spanska ekonomin. Företaget är Spaniens främsta fordonstillverkare, exporterar 85 % av sin produktion, ger direkt anställning åt 11 500 arbetare vid Martorell och dessutom indirekt sysselsättning åt 46 000 personer. Sextio procent av SEAT:s leverantörer är spanska.

Visste du att …?
– De fem modeller som har tillverkats i störst antal vid Martorell* är:
Ibiza II: 1 515 946 exemplar från 1992 till 2002
Ibiza III: 1 172 504 exemplar från 2001 till 2009
Ibiza IV: 801 538 exemplar från 2007 till idag
Cordoba I: 783 547 exemplar från 1993 till 2002
Leon II: 675 369 exemplar från 2004 till 2012
(*fram till 2012/12/31)
– Antal robotar i fabriken: 2 883
– Från den inledande tillverkningen vid pressmaskinerna till avtransporten har varje fordon färdats 12 km.

Fler bilder finns i länken nedan:
http://seat-mediacenter.com/en-stories/corporate/seat-martorell-celebrates-20th-anniversary/&v=i&p=1&overview=0&overview=1

För ytterligare information, kontakta Sanna Strömbäck, SEAT Sverige, 070-165 18 46 eller sanna.stromback@seat.se

SEAT med huvudkontoret i Barcelona ingår i Volkswagen Group. SEAT utvecklar och producerar bilar som särskiljer sig genom uttrycksfull design. Modellprogrammet i Sverige omfattar Mii, Ibiza, Toledo, Leon, Altea XL, Exeo och Alhambra. Under 2012 såldes totalt 321 000 bilar i de 73 länder där SEAT är verksamma.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressrealse som PDF

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på CisionWire
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?