1515

Duni senarelägger nedläggning av fabriksenhet i Rexcell

Dunis dotterbolag Rexcell har beslutat att förlänga produktionen av hygienmaterial med ytterligare ett år. Beslutet om förlängning innebär att verksamheten kan drivas med lönsamhet fram till nedläggning av fabriksenheten i Rexcell.  

Dunis dotterbolag Rexcell har beslutat att förlänga produktionen av hygienmaterial med ytterligare ett år. Beslutet om förlängning innebär att verksamheten kan drivas med lönsamhet fram till nedläggning av fabriksenheten i Rexcell.  

I februari 2013 meddelade Duni sin avsikt att avveckla en av tre fabriksenheter i dotterbolaget Rexcell Tissue & Airlaid AB i Skåpafors. Enheten som berörs tillverkar och säljer material riktat till hygiensektorn. Rexcell räknade med att verksamheten skulle vara helt avvecklad första kvartalet 2014.

Rexcell har, i samförstånd med de fackliga organisationerna, beslutat att förlänga verksamheten ytterligare ett år. Det innebär att avvecklingen av en fabriksenhet i Rexcell beräknas vara helt genomförd i mars 2015. Förlängningen innebär trots allt reduktion av producerade volymer och därmed har företaget lagt ett varsel som berör 23 personer.

”Vi kommer fortsätta produktionen av hygienprodukter ytterligare ett år med en tillfredsställande lönsamhet för den berörda enheten. Förlängningen innebär främst att de anställda som inte berörs på kort sikt, får en längre omställningstid. Beslutet att avveckla produktion av insatsvaror till hygiensektorn kvarstår. Dunis strategi att fokusera på kärnaffären står fast. Dunis tillväxt ska komma från produkter som förstärker upplevelsen kring det dukade bordet. Det är den affären som ger oss bäst avkastning för framtiden”, säger Thomas Gustafsson, VD och koncernchef för Duni AB.

För ytterligare information kontaktas:

Thomas Gustafsson, VD och Koncernchef
Tel: 040-106475

Om Rexcell
Rexcell Tissue & Airlaid AB är ett helägt dotterbolag till Duni AB. Rexcell tillverkar tissue och airlaid-material för Duni såväl som andra externa kunder. Verksamheten bedrivs i tre fabriker vilka är belägna i Skåpafors och Dals Långed i Dalsland. Läs mer på www.rexcell.se

Om Duni
Duni är en ledande leverantör av attraktiva och funktionella produkter för dukning och take-away. Varumärket Duni marknadsförs på över 40 marknader och är marknadsledande i centrala och norra Europa. Duni har cirka 1 900 anställda fördelat på 18 länder, huvudkontor i Malmö och produktion i Sverige, Tyskland och Polen. Duni är noterat på NASDAQ OMX Stockholm under kortnamnet ”DUNI”. ISIN-kod är SE0000616716. Duni.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Duni senarelägger nedläggning av fabriksenhet i Rexcell

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?