ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Pressrelease

Hall of Femmes tilldelas Bengt Hanser Stipendiet 2013

Styrelsen för Sveriges Kommunikationsbyråer, KOMM ger Bengt Hanser Stipendiet 2013 till Hall of Femmes.

Styrelsen för Sveriges Kommunikationsbyråer, KOMM ger Bengt Hanser Stipendiet 2013 till Hall of Femmes.

Motivering: Alla i reklambranschen vet att nån Bernbach och nån Helmut gjorde dom där fantastiska Volkswagen-annonserna. Och många har läst David Ogilvys ”confession of an ad man”. Svenska reklamare har sett en hel del Cederqvistare i sina dagar och kan lätt peka ut vilka grejer Jocke Jonasson gjorde under sin tid på Paradiset. Men vet dom namnet på den kvinna som gjorde kampanjen för staden New York, som bland annat resulterade i en av världens mest ikoniska t-shirts: I love New York? Kan dom stava till namnet på den som på med revolutionerande bildspråk skapade enorma framgångar för modemagasinet Harper’s Bazaar på 60-talet?

Reklam- och designhistorieskrivningen har en tendens att både utföras och befolkas av män. Det gör att kunskap går förlorad. Och det gör att viktiga förebilder för nästa generations talanger försvinner. Det gör vår bransch sämre. Och tråkigare.

Därför är årets Bengt Hansers-stipendiaters arbete så viktigt för kommunikationsindustrin. Med hjälp av utsålda föreläsningar, grymma podcasts, flera boksläpp med internationellt genomslag har dom bidragit till en roligare bransch för både män och kvinnor – och gett oss en mer korrekt historieskrivning på köpet.

Årets Bengt Hanser-stipendiater är projektet Hall of Femmes, skapat av Samira Bouabana and Angela Tillman Sperandio.
 

Om Hall of Femmes Projektet startades av Samira Bouabana och Angela Tillman Sperandio 2009 med syfte att sätta fokus på kvinnliga formgivare och art directors. Ett område där dokumentation och erkännande av kvinnors arbete saknats. Detta genom föreläsningar, utställningar, podcasts och böcker med porträtt av kvinnliga designers. Genom resor till New York där Samira och Angela träffade och intervjuade några av designvärldens största namn utkom bokserien. Den första om Ruth Ansel (2010) och därefter bl a. om Carin Goldberg (2010), Lillian Bassman (2010) och Paula Scher (2011). 2013 utkom böckerna om Tomoko Miho, Janet Froelich och Lella Vignelli. 2013 arrangerades också Design Talks för första gången på Moderna Museet i Stockholm. En tvådagars konferens där designvärldens största kreativa talanger möttes och samtalade om framtidens designscen och blickade tillbaka på sina långa karriärer. Boksigneringar har anordnats på Danziger Gallery och Art Directors Club i New York och Hall of Femmes har uppmärksammats i tidningar som The New York Times Magazine, Creative Review och Vanity Fair. 

Om Bengt Hanser stipendiet
 Sveriges Kommunikationsbyråers verksamhet syftar till att hävda reklamens betydelse för näringsliv och samhälle samt aktivt verka för att höja reklamens kvalitet och förnya dess uttrycksmedel. I denna anda har Bengt Hanser Stipendiet instiftats för att uppmuntra opinionsbildande insatser som belyser och hävdar reklamens roll i näringsliv och samhälle. Stipendiet är däremot inte avsätt för att belöna reklam i sig. Stipendiet utdelas till den eller de personer som gjort den mest anmärkningsvärda insatsen därvidlag, i stort som smått.

Historia
 Bengt Hanser var Reklamförbundets förste vd och donerade sitt vd-arvode till stipendiet för att uppmuntra opinionsbildande insatser som belyser marknads­kommunikationens roll i näringsliv och samhälle. Stipendiet är 10 000 kronor. 

Tidigare Stipendiater
2012 Pär Lager 

2011 Ewa Björling


2010 Mattias Hansson


2009 Pontus Schultz


2008 Clas Collin


2007 Gunilla Herlitz


2006 Anna Serner


2005 Inget stipendium delades ut
2004 Micael Dahlén


2003 Peter Augustsson


2002 Carin Fredlund


2001 Leif Pagrotsky


2000 Jerry Bengtsson


1999 Delades inget stipendium ut


1998 Joakim Jonasson


1997 Jan Wifstrand


1996 HLR Tensta


1995 Peppe Engberg


1994 Carl Hamilton


1993 Nils Welinder


1992 Volvofacket, Kalmarverken


1991 Clas Nydahl


1990 Jan Stenbeck


1989 Sam Katz


1988 Göran Carlsson

För frågor, vänligen kontakta 
Nicole Lage-Vianna
 Sveriges Kommunikationsbyråer 
070-141 88 91 
Nicole@komm.se

Om Sveriges Kommunikationsbyråer
 Sveriges Kommunikationsbyråer är en branschorganisation för alla typer av byråer inom kommunikation, såsom reklam, PR, design, event, DM, digital, mobil, media och action marketing. Vi inspirerar och utbildar våra medlemmar för att de ska kunna göra bättre affärer, både för sina uppdragsgivare och för sig själva. Dessutom arbetar vi med opinionsbildning för att öka kännedomen om kommunikationens betydelse för näringsliv och samhälle. Läs mer på www.komm.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på CisionWire
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se
Tyck till